Lock Down Επικαιρότητα

Οι αριθμοί «φρενάρουν» τα σχέδια χαλάρωσης

Μόσιαλος για εμβόλιο johnson & johnson: Μετά από 28 μέρες έχουμε 100% προστασία

Με το σύστημα υγείας της χώρας να δέχεται ασφυκτική πίεση, και ιδιαίτερα τα νοσοκομεία της Αττικής, από την πανδημία φαίνεται πως αναπόφευκτη θεωρείται πλέον  η παράταση του lockdown.

Η σημαντική αύξηση στα ημερήσια κρούσματα και κυρίως το σύστημα υγείας που δοκιμάζει τις αντοχές του αποτελούν παράγοντες που δεν επιτρέπουν την τήρηση του σχεδιασμού της κυβέρνησης για μερική χαλάρωση και άνοιγμα της αγοράς.

Δεν υπάρχει άλλη λύση από την παράταση

Το στίγμα έδωσε χθες ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο. «Είδαμε μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζοντας το πρώτο λιθαράκι στα σχέδια αναβολής της χαλάρωσης.

Είχαν προηγηθεί τοποθετήσεις των ειδικών σε μέσα ενημέρωσης που τάσσονταν υπέρ της παράτασης για διάστημα δύο εβδομάδων, θίγοντας παράλληλα το θέμα της τήρησης των μέτρων από την πλευρά των πολιτών.

Οι αριθμοί των ημερών μας φρενάρουν, σημείωσε σήμερα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προσθέτοντας πως τα μέτρα αποδίδουν μεν αλλά όχι στον ίδιο χρόνο.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι αν και τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως τα δύο μεταλλαγμένα στελέχη «αναστατώνουν» όσα γνώριζαν οι ειδικοί καθώς οδηγούν σε μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εξήγησε στην τηλεόραση του Mega ότι δεν βλέπει άλλη λύση από την παράταση.

«Από τη στιγμή που η διαχείριση αποφασίστηκε να γίνει μέσω lockdown, δεν υπάρχει άλλη λύση από την παράταση. Ελπίζω ότι αυτό θα δουλέψει κάποια στιγμή», είπε.

Εξηγώντας για ποιον λόγο παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων εν μέσω lockdown, υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται στο ότι γίνονται πολλές επαφές σε «παρανομία».

« Όταν κλείνουμε όλες τις διαδικασίες κοινωνικοποίησης, οι πολίτες βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους. Ουσιαστικά, όσο πιο παράνομο είναι κάτι, τόσο πιο ανεξέλεγκτο μπορεί να γίνει μέσα σε κλειστούς χώρους. Η ψυχολογία των πολιτών έχει αλλάξει και λόγω της κούρασης και λόγω της δυνατότητας να ξεφύγουν από το lockdown. Αν δίναμε δυνατότητες να αποσυμπιεστεί κάπως η κοινωνία, θα μπορούσαμε ίσως να βρούμε ένα μοντέλο ισορροπίας», σημείωσε.

Κάνοντας μια πρόβλεψη για το πόσο μπορεί να παραταθεί το lockdown, ανέφερε ότι «μια βδομάδα παράταση του lockdown νομίζω δε θα μας δείξει τίποτα. Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, δε νομίζω ότι με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία θα πιέζονται ακόμα, κάποιος θα πει να ανοίξουμε. Πρέπει να βλέπουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Δεν είναι γρήγορη και αποδοτική η κατάσταση με το lockdown. Η ελπίδα είναι τα εμβόλια, όλα τα άλλα είναι μκροδιαχείριση».

Στο «επίκεντρο» της πανδημίας η Αττική

Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ η χώρα μας κατέγραψε 1.913 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 869 ήταν στην Αττική, 200 στη Θεσσαλονίκη και 98 στην Αχαΐα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στις 184.686. Ο αριθμός των ασθενών όμως που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ έφτασε τους 357 και οι νέες εισαγωγές Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν στις 304 (ημερήσια μεταβολή +1,67%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 258 ασθενείς. Τέλος, στη λίστα των νεκρών προστέθηκαν ακόμα 28 συμπολίτες μας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό θανόντων στις 6.371.

Ενδεικτικά της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία στη χώρα μας από την πανδημία είναι τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός υγείας ανέφερε πως η Αττική έχει αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο πρόβλημα γι’ αυτό και στην περιοχή αυτή είναι σημαντική η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όπως είπε, τις προηγούμενες δύο μέρες παρατηρήθηκε ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής- 168 εισαγωγές την Τρίτη και 180 την Δευτέρα.

Ο ίδιος τόνισε ότι σήμερα είναι κατειλημμένο το 90% των κρεβατιών ΜΕΘ-covid στη Αττική. Είναι κατειλημμένες οι 235 από τις 262.

naftemporiki.gr