Υγεία

Ο Covid-19 εξαπλώνεται: Τα κακά, αλλά και τα καλά νέα

Ο Covid-19 ταξιδεύει με ταχύτητα φωτός. Οι ανησυχίες μετατοπίζονται, το ενδιαφέρον στρέφεται για πρώτη φορά εκτός Κίνας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χθες ήταν η πρώτη μέρα από τα τέλη Δεκεμβρίου, που τα κρούσματα στη Νότια Κορέα, το Ιράν, την Ευρώπη και άλλες χώρες περιοχές της υφηλίου ξεπέρασαν εκείνα της επαρχίας Χουμπέι. Αυτά είναι σίγουρα τα κακά νέα. Επιστήμονες και αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο πρέπει και προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο της πανδημίας, έστω και αν ο ΠΟΥ δεν την έχει κηρύξει ακόμη, διότι δεν πιστεύει ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις – ούτε ότι ο πλανήτης είναι έτοιμος για την κατάσταση αυτή. Υπάρχουν όμως και τα καλά νέα. Το παράδειγμα της Κίνας, η οποία παρουσιάζει ύφεση των κρουσμάτων έπειτα από δύο μήνες επίπονων μέτρων και περιορισμών, γεννά αισιοδοξία ότι ο περιορισμός του νέου κοροναϊού είναι εφικτός.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ιταλία, η οποία αποτελεί αυτή τη στιγμή του επίκεντρο του Covid-19 στην Ευρώπη,  εκτινάχθηκε στα 400. Κάθε μέρα, όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν ότι ο νέος κοροναϊός χτύπησε και τη δική τους πόρτα.

Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος επέστρεψε από τη βόρεια Ιταλία, όπου έκανε διακοπές σε χιονοδρομικό κέντρο. Ο ασθενής έχει τεθεί σε απομόνωση στο σπίτι του.

Ομοίως, το πρώτο κρούσμα του Covid-19 επιβεβαίωσε και η Εσθονία. Πρόκειται για υπήκοο του Ιράν, μόνιμο κάτοικο της χώρας της Βαλτικής, που επέστρεψε πρόσφατα από επίσκεψη στην πατρίδα του.

Η λίστα δεν έχει τελειωμό. Τις δύο τελευταίες μέρες, τα πρώτα κρούσματα ανακοίνωσαν επίσης η Ελλάδα, η Αυστρία, η Κροατία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Γεωργία, η Βόρεια Μακεδονία, ενώ νέα κρούσματα καταγράφηκαν επίσης στην Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Στη συντριπτική πλειονότητά τους, πρόκειται για ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία.

Η Ιρλανδία επίσης ακύρωσε αγώνες ράγκμπι με την Ιταλία, οι οποίοι επρόκειτο να διεξαχθούν στις 7 και τις 8 Μαρτίου, ενώ στη Βρετανία, όπου έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής 13 κρούσματα, εντείνονται οι έλεγχοι ακόμη και σε ανθρώπους που παρουσιάζουν συμπτώματα απλής γρίπης, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς τα συμπτώματα όντως μοιάζουν πολύ με εκείνα του κοινού κρυολογήματος (πυρετός, βήχας, δύσπνοια).

Εκτός Ευρώπης, η Αλγερία, η Βραζιλία – η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής – και το Πακιστάν ανέφεραν επίσης τις πρώτες λοιμώξεις. Στο Ιράν, το επίκεντρο του Covid-19 στη Μέση Ανατολή, έχουν καταγραφεί συνολικά 22 θάνατοι και 141 κρούσματα αυτήν την εβδομάδα. Εν προκειμένω όμως, η κυβέρνηση δήλωσε χθες ότι δεν σχεδιάζει να θέσει σε καραντίνα πόλεις και κωμοπόλεις, παρά τους φόβους μίας  περιφερειακής επιδημίας. Ειδικότερα, Ιρανοί αξιωματούχοι συνέστησαν στους πολίτες να αποφεύγουν την ιερή πόλη Κομ, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα, αλλά δεν απέκλεισαν ναό ο οποίος προσελκύει εκατομμύρια σιίτες προσκυνητές κάθε χρόνο. Η Σαουδική Αραβία ωστόσο αποφάσισε να ακολουθήσει άλλον δρόμο, ανακοινώνοντας ότι κλείνει τις πύλες της για όλους τους πιστούς, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού.

https://twitter.com/WarsontheBrink/status/1232172178470297600

Η Νότια Κορέα, επίσης μεγάλη εστία του νέου κοροναϊού αυτή τη στιγμή εκτός Κίνας, ανακοίνωσε χθες περισσότερα από 1.200 κρούσματα και 12 θανάτους. Στην Ιαπωνία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται στα 186 σήμερα, όμως το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως σε μία Γιαπωνέζα, η οποία βρέθηκε θετική στον Covid-19 για δεύτερη φορά. Το ίδιο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και στην Κίνα.

«Μόλις κάποιος μολυνθεί από την ασθένεια, ενδέχεται ο ιός να παραμένει εν υπνώσει στον οργανισμό του και με σχεδόν ανύπαρκτα συμπτώματα, αν όμως βρει τον δρόμο προς τους πνεύμονες, τότε ενδέχεται να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του», επισημαίνει ο Φίλιπ Τιέρνο καθηγητής Μικροβιολογίας και Παθολογίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Οι περίπτωση της Γιαπωνέζας επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά θολά σημεία και άγνωστοι παράγοντες της νόσου: από το πόσο γρήγορα και εύκολα μεταδίδεται καισε ποιο στάδιο της ασθένειας έως τον ρυθμό θνησιμότητας.

Παγκοσμίως καταγράφονται αυτή τη στιγμή 82.164 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2.801 θάνατοι σε 44 χώρες. Στα κακά νέα περιλαμβάνεται το γεγονός ότι επί του παρόντος έχουν αποθεραπευτεί περί τους 30.000 ανθρώπους, όπερ σημαίνει ότι μένουν περισσότεροι από 50.000 οι οποίοι βρίσκονται ακόμη σε κάποιο στάδιο της ασθένειας. Δεδομένου ότι δεν θα αναρρώσουν όλοι, είναι βέβαιο ότι ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί.

Υπάρχουν όμως και σε αυτήν την περίπτωση τα καλά νέα. Τα περισσότερα από 82.000 κρούσματα είναι μόνο τα επιβεβαιωμένα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι χιλιάδες ακόμη άθρωποι μπορεί να φέρουν τον ιό, αλλά ενδεχομένως να παρουσίασαν τόσο ήπια συμπτώματα ώστε να μην αναζήτησαν καν θεραπεία. Στην περίπτωση αυτή, το ποσοστό θνησιμότητας είναι κατά πάσα πιθανότητα σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία – περίπου 3%.