Υγεία

Πέθανε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο με μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο μόλις 2 μήνες μετά την επέμβαση

Ένας άνδρας από τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ πέθανε 2 μήνες μετά από επέμβαση για μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο. Τα αίτια του θανάτου του παραμένουν άγνωστα.

Ο 62χρονος Rick Slayman είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού στις 21 Μαρτίου 2024. Δύο εβδομάδες αργότερα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο για να συνεχίσει την ανάρρωση. Το νεφρό χοίρου που του μεταμοσχεύθηκε είχε τροποποιηθεί γενετικά. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που του είχε μεταμοσχευθεί μη ανθρώπινο νεφρό. Ο θάνατος του άτυχου άνδρα ανακοινώθηκε 2 μήνες μετά την επέμβαση.

Στόχος της γενετικής τροποποίησης ήταν να αφαιρεθούν ορισμένα γονίδια χοίρων και να προστεθούν κάποια ανθρώπινα, τα οποία θα μείωναν τον κίνδυνο απόρριψης του μοσχεύματος και θα βελτίωναν την λειτουργικότητά του.

Τον θάνατο του ασθενούς ανακοίνωσε το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της προς την οικογένειά του. «Η μεταμοσχευτική ομάδα του Mass General εκφράζει τη βαθιά λύπη της για τον απροσδόκητο θάνατο του κ. Rick Slayman. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ήταν συνέπεια της πρόσφατης μεταμόσχευσής του», τονίζει.

«Ο κ. Slayman θα αποτελεί για πάντα αχτίδα ελπίδας για αναρίθμητους μεταμοσχευμένους ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Νιώθουμε βαθιά ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη και την προθυμία του να προωθήσει τον τομέα των αλλομεταμοσχεύσεων», προσθέτει.

Η αλλομεταμόσχευση ή ξενομεταμόσχευση είναι η μεταμόσχευση οργάνων σε ανθρώπους από ζώα.

«Έδωσε ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους»

Ο 62χρονος ζούσε επί χρόνια με υπέρταση και διαβήτη τύπου 2. Είχε υποβληθεί για πρώτη φορά σε μεταμόσχευση νεφρού από ανθρώπινο δότη το 2018. Πέντε χρόνια αργότερα, όμως, το μεταμοσχευμένο όργανο άρχισε να φθίνει. Τελικά τον Μάιο του 2023 άρχισε πάλι να κάνει αιμοκάθαρση.

Τον θάνατό του επιβεβαίωσε η οικογένειά του, τονίζοντας πως βρίσκουν παρηγοριά στην ελπίδα που έδωσε σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Για εμάς ήταν ένας καλόκαρδος άνθρωπος, με έντονη αίσθηση του χιούμορ, που ήταν αφοσιωμένος στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους του», αναφέρει σε ανακοίνωσή της. «Μετά τη μεταμόσχευση μας είχε πει ότι ένας από τους λόγους που την έκανε ήταν για να δώσει ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που περιμένουν ένα μόσχευμα για να ζήσουν. Ο Rick πέτυχε αυτό τον στόχο και η ελπίδα και η αισιοδοξία του θα ζήσουν για πάντα».

Πηγή iatropedia.gr