Υγεία

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουν οι πάσχοντες (εικόνες)

Μητσοτάκης στην Bild: Όχι μουσική από αυτό το Σαββατοκύριακο – Οι μάσκες θα μείνουν στους εσωτερικούς χώρους

Έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφών, όπως τα προϊόντα με σημαντική ποσότητα ζάχαρης ή καφεΐνης, συνδέονται με πιο έντονες κρίσεις συμπτωμάτων για τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Αν και η αυτοάνοση πάθηση ελέγχεται κυρίως με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, παρεμβάσεις στις καθημερινές συνήθειες δρουν συμπληρωματικά ώστε να εξασφαλίσουν στους ασθενείς ανακούφιση από τις ενοχλήσεις.

Κάθε ασθενής παρουσιάζει διαφορετικά επίπεδα ανοχής σε ομάδες τροφών, ωστόσο αυτές που θα δείτε παρακάτω, συνδέονται με συχνότερα και εντονότερα επεισόδια:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουν οι πάσχοντες (εικόνες)

Καφεϊνούχα προϊόντα: Ο καφές, η σοκολάτα και τα ενεργειακά ποτά είναι μερικά από τα προϊόντα στα οποία βρίσκεται η καφεΐνη σε σημαντική ποσότητα. Αν και τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη σχέση ΡΑ και καφεΐνης είναι ασαφή, ορισμένοι ασθενείς παρατηρούν βελτίωση όταν περιορίζουν την πρόσληψη της διεγερτικής ουσίας.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουν οι πάσχοντες (εικόνες)

Γλυκά: Οι καλοί υδατάνθρακες, όπως αυτοί που λαμβάνουμε από τα προϊόντα ολικής άλεσης, είναι ευεργετικοί και απαραίτητοι, ωστόσο οι υδατάνθρακες από την επεξεργασμένη ζάχαρη, όπως αυτή που βρίσκεται στα επιδόρπια και στα ζαχαρωτά, προκαλούν χρόνια φλεγμονή στο σώμα.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουν οι πάσχοντες (εικόνες)

Γλουτένη: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα σε αρκετές περιπτώσεις συνυπάρχει με την κοιλιοκάκη, πάθηση που πυροδοτείται από την κατανάλωση τροφίμων με γλουτένη. Η φλεγμονή της κοιλιοκάκης μπορεί στην περίπτωση αυτή να επεκταθεί από το έντερο στις αρθρώσεις, εντείνοντας τις ενοχλήσεις.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουν οι πάσχοντες (εικόνες)

Κόκκινο κρέας: Η στροφή από μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας (φρέσκο και επεξεργασμένο) σε μια διατροφή χορτοφαγικού ή μεσογειακού τύπου συχνά οδηγεί σε βελτίωση των συμπτωμάτων της ΡΑ. Τα λιπαρά του κόκκινου κρέατος μεταβολίζονται παράγοντας προ-φλεγμονώδεις χημικές ουσίες που προκαλούν ή επιδεινώνουν τη φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουν οι πάσχοντες (εικόνες)

Γαλακτοκομικά: Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ΡΑ σε αρκετούς ασθενείς, λόγω των πρωτεϊνών που περιέχουν. Καλές εναλλακτικές αποτελούν το γάλα ρυζιού ή αμυγδάλου.