Επικαιρότητα Υγεία

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ασθενών με Long Covid: «Η ζωή μου δεν είναι η ίδια» – Ποια είναι τα συμπτώματα

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ασθενών με Long Covid: «Η ζωή μου δεν είναι η ίδια» - Ποια είναι τα συμπτώματα
Στη χώρα μας οι άνθρωποι που πάσχουν από το εν λόγω σύνδρομο ανέρχονται σε περίπου 50.000

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν, μήνες μετά, εκατομμύρια άνθρωποι που νόσησαν, ακόμη και ελαφρά, από κορονοϊό στη χώρα μας. Πρόκειται για το σύνδρομο Long Covid που ταλαιπωρεί σημαντικό ποσοστό των πρώην ασθενών, με συμπτώματα που ποικίλουν. Kάποιοι από αυτούς μίλησαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, περιγράφοντας χαρακτηριστικά πως το περπάτημα μερικών μέτρων φαντάζει με άθλο, ενώ εξίσου δύσκολη είναι μέχρι και η προσπάθεια να μιλήσουν.

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες ασθενών με Long Covid

«Περπατούσα 2, 3 χιλιόμετρα την ημέρα και τώρα περπατάω 50 και 100 μέτρα, λαχανιάζω και σταματάω. Ένα χρόνο μετά τη νόσηση ακόμα ταλαιπωρούμαι. Δε νόσησα βαριά, όμως δεν είμαι η ίδια όπως πριν», λέει η κυρία Μαρία Μάσκα στο OPEN.

«Οι παλμοί μου βρίσκονται στο 81 και με κάθε προσπάθεια που κάνω, ανεβαίνουν», περιγράφει η Μάρθα Κατσαρού που νόσησε με κορονοϊό στα τέλη του 2020 με ήπια συμπτώματα και πέρασε την καραντίνα στο σπίτι της. Η ίδια εξηγεί πως 7 μήνες μετά η ζωή της έχει αλλάξει. «Προσπαθώ να κάθομαι με το παιδί μου όσο μπορώ, πολλές φορές μου φωνάζει και δεν μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι», σημειώνει.