Υγεία

Θερμική εξάντληση: Ποια είναι τα σημάδια που τη φανερώνουν στον ανθρώπινο οργανισμό

Θερμική εξάντληση: Ποια είναι τα σημάδια που τη φανερώνουν στον ανθρώπινο οργανισμό

Τις ημέρες του καύσωνα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ο ανθρώπινος οργανισμός να καταπονηθεί έως και να φτάσει να υποφέρει από θερμική εξάντληση. Ας δούμε ποια ειναι τα σημάδια που θα μας κάνουν να το καταλάβουμε και πώς αντιμετωπίζεται.
Σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης σημειώνει φέτος θερμοκρασίες ρεκόρ για τα επίπεδα της εποχής. Είναι γνωστό πως οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες ενέχουν κινδύνους για τον ανθρώπινο οργανισμό όπως αφυδάτωση,ηλιακά εγκαύματα, εξανθήματα αλλά και σοβαρότερα προβλήματα όπως η θερμική εξάντληση.

«Η θερμική εξάντληση εμφανίζεται όταν το σώμα υπερθερμαίνεται ως απόκριση σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος» αναφέρει η διευθύντρια του Northwestern Medicine Immediate Care στην Πολιτεία του Ιλινόι, Δρ. Σίντου Άντερσον.

Ας δούμε ποια είναι τα σημάδια που μαρτυρούν μία θερμική εξάντληση.

Ζεστά και υγρά κλίματα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τις ημέρες που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς οι πιθανότητες να παρουσιάσουμε θερμική εξάντληση είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Μάλιστα σημειώνουν πως η θερμική εξάντληση είναι λιγότερο σοβαρή από τη θερμοπληξία, ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε αυτήν.

Εξωτερικές δραστηριότητες
Η Άντερσον επισήμανε πως η θερμική εξάντληση είναι ιδιαίτερα συχνή όταν συμμετέχουμε σε έντονες υπαίθριες δραστηριότητες όπως τρέξιμο ή γυμναστική.

«Περιορίζουμε στο μίνιμουμ τον χρόνο σε μια πολύ ζεστή μέρα και κάνουμε συχνά διαλείμματα» σημειώνει.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά χωρίς προειδοποίηση ή να εκδηλωθούν σταδιακά. Μπορεί να παρουσιάσουμε ένα ή αρκετά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Πτώση στην αρτηριακή πίεση όταν εξαντλούμαστε σωματικά (για παράδειγμα, η κίνηση από καθιστή σε όρθια θέση μπορεί να μας προκαλέσει ζαλάδα)
Ζάλη
Ναυτία
Αίσθημα λιποθυμίας
Έντονη εφίδρωση από πολλές περιοχές του σώματος
Υγρό, δροσερό ή παγωμένο δέρμα σε συνδυασμό με ανατριχίλα, ακόμη και σε εξαιρετική ζέστη
Καρδιακός παλμός που γίνεται αδύναμος και γρήγορος
Πονοκέφαλος
Μυϊκές κράμπες
Τρόποι αντιμετώπισης
Νερό

Σύμφωνα με τον Δρ. Λάνσερ Σκοτ, «οι περισσότερες περιπτώσεις θερμικής εξάντλησης οφείλονται στην έλλειψη επαρκούς κατανάλωσης νερού και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η υψηλή υγρασία».

Τόνισε ότι πρέπει να πίνουμε νερό πριν βγούμε έξω, ειδικά αν ξέρουμε ότι θα καθίσουμε σε εξωτερικούς χώρους. Καλό είναι όμως να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες νερού ακόμα και αν σκοπεύουμε να μείνουμε σε εσωτερικούς χώρους. Ενώ επισημαίνει ότι καλό είναι να έχουμε μαζί μας νερό όταν φεύγουμε από το σπίτι και να πίνουμε διαρκώς όσο είμαστε έξω.

Σκιά και αντηλιακό

Φροντίζουμε να στεκόμαστε πάντοτε κάτω από ένα σκιερό μέρος και ταυτόχρονα να φοράμε αντηλιακή κρέμα για την προστασία μας από τις ακτίνες UV.

Κατανάλωση αλκοόλ

Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν καταναλώσουμε αλκοόλ σε εξωτερικούς χώρους. Oι ειδικοί τονίζουν πως το αλκοόλ αυξάνει την απώλεια υγρών από το σώμα.

ΠΗΓΗ in.gr