Υγεία

Θολή όραση: 6 κοινές αιτίες σε εικόνες

Κωνσταντίνου και Ελένης: Κόπηκε και άλλο «απαγορευμένο» επεισόδιο

Οι αλλαγές που προκαλούνται στην όραση με αποτέλεσμα να βλέπουμε θολές εικόνες, οφείλονται είτε σε κάποιο παροδικό πρόβλημα είτε σε κάποια σοβαρότερη αιτία που μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μόνιμη τύφλωση.

Η θολή όραση δεν είναι φυσιολογικό σύμπτωμα και χρήζει διερεύνησης και αξιολόγησης από οφθαλμίατρο.

Δείτε τις 6 συχνότερες αιτίες της θολής όρασης και τι μπορείτε να κάνετε.

Θολή όραση: 6 κοινές αιτίες σε εικόνες

Εγκεφαλικό: Οι αλλοιώσεις στην όραση είναι τυπικό σύμπτωμα του παροδικού ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (μίνι εγκεφαλικό). Ένα μίνι εγκεφαλικό διαφέρει από το κανονικό εγκεφαλικό, καθώς η απόφραξη στη φυσιολογική ροή του αίματος είναι παροδική.

Θολή όραση: 6 κοινές αιτίες σε εικόνες

Καταρράκτης: Ο κίνδυνος καταρράκτη αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε, μπορεί ωστόσο να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Θολή όραση: 6 κοινές αιτίες σε εικόνες

Υψηλά επίπεδα σακχάρου: Η θολή όραση μπορεί να αποτελεί ένδειξη γενικότερης δυσλειτουργίας του οργανισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη διαβήτη. Όταν το σάκχαρο αίματος είναι αυξημένο, διαταράσσονται τα επίπεδα των φυσιολογικών υγρών στο εσωτερικό του ματιού. Έτσι, το μάτι δεν εστιάζει φυσιολογικά. Οι αλλοιώσεις που παρατηρούνται στην περίπτωση αυτή δεν είναι μόνιμες και η όραση επανέρχεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση του σακχάρου.

Θολή όραση: 6 κοινές αιτίες σε εικόνες

Πολύωρη χρήση φακών επαφής: Είναι ένα από τα συχνότερα λάθη των χρηστών φακών επαφής. Οι φακοί δεν πρέπει να φοριούνται για περισσότερες από οκτώ ώρες –ή και λιγότερες εάν τα μάτια σας δεν τους ανέχονται- γιατί αλλιώς συσσωρεύονται στα μάτια υπολείμματα πρωτεϊνών που οδηγούν σε αλλοιώσεις της όρασης.

Θολή όραση: 6 κοινές αιτίες σε εικόνες

Κακή στάση στον ύπνο: Όταν το μαξιλάρι πιέζει το πρόσωπο δεν επιτρέπεται η ομαλή κυκλοφορία του αίματος στα μάτια και παράλληλα συμπιέζονται οι ιστοί των ματιών. Αποτέλεσμα είναι η θολή όραση και ο επίμονος ερεθισμός.

Πηγή: health.com