Υγεία

Υπερβολική εφίδρωση: Πού μπορεί να οφείλεται; (εικόνες)

Η NASA ζεσταίνει τις μηχανές για επιστροφή στη Σελήνη

Η εφίδρωση, είναι μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία που βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του οργανισμού. 

Όταν το σώμα σας θερμαίνεται, αποβάλλει τον ιδρώτα, ο οποίος εξέρχεται από από το δέρμα σας. Καθώς εξατμίζεται, το σώμα σας «δροσίζεται», όπως εξηγεί η Δρ. Debra Jaliman, βοηθός καθηγητή δερματολογίας στην ιατρική σχολή του Icahn στη Νέα Υόρκη.

Όσο περισσότερο θερμαίνεται το σώμα σας, επειδή για παράδειγμα ο καιρός είναι ζεστός ή γυμνάζεστε, τόσο περισσότερο ιδρώνετε, καθώς το νευρικό σύστημα ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες. Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει παραγωγή ιδρώτα, για αυτό μπορεί να αισθάνεστε ότι οι παλάμες σας ιδρώνουν κατά τη διάρκειας μίας συνέντευξης για δουλειά ή μιας παρουσίασης.

Γιατί όμως μπορεί να ιδρώνετε υπερβολικά και τι μπορεί να δείχνει ο ιδρώτας σας για την υγεία σας;

Δείτε στην gallery που ακολουθεί…

Υπερβολική εφίδρωση: Πού μπορεί να οφείλεται; (εικόνες)

«Υπερδραστήριος» θυρεοειδής – Εάν ο θυρεοειδής σας αδένας παράγει υψηλά επίπεδα της ορμόνης θυροξίνης, ο μεταβολισμός σας δουλεύει περισσότερο, με αποτέλεσμα σας να αισθάνεστε ότι ζεσταίνεστε, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς. Τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό μπορεί να εκδηλώνουν υπερβολική εφίδρωση.

Υπερβολική εφίδρωση: Πού μπορεί να οφείλεται; (εικόνες)

Xρόνιες ασθένειες – Η καρδιακή και πνευμονική νόσος και διάφοροι τύποι καρκίνου μπορεί επίσης να είναι αιτία του προβλήματος, όπως αναφέρει η κλινική Mayo. Ωστόσο, η Δρ. Jaliman σημειώνει ότι εάν μία από αυτές τις καταστάσεις προκαλεί υπερβολική εφίδρωση, είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε πρώτα άλλα συμπτώματα.

Υπερβολική εφίδρωση: Πού μπορεί να οφείλεται; (εικόνες)

Υπεριδρωσία – Η πιο συνηθισμένη ιατρική διάγνωση για την υπερβολική εφίδρωση είναι η υπεριδρωσία – μία δυσλειτουργία στο κεντρικό νευρικό σύστημα που οδηγεί το σώμα σας να παράγει αυτό υπερβολικές ποσότητες ιδρώτα. Περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από τη συγκεκριμένη πάθηση, η οποία συνήθως επηρεάζει τα χέρια, τα πόδια, τις μασχάλες και το πρόσωπο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Dermatology Journal. Το άγχος και η νευρικότητα μπορούν να χειροτερέψουν το πρόβλημα.

Υπερβολική εφίδρωση: Πού μπορεί να οφείλεται; (εικόνες)

Λήψη φαρμάκων – Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντιβιοτικών, φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, ψυχιατρικών φαρμάκων και ακόμη και συμπληρωμάτων διατροφής, μπορεί να σας κάνουν να ιδρώνετε ακόμα και όταν δεν ασκείστε, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Πηγή: Reader’s Digest