Ελλάδα Επικαιρότητα

ΑΑΔΕ: Πάνω από 350.000 παιδιά άνω των 12 ετών αποκτούν ΑΦΜ σήμερα αυτόματα

Πάνω από 350 παιδιά που είναι από 12 ετών και πάνω θα αποκτήσουν από σήμερα αυτόματα Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Τα παιδιά που θα αποκτήσουν ΑΦΜ από την ΑΑΔΕ θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τις 31/12/2023.

Συγκεκριμένα θα λάβουν αυτόματα ΑΦΜ με βάση τα στοιχεία των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του 2022 και τα στοιχεία ΑΜΚΑ των γονέων, όπως επαληθεύονται από το Μητρώο Πολιτών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η ταυτοποίηση των παιδιών με τους γονείς τους θα γίνει μέσα από μια ειδική διαλειτουργικότητα που αναπτύχθηκε, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ), και ανταλλαγής δεδομένων με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).
Οπως μάλιστα διευκρινίζεται θα τους αποδοθεί ΑΦΜ χωρίς να προηγηθεί καμία ενέργεια από την πλευρά των γονέων.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης ΑΦΜ, για τα ανήλικα τέκνα που θα ταυτοποιούνται από την προαναφερθείσα ψηφιακή διαδικασία, και οι δύο γονείς θα ενημερώνονται για το ΑΦΜ, που αποδόθηκε στο τέκνο, μέσω:

Ηλεκτρονικής ειδοποίησης, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο και Επικοινωνία/ Στοιχεία Επικοινωνίας, και:

Ανάρτησης, στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο και Επικοινωνία / Τα Μηνύματά μου.

Επιπλέον, τα στοιχεία του ΑΦΜ του ανηλίκου θα εμφανίζονται εφεξής ως «Σχετιζόμενος ΑΦΜ» στην εικόνα των σχέσεων φυσικού προσώπου των γονέων, στην ψηφιακή πύλη myAADE/ Μητρώο και Επικοινωνία/ Στοιχεία Φυσικού Προσώπου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε χρόνο υποβάλλονται πάνω από 80.000 αιτήσεις για χορήγηση ΑΦΜ σε ανήλικα τέκνα.

Βασικός στόχος της ΑΑΔΕ είναι με την ίδια διαδικασία να χορηγήσει ΑΦΜ σε όλα τα ανήλικα τέκνα, από το πρώτο έτος της ηλικίας τους, που έχουν δηλωθεί από τους γονείς τους στις Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και μπορούν να ταυτοποιηθούν με την ψηφιακή διαδικασία.

Με τη νέα διαδικασία, διευκολύνονται σημαντικά οι γονείς, καθώς δεν θα χρειάζεται εφεξής να υποβάλλουν αίτηση και να επισκέπτονται τη ΔΟΥ για να λάβουν ΑΦΜ τα ανήλικα τέκνα τους. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η πληρέστερη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των γονέων και η δυνατότητα επαλήθευσης, ότι είναι δικαιούχοι των προβλεπόμενων ελαφρύνσεων, επιδομάτων κι ενισχύσεων.

Διευκρινίζεται ότι η χορήγηση ΑΦΜ στα ανήλικα δεν δημιουργεί υποχρέωσή τους για υποβολή δηλώσεων.

ΠΗΓΗ newsit.gr