Αυτοδιοίκηση Κρήτη

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ – ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ COVID 19

ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ - ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ COVID 19
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΒΛΑΣΤΩΝ 10 & 1770 –  Τκ 71202

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΗΛ. 2810282959 &  2810229060

FAX: 2810 229054

www.oebenh.gr  e – mail: info@oebenh.gr

 

 

 

 

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 9064

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 13-3-2020

 

Προς

Τον Υπουργό Οικονομικών
κ. Σταϊκούρα Χρήστο

Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
κ. Βρούτση Ιωάννη

Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
κ. Γεωργιάδη Άδωνι

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Βορίδη Μαυρουδή

Τον Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο

Τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
κ. Πιτσιλή Γεώργιο

Κοινοποίηση: ΓΣΕΒΕΕ –ΠΟΦΕΕ-ΜΜΕ – ΕΒΕΗ-ΟΕΕ/ΤΑΚ

 

Θέμα: Αίτημα για α)την συμμετοχή του Υπουργείου  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο 100% όσον αφορά το κόστος της εργοδοτικής εισφοράς στην άδεια του ειδικού σκοπού που θα πάρουν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων καθώς και στην αντίστοιχη μισθοδοσία των εργαζομένων από τη δαπάνη της Άδειας Ειδικού Σκοπού β) τη συμμετοχή των Υπουργείων  Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και του Υπουργείου οικονομικών στην παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολών και πληρωμών όλων των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών δηλωτικών υποχρεώσεων  λόγω του κορωνοϊού κατά  60 ημέρες και μέχρι νεωτέρας.

 

 

Αξιότιμοι κύριοι,

Είναι πλέον παραπάνω από  επιτακτική η ανάγκη για τα μέτρα που έχετε πάρει και θα πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπιση του Κορωναιού COVID-19 όσο αφορά τις επιπτώσεις που θα έχει και στους  Επαγγελματίες Βιοτέχνες και  Εμπόρους  και ειδικά μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα που παρουσιάστηκε σε συνάδελφο μας, στο Ηράκλειο Κρήτης.

 

Τα κυβερνητικά δημοσιονομικά μέτρα που εξαγγέλλονται καθημερινά με στόχο τον περιορισμό της διασποράς της ασθένειας, έχουν ως αποτέλεσμα την απορρύθμιση της φυσιολογικής ροής της καθημερινότητας με τον αντίστοιχο αντίκτυπο και στον επαγγελματικό τομέα. Οι κοινωνικές προεκτάσεις των παραπάνω μέτρων έχουν ήδη διαταράξει τις οικονομικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών.

 

Εν όψει λοιπόν των ανωτέρω και της ρευστής περιρρέουσας ατμόσφαιρας, ζητάμε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να επανεξετάσει τη συμμετοχή του υπουργείου στο 100% όσον αφορά το κόστος της εργοδοτικής εισφοράς στην άδεια του ειδικού σκοπού που θα πάρουν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων καθώς και την αντίστοιχη μισθοδοσία των εργαζομένων από  δαπάνη της Άδειας Ειδικού Σκοπού.

 

Είναι αδιανόητο σε μία συγκυρία όπου προέχει η δημόσια υγεία να κλείνουν δημόσια καταστήματα και το Υπουργείο αντί να ελαφρύνει τις επιχειρήσεις να τους μεταβιβάζει το κόστος της άδειας ειδικού σκοπού με αποτέλεσμα να τις στραγγαλίζει οικονομικά.

 

Επίσης με γνώμονα όχι μόνο τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των φορολογικών – ασφαλιστικών και λοιπών δηλωτικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων μελών μας, αλλά πάνω από όλα τη διαφύλαξη της υγείας των συναδέλφων μας και των υπαλλήλων μας  θεωρούμε  βάσιμη και επιτακτική την αυτόματη παράταση των καταληκτικών ημερομηνιών  υποβολών και πληρωμών όλων των υποχρεώσεων (ΦΠΑ -συγκεντρωτικές καταστάσεις –βεβαιώσεις αποδοχών –δημοτικοί φόροι-εργοδοτικές εισφορές σε ΕΦΚΑ- ΑΠΔ – παρακρατούμενοι φόροι –διαβίβαση στοιχείων την ΓΓΠΣ κλπ)  αυτών που ήδη λήγουν ή θα λήξουν τουλάχιστον κατά 60 μέρες και μέχρι νεωτέρας.

 

Επιπλέον, με την κήρυξη του κορωνοϊού ως πανδημία στις 11 Μαρτίου 2020 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ζητάμε τόσο την θωράκιση του υγειονομικού συστήματος της χώρας μας όσο και την οικονομική υποστήριξη  των επιχειρήσεων μας. Επίσης θεωρούμε απαραίτητο τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, αλλά και εκείνα που πρόκειται να ανακοινωθούν,  να εφαρμοστούν καθολικά και με αυτοματοποιημένο τρόπο και όχι ανά κλάδο και ανά περιοχή, όπως αυτό αναφέρεται στην ισχύουσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου.

 

Η Διοίκηση της Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Η  βρισκόμενη σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τα Σωματεία – Μέλη της, παρακολουθεί με την επιβαλλόμενη προσοχή και υπευθυνότητα τις εξελίξεις από τον κορωνοϊό και επιφυλάσσεται να επανέλθει με νέα αιτήματα όπως αυτά απαιτηθούν από τις περιστάσεις.

 

 

Με εκτίμηση

Για την ΟΕΒΕΝΗ

   
                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

ΛΕΚΑΚΗΣ Ι. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΛΕΙΒΑΔΙΩΤΑΚΗΣ Ε. ΝΙΚΟΛΑΟΣ