Αλλα Κόμματα Επικαιρότητα

Κ.Μητσοτάκης σε Γ.Βαρουφάκη για Oruc Reis: «Είναι στο άκρο της υφαλοκρηπίδας μας ακόμα και αν η Χάγη την δέχονταν 100%»!

Κ.Μητσοτάκης σε Γ.Βαρουφάκη για Oruc Reis: «Είναι στο άκρο της υφαλοκρηπίδας μας ακόμα και αν η Χάγη την δέχονταν 100%»!

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης, με τον πρωθυπουργό να τον ενημερώνει πως το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis δεν έχει και δεν φαίνεται να σκοπεύει να προβεί σε έρευνες.

Απαντώντας σε ερώτημα του γραμματέα του ΜέΡΑ25, ο πρωθυπουργός είπε ότι το Oruc Reis βρίσκεται σε περιοχή εκτός της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε πρόσφατα με την Αίγυπτο και στο απώτατο όριο της υφαλοκρηπίδας που θα κατοχύρωνε το Δικαστήριο της Χάγης στην Ελλάδα ακόμα κι αν αποδεχόταν εκατό τοις εκατό τα ελληνικά επιχειρήματα.

Από αυτήν την άποψη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι η ένταση των ημερών βαίνει προς εκτόνωση και δείχνει το δρόμο προς διαπραγματεύσεις. Με τη σειρά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης του εξέφρασε την εκτίμηση του ΜέΡΑ25 ότι στόχος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να σύρει την Αθήνα σε διμερή διαπραγμάτευση με επιδιαιτητές Ουάσινγκτον – Βερολίνο και ατζέντα Μέρκελ – Ερντογάν. Για το ΜέΡΑ25 μια τέτοια διμερής διαπραγμάτευση θα αποδειχθεί επιβλαβής τόσο για τον ελληνικό όσο και για τον τουρκικό λαό.

Αντί για διμερή διάλογο ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επανέλαβε στον πρωθυπουργό την έκκληση η Ελλάδα να συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. «Η πολυμερής διαπραγμάτευση που προτείνει το ΜέΡΑ25», τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, «είναι το μόνο αντίδοτο στη διμερή διαπραγμάτευση από την οποία οι λαοί της περιοχής δεν θα ωφεληθούν».