Αλλα Κόμματα

Βενιζέλος και Σημίτης θα παρουσιάσουν βιβλίο στο Κορακοχώρι Ηλείας

Άγνωστοι «έγδυσαν» σπίτια σε χωριά του Ηρακλείου - Αφαίρεσαν χρήματα & κοσμήματα

Τυπικά πρόκειται για μια απλή παρουσίαση ενός βιβλίου, ενός πανεπιστημιακού, με ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα στην ελληνική σοσιαλδημοκρατία, ήδη από την εποχή του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Αλλά όταν αυτή η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη, γίνεται από τους Κώστα Σημίτη, Ευάγγελο Βενιζελο και Νίκο Αλιβιζάτο, και μάλιστα στο χωριό του Κώστα Σημίτη, στο Κορακοχώρι Ηλείας, η υπόθεση παίρνει άλλη διάσταση.

Θα είναι και η δεύτερη δημόσια εμφάνιση του Ευάγγελου Βενιζέλου, από την ημέρα της σύγκρουσης και της ρήξης του με την Φώφη Γεννηματά.

Το βιβλίο, με τίτλο «Ελλάδα: μια χώρα παραδόξως νεωτερική» (από τις εκδόσεις Πόλις του Νίκου Γκιώνη), θα παρουσιαστεί στις 8 Σεπτεμβρίου, στο χωριό του Κώστα Σημίτη και θα είναι μια σύναξη των εκσυγχρονιστών, σε μια φάση που όλοι στον χώρο της κεντροαριστεράς ψάχνονται. Ο συγγραφέας του βιβλίου άλλωστε, παλιός γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος του ΚΚΕεσ., τα πρώτα χρόνια μετά την δικτατορία, έχει παίξει ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα στην ελληνική σοσιαλδημοκρατία. Ηταν από τους πρωταγωνιστές του εγχειρήματος των 58 στο Ακροπόλ, αν και η προσπάθεια διεύρυνσης τότε της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δεν ευδοκίμησε.

Σήμερα που ένα μεγάλο κομμάτι των εκσυγχρονιστών φαίνεται να έχει προσχωρήσει η να βλέπει θετικά τα εγχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο,τι και να ειπωθεί, ό,τι και να ακουστεί στην σύναξη αυτή στο Κορακοχώρι, αποκτά άλλο ενδιαφέρον. Και όχι μόνο λόγω της επανεμφάνισης του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Αν και το πιθανότερο είναι και οι 3 ομιλητές να είναι προσεκτικοί όσον αφορά τα σχοόιά τους για τα τεκταινόμενα στον χώρο της κεντροαριστεράς, επίσης βέβαιον είναι ότι δεν θα μιλήσουν μόνο για το βιβλίο αλλά με τρον τρόπο τους θα σχολιάσουν και τα όσα συμβαίνουν στην πολιτική ζωή. Αλλωστε και ο 3ος της παρέας, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, έχει ενεργό ρόλο στις διεργασίες του χώρου. Ηταν αυτός που εγγυήθηκε το ιδρυτικό Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, που και αυτό δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αφού στο τέλος ο μεν Σταύρος Θεοδωράκης αποχώρησε, δοκίμασε τις δυνάμεις του αυτόνομα και τελικά έμεινε εκτός Βουλής, ενώ ο πόλος της ΔΗΜΑΡ επέστρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση η σύναξη θα έχει ενδιαφέρον και ότι και να ακουστεί εκεί θα σχολιαστεί.

Το εξώφυλλο του βιβλίου του Γιάννη Βούλγαρη, Ελλάδα μια χώρα παραδόξως νεωτερική.

Βενιζέλος και Σημίτης θα παρουσιάσουν βιβλίο στο Κορακοχώρι Ηλείας