Ελλάδα

Αναδρομικά: Μέχρι τέλος Οκτωβρίου οι καταβολές στους συνταξιούχους λέει ο Κωστής Χατζηδάκης

Τέλος επιτηδεύματος: Απαλλαγή και για το 2020 για αγρότες και αλιείς

Τη διαβεβαίωση ότι έως το τέλος του Οκτωβρίου θα έχουν καταβληθεί τα αναδρομικά στους συνταξιούχους και οι αυξήσεις που προβλέπει ο νόμος Βρούτση έδωσε σήμερα (08.09.2021) ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, θα έχουν καταβληθεί τα αναδρομικά και στη μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων προ του 2016 και θα απομείνουν για τον Νοέμβριο κάποιες δύσκολες περιπτώσεις που δικαιούνται αναδρομικά, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Για την καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι στόχος είναι μέσα στο επόμενο δίμηνο να εκδίδονται 30.000 συντάξεις το μήνα και εντός των επόμενων μηνών το θέμα να επιλυθεί πλήρως.

Όπως είπε, σε αυτήν την προσπάθεια θα συμβάλουν σημαντικά 3.600 δικηγόροι και λογιστές, που έχουν υποβάλει αίτηση να πιστοποιηθούν για την έκδοση συντάξεων, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή εκπαιδεύονται και από τον Οκτώβριο θα συμμετέχουν στη διαδικασία.

Παράλληλα, ο Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ούτε προς το καλύτερο ούτε προς το χειρότερο.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε τεράστιο θέμα την εξυπηρέτηση των πολιτών στον e-ΕΦΚΑ. Τόνισε δε ότι το καλοκαίρι έγινε ένα πρώτο βήμα, το οποίο θα ολοκληρωθεί, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, με τη λειτουργία ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης (1555). Με αυτόν τον τρόπο, όπως υπογράμμισε, δίνεται άμεσα απάντηση σε ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτημάτων των πολιτών, ενώ το υποστηρικτικό γραφείο θα διαχειρίζεται τα πιο εξειδικευμένα θέματα, έτσι ώστε να δίνονται απαντήσεις εγκαίρως και για πιο περίπλοκες περιπτώσεις.

Τέλος, για την ανεργία, είπε ότι, τον Ιούνιο του 2021, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 100.000 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019.