Ελλάδα

Αντιδράσεις για την «εκκαθάριση» σε καταλήψεις προσφύγων – μεταναστών

Απίστευτο κι όμως… ελληνικό! Δεν κάλεσαν την Βερούλη στα εγκαίνια του «Βερούλειου» [pic]
Η πέμπτη αστυνομική έφοδος της αστυνομίας στα Εξάρχεια έχει ως στόχο τέσσερα κατειλημμένα κτίρια στις οδούς Σπ. Τρικούπη, Καλλιδρομίου και Φωτήλα και ολοκληρώθηκε με προσαγωγές 143 προσφύγων και μεταναστών. Κάλεσμα σε συγκέντρωση στην Κατάληψη Νοταρά και ανοιχτή συνέλευση στο κτίριο Γκίνη στο Πολυτεχνείο.

Το σχέδιο («Ξένιος Δίας») του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια έχει ξεκινήσει, όπως φαίνεται, να εφαρμόζει η κυβέρνηση στα Εξάρχεια με επιχειρήσεις σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Οι επιχειρήσεις «σκούπα» στην περιοχή ξεκίνησαν τις πρώτες μέρες του Αυγούστου με αφορμή την πάταξη του εμπορίου ναρκωτικών και των διάφορων κυκλωμάτων χωρίς σημαντικά αποτελέσματα ενώ τη Δευτέρα (26/08) η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε προσαγωγές 143 προσφύγων και μεταναστών σε τέσσερα κατειλημμένα κτίρια στις οδούς Σπ. Τρικούπη, Καλλιδρομίου και Φωτήλα.

Αντιδράσεις για την «εκκαθάριση» σε καταλήψεις προσφύγων – μεταναστών

Συγκεκριμένα, από δύο κτίρια στην οδό Σπ. Τρικούπη 17 και 19 προσήχθησαν 143 άτομα και μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής για να διερευνηθεί αν κατέχουν νόμιμη άδεια παραμονής στη χώρα.

Στην επιχείρηση-σκούπα συμμετείχαν άνδρες των ΜΑΤ, της ΟΠΚΕ, της ΔΙΑΣ, της Άμεσης Δράσης και της Ασφάλειας.

Άγνωστο παραμένει πού θα μεταφερθούν οι προσαχθέντες αφού αποχωρήσουν από το Αλλοδαπών. Όσον αφορά τα κτίρια που εκκενώνονται, θα σφραγίζονται.

Οι «εκκαθαρίσεις» στα Εξάρχεια έρχονται λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη που έχει θέσει ως στόχο ήπιου χαρακτήρα παρεμβάσεις για τον εξωραϊσμό της εικόνας της περιοχής.

Η αστυνομική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε ήδη τις πρώτες αντιδράσεις.

Αντιδράσεις για την «εκκαθάριση» σε καταλήψεις προσφύγων – μεταναστών
Εξάρχεια – Δευτέρα 26 Αυγούστου

Κάλεσμα σε συγκέντρωση σήμερα το απόγευμα στην Κατάληψη Νοταρά απευθύνει η «Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26». Σε ανοιχτή συνέλευση στο κτίριο Γκίνη στο Πολυτεχνείο καλεί για απόψε το βράδυ (20.00) η «Κοινότητα Καταλήψεων Κουκακίου».

Η αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια προκάλεσε αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ «Χολιγουντιανή παράσταση» χαρακτηρίζει την επέμβαση το ΜέΡΑ 25.