Ελλάδα

Αντικειμενικές αξίες: Έρχεται έκρηξη μεταβιβάσεων ακινήτων το επόμενο χρονικό διάστημα

Πότε λέμε “αντίο” στα τελευταία μέτρα του lockdown – Ίσως μέσα Ιουνίου ανοίγουν τα μπαρ

Μολύβι και χαρτί θα πρέπει να πάρουν από την άλλη εβδομάδα όσοι φορολογούμενοι σκέπτονται να αγοράσουν, να πουλήσουν ή να μεταβιβάσουν κάποιο ακίνητο, προκειμένου να δουν αν τους συμφέρει να το κάνουν τώρα από το νέο έτος όπου και θα ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Στις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες θα σημειώσουν σημαντική άνοδο, οι συμβολαιογράφοι και οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα παρουσιαστεί σημαντική αύξηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Εκτιμάται ότι πολλοί φορολογούμενοι θα σπεύσουν στα συμβολαιογραφικά γραφεία για να μεταβιβάσουν ακίνητα προκειμένου να προλάβουν τις νέες τιμές ζώνης οι οποίες θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 και τις φορολογικές επιβαρύνσεις.

Στις περιοχές που οι τιμές ζώνης θα πάρουν την ανηφόρα οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα κοστίζουν ακριβότερα. Ακόμα και στις περιπτώσεις αγοράς πρώτης κατοικίας ή γονικής παροχή που είναι αφορολόγητες η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα «φουσκώσει» τα συμβολαιογραφικά έξοδα και τα έξοδα μεταγραφής που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους.

Στις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες θα μειωθούν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2022 για να προχωρήσουν στην απόκτηση ή μεταβίβαση ακινήτου προκειμένου να περιορίσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Στις περιοχές που οι τιμές ζώνης θα παραμείνουν αμετάβλητες, οι μεταβιβάσεις ακινήτων μπορούν να γίνουν τώρα ή μέχρι το τέλος του έτους ή τον επόμενο χρόνο αφού ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι ο ίδιος.

Αντικειμενικές αξίες: Έρχεται έκρηξη μεταβιβάσεων ακινήτων το επόμενο χρονικό διάστημα

Οι συμβολαιογράφοι αναμένεται να έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας το επόμενο διάστημα που ίσως τους στερήσεις και τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Όμως οι αλλαγές που θα επέλθουν στο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων μόνο μικρές δεν θα είναι, αφού με το άλφα ή βήτα τρόπο επηρεάζονται μία σειρά από φόροι που συνδέονται με το ακίνητο.

Αυτοί είναι:

 1. Ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος επιβάλλεται με βάση κλίμακες βασικού ποσού φόρου ανά τ.μ. ακινήτου ανάλογα με το ύψος της τιμής ζώνης ανά τ.μ. που ισχύει στην περιοχή κάθε ακινήτου. Οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν μετά το άλμα των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας θα επιδιωχθεί να μετριαστούν με παρεμβάσεις στις παραμέτρους υπολογισμού του που θα έχουν ως στόχο οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων να μην επιβαρυνθούν με αυξημένο φόρο ή ακόμη και να πληρώσουν μειωμένο φόρο.
 2. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ο οποίος επιβάλλεται επί του αθροίσματος των φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων εδαφικών εκτάσεων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ. Και στον φόρο αυτό θα γίνουν παρεμβάσεις ώστε να μην προκύψουν υπέρμετρες αυξήσεις επιβαρύνσεων στις περιοχές όπου οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων, λόγω της ισχύος των νέων τιμών ζώνης, θα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Βέβαια το πιο πιθανό είναι ότι ο συγκεκριμένος φόρος θα καταργηθεί ή θα μειωθεί, αν η άσκηση βγαίνει.
 3. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (Φ.Μ.Α.), ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή.
 4. Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία. Να σημειωθεί ότι ο ΦΠΑ έχει παγώσει μέχρι το τέλος του 2022.
 5. Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων.
 6. Ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων.
 7. Ο φόρος διανομής ακινήτων.
 8. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.), που επιβάλλεται υπέρ των Δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰ -0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.
 9. Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).
 10. Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.
 11. Ο φόρος δωρεάς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστές 1%-10% για δωρεές προς συζύγους, τέκνα ή εγγόνια, με αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ και συντελεστές 5%-20% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς δευτέρου βαθμού και με αφορολόγητο όριο 6.000 ευρώ και συντελεστές 20% έως 40% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς και μη συγγενείς.
 12. Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητα όρια και συντελεστές όμοια με του φόρου δωρεάς.
 13. Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητα όρια και συντελεστές όμοια με του φόρου δωρεάς.
 14. Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
 15. Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων.
 16. Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.
 17. Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.
 18. Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις υπεράκτιες εταιρίες ακινήτων.
 19. Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φυσικών προσώπων.
 20. Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.