Ελλάδα

Χαλκιδική: Μάχη για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές

Με τον κίνδυνο να βυθιστούν στο σκοτάδι χιλιάδες οφειλέτες της ΔΕΗ!

Το ισχυρό καιρικό φαινόμενο που άφησε πίσω του μέσα σε λίγη ώρα εφτά νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και ανυπολόγιστες καταστροφές σε υποδομές, περιουσίες και επιχειρήσεις έχει κινητοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό που κάνει αγώνα δρόμου για να κλείσει τις πληγές.

Νέα σύσκεψη στο άτυπο Επιχειρησιακό Κέντρο Διαχείρισης, που λειτουργεί στο δημαρχείο Μουδανιών, πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή. Στη σύσκεψη έλαβε μέρος ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι Δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το βάρος πέφτει στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης ενώ κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών ξεκίνησαν ήδη αυτοψίες σε δημόσια κτίρια και επιχειρήσεις.

Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Χαλκιδική: Μάχη για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες έως το μεσημέρι (εκτός σοβαρού απροόπτου) αναμένεται να έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ. Ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε πως οι εργασίες για την αποκατάσταση των βλαβών στη Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 kV Μουδανιών -Κασσανδρείας προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Παράλληλα, εξελίσσονται οι εργασίες αποκατάστασης στο Δίκτυο Μέσης και Χαμηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να είναι σε θέση να τροφοδοτήσει όλες τις παροχές στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης -που παραμένει στη Χαλκιδική – βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, στην περιοχή της Χαλκιδικής και ειδικότερα στο Ανατολικό και Κεντρικό τμήμα της καθώς και στη χερσόνησο της Σιθωνίας έχουν αποκατασταθεί όλα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης πλην ελαχίστων εξαιρέσεων με κυριότερη αυτή του Νέου Μαρμαρά.

Στην περιοχή μεταξύ Ν. Μουδανιών και Καλλικράτειας, η αποκατάσταση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αμέσως επόμενες ώρες.

Στην χερσόνησο της Κασσάνδρας, λόγω της διακοπής της τροφοδοσίας του Υποσταθμού Κασσανδρείας που προκλήθηκε από την απώλεια δύο ιστών της γραμμής μεταφοράς και μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης από τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά με την τροφοδότηση του Υποσταθμού μέσω γραμμών Μέση Τάσης, έτσι ώστε να μπορέσει να ηλεκτροδοτήσει εκ περιτροπής τις περιοχές της χερσονήσου το συντομότερο δυνατό.

Τα αρμόδια Υπουργεία

Χαλκιδική: Μάχη για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές
Κωστής Χατζηδάκης

EUROKINISSI

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις πως «λίγο μετά το μεσημέρι θα έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, σε όλη την περιοχή» ωστόσο, «τις πρώτες ώρες υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε ρεύμα, να σταματάει και να ξεκινάει ξανά».

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο μπλακ – άουτ στη Χαλκιδική τις επόμενες μέρες, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε πως «το σύστημα είναι στα όριά του. Για να έχουμε μπλακ -άουτ, κάποιος λόγος υπάρχει. Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα. Ποικιλοτρόπως, το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, έχει παραμεληθεί».

Για την έναρξη καταγραφής των ζημιών σε καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιές από τη φονική κακοκαιρία ενημέρωσε (ΕΡΤ1) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης.

«Έως τη Δευτέρα θα υπάρχει μια συνολική εικόνα της ζημιάς στις καλλιέργειες και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις αποζημιώσεις με τις δηλώσεις των δικαιούχων αποζημιώσεων και να προχωρήσουν οι διαδικασίες καθορισμού των αποζημιώσεων και πληρωμής» τόνισε ο υπουργός.

Ο Μ. Βορίδης υπογράμμισε πως «θα δοθεί προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο συγκομιδής».

Καταγραφή ζημιών, μέτρα ανακούφισης

Χαλκιδική: Μάχη για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Σε σχέση με την αποκατάσταση των ζημιών και την περίθαλψη πληγέντων από την σφοδρή θύελλα στη Χαλκιδική, το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού άξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας, όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ), ενώ δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης, εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.

Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη στην περιοχή Συκιάς του δήμου Σιθωνίας, προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων. Διατέθηκαν γεννήτριες για την λειτουργία των αντλιοστασίων σε δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, πυροσβεστικός σταθμός Μαρμαρά, δημαρχείο Μουδανιών κλπ) σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν και δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους 3 δήμους του νομού, για χωριά όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια. Νερό διατέθηκε επίσης για λόγους υγιεινής και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.

Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω drones) καταγραφή των ζημιών, και αναμένονται τα αποτελέσματα της μαγνητοσκόπησης για περαιτέρω ανάλυση.

Παράλληλα, αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για φυσικές καταστροφές απέστειλε το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στους δήμους Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας Χαλκιδικής, συνολικού ύψους 500.000 ευρώ, ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των υποδομών.

Τουρίστες τα περισσότερα θύματα

Χαλκιδική: Μάχη για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Απ’ το φονικό μπουρίνι έχασαν τη ζωή τους συνολικά επτά άτομα, εκ των οποίων τα έξι ήταν παραθεριστές από άλλες χώρες, ενώ ο 7ος ήταν 62χρονος ψαράς απ’ την περιοχή.

Πρόκειται για ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία που σκοτώθηκαν στη Σωζόπολη όταν το τροχόσπιτό τους ανετράπη, μια 54χρονη γυναίκα από τη Ρουμανία με τον 8χρονο γιο της που καταπλακώθηκαν από το σκέπαστρο ταβέρνας όπου έτρωγαν στα Νέα Πλάγια, όπως επίσης έναν 39χρονο Ρώσο και τον 2 ετών γιο του, που καταπλακώθηκαν από δένδρο στη Νέα Ποτίδαια. Νεκρός και ένας 62χρονος ψαράς, που αγνοούνταν από χθες και σήμερα το μεσημέρι εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας.