Ελλάδα

Χαρδαλιάς για Πάσχα: Οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς

Χαρδαλιάς: Απαγόρευση κυκλοφορίας ως τις 27 Απριλίου

Την Τετάρτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε ανακοινώσει αυστηροποίηση των ελέγχων σε ό,τι αφορά τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, με στόχο να αποτραπεί η μαζική έξοδος πολιτών από αστικά κέντρα προς την περιφέρεια και η διασπορά κορονοϊού στην επαρχία την περίοδο του Πάσχα.

Η ατομική προσευχή δεν προβλέπεται στους λόγους κατ’ εξαίρεση μετακίνησης και οι ναοί θα είναι κλειστοί για το κοινό, δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατά την καθημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού και για τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, ανέφερε οι εκκλησίες θα είναι ανοικτές αποκλειστικά για τους ιερείς και τα απολύτως απαραίτητα άτομα για την τέλεση λειτουργίας.

Όπως είπε, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να πάει στην εκκλησία.

Σημείωσε, δε, ότι η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου για τις ώρες που είναι ανοικτοί οι ναοί απευθύνεται μόνο προς μητροπολίτες και ιερείς και όχι προς τους πιστούς.

«Οι ναοί θα είναι ανοιχτοί τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας μόνο για ορισμένες ώρες αποκλειστικά για τους ιερείς και το απαραίτητο προσωπικό. Οι ναοί θα είναι κλειστοί για τους πιστούς» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος ήταν σαφής όταν είπε μένουμε σπίτι μας από αγάπη».

Ερωτηθείς αν θα επέμβει η αστυνομία σε περίπτωση που υπάρξουν συγκεντρώσεις πιστών έξω από εκκλησίες, ανέφερε ότι δεν πιστεύει πως θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Το επιχειρησιακό σχέδιο

Σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό σχέδιο στα αεροδρόμια, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως οι επιβάτες 15 πτήσεων – περισσότερα από 700 άτομα – έχουν υποβληθεί σε τεστ για κορονοϊό.

Όπως είπε, όλοι οδηγούνται σε ξενοδοχεία. Εφόσον είναι θετικοί στον κορονοϊό, παραμένουν σε καραντίνα στα ξενοδοχεία.

Στον αντίποδα, όσοι είναι αρνητικοί, αποχωρούν για τα σπίτια τους, όπου επίσης μένουν σε 14ημερη καραντίνα, βάσει των όσων προβλέπονται.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είχε ανακοινώσει αυστηροποίηση των ελέγχων σε ό,τι αφορά τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, με στόχο να αποτραπεί η μαζική έξοδος πολιτών από αστικά κέντρα προς την περιφέρεια και η διασπορά κορονοϊού στην επαρχία την περίοδο του Πάσχα.