Κρήτη

576 εκατ. ευρώ για έργα στην Κρήτη – Αυξημένα τα κονδύλια στο νησί για τη νέα προγραμματική περίοδο

Οι αρχές της Κρήτης φιλοδοξούν να εντάξουν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα κρίσιμα έργα για το νησί που μεταξύ άλλων αφορούν και στο οδικό δίκτυο
Έργα ύψους 576 εκατομμυρίων ευρώ προβλέπονται από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο για την Κρήτη, με το κονδύλι να είναι αυξημένο κατά 130 εκατομμύρια σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Στην τρίτη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος Κρήτη 2021 – 2027 που πραγματοποιήθηκε χθες στο Κολυμπάρι Χανίων, παρουσιάστηκαν οι τομείς στους οποίους κατανέμονται τα κονδύλια και οι οποίοι περιλαμβάνουν από μεγάλες υποδομές μέχρι έργα ύδρευσης, πολιτικής προστασίας, κοινωνικής πολιτικής και πολιτισμού.

Ταυτόχρονα έγινε αξιολόγηση του προγράμματος και παρουσιάστηκαν έργα στρατηγικής σημασίας για το νησί. «Αυτό το οποίο φιλοδοξούμε είναι να ολοκληρωθούν έργα τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της Κρήτης, αλλά παράλληλα δε στεκόμαστε στο περιφερειακό πρόγραμμα. Διεκδικούμε πόρους από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων και από άλλες πηγές χρηματοδότησης όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης», δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος έκανε επίσης αναφορά στην έναρξη των παρεμβάσεων για το νέο ΒΟΑΚ εκτιμώντας ότι τον επόμενο χρόνο θα αρχίσουν και στη Δυτική Κρήτη.

Υποδομές και κλιματική αλλαγή

Υποδομές διαχείρισης στερεών αποβλήτων δρομολογήθηκαν και ολοκληρώθηκαν από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, όπως οι μονάδες βιολογικού καθαρισμού σε Πλακιά και Παλαιόχωρα ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθεί και της Γεωργιούπολης. Τα επόμενα χρόνια το πρόγραμμα προβλέπεται να καλύψει υποδομές ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, έργα ύδρευσης αλλά και υποστήριξης κοινωνικών δομών. Η Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος Κρήτη κ. Μαρία Κασσωτάκη, υπογράμμισε ότι «περιμένουμε 564 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα έρθουν στην Κρήτη για να χρηματοδοτήσουν σημαντικές δράσεις που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, θέματα κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων».

Το Πρόγραμμα Κρήτη 2021 – 2027 περιλαμβάνει ακόμα δράσεις για τη μείωση διακινδύνευσης από φυσικές καταστροφές. Ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ. Ευθύμης Λέκκας πρόκειται να καταθέσει έναν οδικό χάρτη σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Όπως ο ίδιος τόνισε, «ο οδικός αυτός χάρτης στόχο έχει να συμβάλει στη μείωση της διακινδύνευσης όχι μόνο από σεισμούς αλλά και από φαινόμενα κατολισθήσεων, φαινόμενα εκδήλωσης γεωδυναμικών κυμάτων βαρύτητας, δηλαδή τσουνάμι κι από όλα τα φαινόμενα τα οποία μπορούν να εκδηλωθούν στην Κρήτη».

Έργα στο οδικό δίκτυο

Οι αρχές της Κρήτης φιλοδοξούν να εντάξουν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα κρίσιμα έργα για το νησί που μεταξύ άλλων αφορούν και στο οδικό δίκτυο. Το παρών στην τρίτη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος Κρήτη 2021 – 2027, έδωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Χανίων κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης ο οποίος εκτίμησε πως «έχουμε πολύ χρόνο για να τρέξουμε και να προωθήσουμε αυτά που χρειάζονται ώστε να δούμε τα έργα να ολοκληρώνονται», χαρακτήρισε όμως ευτυχές το γεγονός ότι «πολλά έργα προχωρούν για την Κρήτη και μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί θα προχωρήσουν».

Από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο δεν χάθηκε ούτε ευρώ σύμφωνα με την περιφερειακή αρχή και χθες στην τρίτη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης εκφράστηκε η εκτίμηση πως η μέχρι στιγμής πορεία του προγράμματος Κρήτη 2021 – 2027 είναι ενθαρρυντική.

ΠΗΓΗ neakriti.gr