Επικαιρότητα Κοινωνία Κρήτη

Ηράκλειο: Αγανακτισμένοι οι καταστηματάρχες λόγω των έργων – Μιλούν για ανυπολόγιστη οικονομική ζημία

Δηλώνουν δύσπιστοι για την τήρηση του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των έργων.

Για «δραματική κατάσταση», αλλά και «εμπαιγμό» από τους αρμόδιους κάνουν λόγο επιχειρηματίες που βρίσκονται στην «καρδιά» του Ηρακλείου, εκεί όπου τα έργα ανάπλασης έχουν «παγώσει» τις τελευταίες ημέρες! Όπως δήλωσαν, η δουλειά έχει πέσει σχεδόν στο μισό, με τις οικονομικές ζημίες που έχουν υποστεί να είναι μεγάλες και ανυπολόγιστες! Οι επαγγελματίες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την τήρηση του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των έργων, αφήνοντας αιχμές για δήμο και εργολάβο.

«Επικρατεί ένα χάος! Τα έργα, όπως πάει η κατάσταση, αντί για πέντε μήνες θα ολοκληρωθούν σε πέντε χρόνια! Η ζημιά που έχω υποστεί είναι τεράστια, ανυπολόγιστη!Τις προάλλες είχαν κλείσει την πρόσβαση στο πεζοδρόμιο. Ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο: ”Όχι η αρχαιολογία φταίει, όχι ο δήμαρχος, όχι ο εργολάβος”, και τα έργα δεν προχωράνε καθόλου. Δηλαδή αυτό είναι ό,τι χειρότερο. Κι αν δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν και να προχωρήσουν, ας μην τα έβαζαν μπροστά!», δηλώνει ο κ. Μανώλης Μπελιμπασάκης, ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου. «Μας κάλεσαν και μας είπαν ότι τα έχουν υπολογίσει όλα! Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας! Και δούλευαν και τρία άτομα, άντε πέντε στην καλύτερη για τέτοιο έργο. Και θα το τελειώσουν στο χρονοδιάγραμμα που θέλουν; Με τίποτα!», προσθέτει.

«Είναι δυνατόν να υπήρχαν εκκρεμότητες, άλυτες, σ’ ένα τέτοιο έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ και ζωτικής σημασίας για όλο το Ηράκλειο, και ειδικά για τους επιχειρηματίες;», αναρωτιέται ο κ. Μανόλης, ο οποίος διατηρεί κατάστημα με ξηρούς καρπούς, υπογραμμίζοντας ακόμα: «Απ’ ό,τι μαθαίνουμε υπάρχουν κάποιες διαμάχες ανάμεσα στον δήμο και τον εργολάβο. Προσπαθούν να λύσουν τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει στις πλάτες μας! Έχουμε επανειλημμένως απευθυνθεί στους αρμόδιους. Εισπράττουμε αοριστίες και υποσχέσεις. Η δουλειά είναι 50% κάτω. Πριν τα έργα οριακά βγαίναμε. Σκεφτείτε τι γίνεται τώρα. Πρώτα έπρεπε να είναι πανέτοιμοι σε όλα τα επίπεδα και μετά να ξεκινήσουν τα έργα και να κλείσουν τους δρόμους».

Την ευχή «να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα γιατί έτσι δεν πρόκειται να πάμε καλά!», εκφράζει ο επαγγελματίας κ. Βασίλης Παπαδάκης, ο οποίος σημειώνει επίσης πως «όταν έχει κλείσει ο κεντρικός οδικός άξονας της πόλης, αυτομάτως επηρεάζονται και οι επιχειρήσεις που βρίσκονται εκεί! Πολλά ακούμε, εντούτοις δεν ξέρουμε τι συμβαίνει!».

Μέχρι και να κινηθεί νομικά σκέφτηκε ο κ. Ηρακλής Κουσανάκης, που διατηρεί κατάστημα με κορνίζες στο Μεϊντάνι. Ωστόσο, «στα δημόσια έργα δεν βγάζεις άκρη!», εξηγεί. Και για την ώρα «περιμένουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα! Δεν ξέρουμε καν τι γίνεται! Μας είχε πει ο εργολάβος που μιλούσαμε εδώ έξω ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει παραδώσει το έργο. Έχουν να δουλέψουν δεκαπέντε μέρες. Δεν νομίζω να παραδοθεί το έργο στο χρόνο που λέει. Είμαι εδώ πέρα είκοσι χρόνια. Η κατάσταση είναι δραματική! Δεν κυκλοφορεί τίποτα! Έχουμε χάσει τον περαστικό».

Θετικός στις παρεμβάσεις που θα καλλωπίσουν την πόλη, αρκεί να ξεκινήσουν και πάλι το συντομότερο δυνατό, είναι και ο κ. Κώστας, ο οποίος μίλησε εκ μέρους άλλου μαγαζιού: «Ίσως όταν τελειώσει να είναι πιο ωραίο το Ηράκλειο. Αρκεί να έχει πρόσβαση ο κόσμος να φτάσει ως εδώ. Να υπάρχουν δηλαδή χώροι για παρκάρισμα εδώ κοντά. Και όχι τα mini bus, τα οποία κατά τη γνώμη μου δεν είναι λύση. Το έργο έχει κολλήσει και δεν ξέρω γιατί. Η ζημιά σαφώς είναι μεγάλη. Περιμένουμε να ξεκινήσουν τα έργα και να ομορφύνει το Ηράκλειο. Να μπορεί να κυκλοφορήσει ο κόσμος ελεύθερα! Αλλά να μπορούν να περπατήσουν και οι πιο ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι που έχουν κινητικά προβλήματα».

Τα προβλήματα ,ωστόσο, φαίνεται πως ξεπερνιούνται και το μεσημέρι ξεκινούν ξανά οι εργασίες στα έργα , στο κέντρο της πόλης.

Ο εργολάβος μάλιστα προχωρά στην αποξήλωση των πεζοδρομίων ενώ  στη θέση τους θα τοποθετηθούν εργοταξιακές κατασκευές που θα βοηθούν την πεζοπορία αλλά και τη εκτέλεση εργασιών υπογείως.

Αγανακτισμένοι οι καταστηματάρχες λόγω των έργων - Μιλούν για ανυπολόγιστη οικονομική ζημία
Αγανακτισμένοι οι καταστηματάρχες λόγω των έργων - Μιλούν για ανυπολόγιστη οικονομική ζημία
Αγανακτισμένοι οι καταστηματάρχες λόγω των έργων - Μιλούν για ανυπολόγιστη οικονομική ζημία
Αγανακτισμένοι οι καταστηματάρχες λόγω των έργων - Μιλούν για ανυπολόγιστη οικονομική ζημία

www.1069.gr