Κρήτη

Άγιος Μηνάς, ο ναός που χτιζόταν 33 χρόνια στην καρδιά του Ηρακλείου

Νέο σύστημα: Αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα επιλέγουν τη σύνταξή τους

Προσωπική εργασία, δωρεές και λαχεία για την ανέγερση του

Άγιος Μηνάς, ο αγαπημένος Άγιος του Μεγάλου Κάστρου αλλά και των σημερινών Ηρακλειωτών. Η θέση του στο κέντρο της πόλης μέσα στην καρδιά της αγοράς βοηθά τους περαστικούς να μπαίνουν μέσα καθημερινά για ένα κερί μια προσευχή και μια μικρή ανάσα ελπίδας πριν συνεχίσουν τις κουραστικές “διαδρομές” τους.

Το Ηράκλειο τον τιμά ως πολιούχο του. Ευκαιρία να μάθουμε για το ναό που για να ολοκληρωθεί χρειάστηκαν 33 ολόκληρα χρόνια.

Ο θεμέλιος λίθος του Ιερού Ναού τέθηκε στις 25 Μαρτίου του 1862 από τον αρχιερέα Διονύσιο Χαριτωνιάδη μετέπειτα Οικουμενικό Πατριάρχη.

Τα σχέδια του ναού έγιναν από τον Ηπειρώτη αρχιτέκτονα Αθανάσιο Μούση.

Η έκρηξη της Κρητικής επανάστασης το 1866 οδήγησε στην άμεση διακοπή των εργασιών, που συνεχίστηκαν το 1883 και ολοκληρώθηκαν το 1895. Για το κτίσιμο του Ναού πολλοί Ηρακλειώτες προσέφεραν χρηματικά ποσά, ενώ όσοι αδυνατούσαν, προσέφεραν προσωπική εργασία. Η δαπάνη ανέγερσης ανήλθε στις 30 χιλιάδες λίρες χωρίς την προσωπική εργασία των Χριστιανών.

Άγιος Μηνάς, ο ναός που χτιζόταν 33 χρόνια στην καρδιά του Ηρακλείου

Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Μηνά το 1906 (φωτ. Γ. Μαραγιάννης, συλ. Μ. Παπαδάκη-Δάνδολου)

Τα εγκαίνια έγιναν με κάθε μεγαλοπρέπεια στις 16 Απριλίου 1895, Κυριακή των Μυροφόρων, από τον Κρήτης Τιμόθεο Καστρινογιαννάκη.

«Αμφιβάλλομεν αν άλλοτε ποτέ το Ηράκλειον είδε θρησκευτικήν πανήγυριν ούτω λαμπράν και επιβάλλουσαν οία υπήρξεν επί τοις εγκαινίοις του νεοδμήτου Καθεδρικού Ναού του Αγ. Μηνά. Άπειρον ήτο το πλήθος το πανταχόθεν της νήσου συρρεύσαν, πρωτοφανής δε η γενόμενη διακόσμησις της ημετέρας πόλεως. Ο ενθουσιασμός των πανηγυρισμών ήτο απερίγραπτος» όπως περιγράφεται χαρακτηριστικά σε αναφορά της εποχής.

Ο Άγιος Μηνάς είναι μέχρι σήμερα ένας από τους πιο μεγαλοπρεπείς και επιβλητικούς ναούς της Ελλάδας. Ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο, που εδράζεται σε υψηλό τύμπανο, ενώ εσωτερικά συνδυάζει και στοιχεία τρίκλιτης βασιλικής. Έχει δύο κωδωνοστάσια, ένα στη βορειοανατολική και ένα στη νοτιοανατολική γωνία.

Άγιος Μηνάς, ο ναός που χτιζόταν 33 χρόνια στην καρδιά του Ηρακλείου

Ακόμα και λαχνοί είχαν εκδοθεί για να ενισχυθεί το έργο της ανέγερσης του Αγίου Μηνά.