Κρήτη

Άγνοια των Κρητικών για τις περιοχές Natura

Άγνοια των Κρητικών για τις περιοχές Natura

Σύμφωνα με την υπεύθυνη περιβαλλοντικής επικοινωνίας του ΜΦΙ- Παν.Κρήτης, Τάνια Πλουμή, διαπιστώθηκε οι Κρητικοί έχουν σύγχυση σε σχέση με τις προστατευόμενες αυτές περιοχές, τί επιτρέπεται, τί όχι αλλά … και τί είναι οι περιοχές Natura!

Στο πλαίσιο αυτό αναδείχθηκε η επιβεβλημένη ανάγκη για ενημέρωση του κοινού, γι’ αυτό και σήμερα και αύριο, στην Ιεράπετρα και τη Σητεία, πραγματοποιούνται δύο ημερίδες ενημερωτικού χαρακτήρα.

Άγνοια των Κρητικών για τις περιοχές Natura

Άγνοια των Κρητικών για τις περιοχές Natura

Οι 53 οριοθετημένες περιοχές αποτελούν το 1/3 της έκτασης της Κρήτης και, κόντρα σε ό,τι μπορεί να πιστεύεται, προστατευόμενες περιοχές δε βρίσκονται μόνο στην ύπαιθρο αλλά και … σε περιαστικές περιοχές. “Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Περιβολίων, στο Ρέθυμνο” – τονίζει η κ.Πλουμή.

Ναι στη δραστηριότητα στις περιοχές Natura

Οι εκδηλώσεις στο Λασίθι φέρουν τον τίτλο “Περιοχές Natura 2000: Ευκαιρία ή εμπόδιο για την ανάπτυξη;” και στόχο έχουν, μεταξύ άλλων, να ξεκαθαρίσουν ότι οι προστατευόμενες αυτές ζώνες δεν αποκλείουν την οικονομική δραστηριότητα, αρκεί πάντως να μην επιβαρύνεται η περιοχή.

Η Ελλάδα πάντως έχει “στην πλάτη της” καταδικαστικές αποφάσεις από την Ε.Ε. για την επιβάρυνση των περιοχών αυτών, όμως παρά την ανυπαρξία μηχανισμών και κρατικής μέριμνας, η κ.Πλουμή εστιάζει στο ατομικό στοιχείο. “Υπάρχει ελπίδα για αποκατάσταση των επιβαρυμένων περιοχών, αρκεί να υπάρξει παιδία και μια φιλοπεριβαλλοντική προσέγγιση” – τονίζει.

 

 

 

www.1069.gr