Κοινωνία Κρήτη

Αναδουλειά, έργα και … πασιέντζα στην αγορά!

Η εκπτωτική περίοδος δεν απέφερε τα προσδοκώμενα – Οι καταστηματάρχες κάνουν απολογισμό

Κατώτερη του αναμενόμενου ήταν η κίνηση στα  περισσότερα εμπορικά καταστήματα του Ηρακλείου στην ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο.

Ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι μαγαζιών στους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης έδωσαν της δικές τους ερμηνείες  στο Cretalive.gr για το υποτονικό κλίμα της αγοράς.

Οι αναγνώσεις τους σ’ άλλα σημεία συμπίπτουν και σ’ άλλα αποκλίνουν. Το σίγουρο είναι ότι παρουσιάζουν ενδιαφέρον…

«Όσοι ψώνισαν, ψώνισαν»

Για τον κ. Παναγιώτη, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο της υπόδυσης, οι καλές μέρες κράτησαν λίγο. «Στις εκπτώσεις κάτι είχαμε. Τώρα, δεν με βλέπεις, πασιέντζα παίζω! Δεν έχει καθόλου δουλειά», μας είπε, δείχνοντάς μας τα μαγαζιά που έχουν κλείσει απέναντι από το δικό του, επί της Κυρίλλου Λουκάρεως.

Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου είχε κίνηση και το κατάστημα παιδικών ρούχων που διατηρεί η κ. Κωνσταντίνα, μετά «τίποτα, πολλή ησυχία. Όσοι ψώνισαν, ψώνισαν», αναφέρει κι αποδίδει την μειωμένη προσέλευση του αγοραστικού κοινού στα έργα που εκτελούνται στην «καρδιά» του Ηρακλείου. «Σίγουρα, ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Ίσως όμως να φταίει και το ότι έχει κλείσει το κέντρο. Η πόλη καλώς ή κακώς έχει κοπεί στα δύο. Πιστεύω ότι ο κόσμος δεν μπορεί να κατέβει κάτω. Εγώ που έχω να κάνω με μαμάδες και παιδάκια με καρότσια, βλέπω ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν εύκολα το κέντρο, λόγω των έργων», εξηγεί.

Περιορισμένες προσδοκίες είχε η κ. Λίνα, που μίλησε εκ μέρους καταστήματος με λευκά είδη. «Η κίνηση ήταν πολύ κάτω σε σχέση με παλιά. Η κατάσταση είναι άσχημη. Πλέον σ’ αυτές τις εποχές δεν περιμένεις πολλά. Το δικό μας το είδος, ο κόσμος το βάζει σε δεύτερη μοίρα», παρατήρησε.

Αναδουλειά, έργα και ... πασιέντζα στην αγορά!

«Μπορεί να φταίνε και τα ελληνοτουρκικά»!

Μια διαφορετική προσέγγιση έχει ο κ. Σπύρος. Δεκαετίες ολόκληρες στο εμπόριο, εκτιμά πως «ενδεχομένως να φταίει και η κατάσταση με τους Τούρκους! Κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγήσει όλο αυτή η ένταση. Εμείς που πουλάμε κεντητά, υφάσματα κι αντίκες, έχουμε σταθερούς πελάτες. Αλλά κι αυτοί δεν έρχονται με την ίδια συχνότητα. Δεν αποκλείεται λοιπόν κάποιοι συνάνθρωποί μας να μην ξοδεύουν χρήματα, τα λίγα τέλος πάντων που τους έχουν απομείνει, υπό το φόβο ακόμη πιο δυσάρεστων καταστάσεων στις σχέσεις μας με τους γείτονες», υποστήριξε. «Είμαστε 50% κάτω συγκριτικά με πέρσι. Η κατάσταση μπορεί να ομαλοποιηθεί αν έρθουν οι τουρίστες κι αν φτιάξει η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά», πρόσθεσε.

Του χαμογέλασε… ο καιρός!

«Φωτεινή εξαίρεση» αποτέλεσε ο κ. Δημήτρης, ιδιοκτήτης καταστήματος ρούχων. «Δόξα τω Θεώ πάμε καλά. Είμαστε ικανοποιημένοι και από τις εκπτώσεις και από το σήμερα. Τα πράγματα, για την εποχή, είναι θετικά. Γιατί ο Μάρτιος είναι ο χειρότερος μήνας για τα είδη μας», δήλωσε και συνέχισε λέγοντας πως «παίζει ρόλο και ο καιρός. Βοηθάει στην κίνηση. Πέρυσι που είχε κακοκαιρία ο κόσμος δεν έβγαινε έξω, ήταν χειρότερα. Φέτος αντιθέτως, ήταν καλός και γι’ αυτό ίσως να πήγαμε κι εμείς καλά. Πρέπει να τα εξετάζουμε όλα…».