Επικαιρότητα Κρήτη

Αναμετρήθηκαν στο Εκλογοδικείο νυν και πρώην για τον Δήμο Οροπεδίου – Ενώπιον δικαστών η ένσταση Στεφανάκη κατά Αθανασάκη

Μιλώντας σε θεωρητικά υποθετικό επίπεδο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά: Είτε να καταπέσει η ένσταση και το εκλογικό αποτέλεσμα να παραμείνει αμετάβλητο, είτε να γίνει η ένσταση δεκτή και να πραγματοποιηθούν νέες εκλογές σε κάποια τμήματα, είτε η ένσταση να γίνει δεκτή και να υπάρξει αλλαγή στον δημαρχιακό θώκο, χωρίς να διενεργηθούν νέες εκλογές
Συζητήθηκε σήμερα Τετάρτη από το Εκλογοδικείο (Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου) η ένσταση της πλευράς του πρώην δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη κατά του εκλογικού αποτελέσματος στον εν λόγω Δήμο, που πριν από μερικούς μήνες ανέδειξε μεγάλο νικητή τον Γιώργο Αθανασάκη. Πλέον, η έκδοση της απόφασης του αρμόδιου δικαστηρίου αναμένεται μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων.

Μιλώντας σε θεωρητικά υποθετικό επίπεδο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά: Είτε να καταπέσει η ένσταση και το εκλογικό αποτέλεσμα να παραμείνει αμετάβλητο, είτε να γίνει η ένσταση δεκτή και να πραγματοποιηθούν νέες εκλογές σε κάποια τμήματα, είτε η ένσταση να γίνει δεκτή και να υπάρξει αλλαγή στον δημαρχιακό θώκο, χωρίς να διενεργηθούν νέες εκλογές!

Η συζήτηση της επίμαχης υπόθεσης έλαβε χώρα σήμερα Τετάρτη, μετά από τρεις αναβολές που είχαν δοθεί εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους.

Μιλώντας σήμερα στη “Νέα Κρήτη”, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του δημάρχου Γιώργου Αθανασάκη κ. Δημήτρης Μηλαθιανάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η «βούληση του λαού του Οροπεδίου Λασιθίου εκφράστηκε διά των αποτελεσμάτων της εκλογής, όπως αυτή επικυρώθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Λασιθίου», ενώ από την πλευρά του εκλεγέντος δημάρχου γίνεται λόγος για αβάσιμους ισχυρισμούς της άλλης πλευράς.

Ωστόσο, στη “Νέα Κρήτη” μίλησε και η εκ των δικηγόρων της πλευράς Στεφανάκη, κ. Δέσποινα Συγγελάκη, η οποία έκανε λόγο για «ευρύτερη παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας, η οποία εκδηλώθηκε με διάφορες μορφές». Σύμφωνα με την κ. Συγγελάκη, αυτό συνέβη είτε με το σημάδεμα ορισμένων ψηφοδελτίων, είτε με παραβίαση, όπου εμφανίστηκε σε εκλογικό τμήμα να έχει ψηφίσει ψηφοφόρος που δε μετέβη ποτέ στις εκλογές.

Πάντως, η κ. Συγγελάκη ξεκαθάρισε στη “Νέα Κρήτη” ότι «δε μιλάμε απλά για ακυρότητα κάποιων ψηφοδελτίων, αλλά για ένα ευρύτερο σχέδιο που διαδραματίστηκε πριν και κατά τη μέρα των εκλογών, και το οποίο σχετιζόταν με τον εκφοβισμό και τη χειραγώγηση, αλλά και το σημάδεμα ψηφοδελτίων». Αυτό, όπως υποστηρίζεται από την πλευρά του πρώην δημάρχου, φέρεται να συνέβη για να μπορεί να ελεγχθεί ποιοι ψήφισαν με συγκεκριμένο τρόπο.

Από την πλευρά του πρώην δημάρχου γίνεται λόγος για συστηματική προσπάθεια ταυτοποίησης ψηφοφόρων και «ουσιαστικά για παραβίαση της λαϊκής βούλησης». Επίσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από την πλευρά του πρώην δημάρχου Οροπεδίου έγινε σήμερα λόγος για περισσότερα από 100 ψηφοδέλτια που είναι υπό αίρεση, ενώ οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι υποστηρίχθηκε πως υπήρξε μια «γενικότερη προσπάθεια νόθευσης».

Εξάλλου, από την πλευρά του πρώην δημάρχου παρουσιάστηκαν αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο παρελθόν από αρμόδια δικαστήρια για ανάλογες περιπτώσεις που είχε γίνει «αλλοίωση εκλογικού αποτελέσματος».

Όπως έχει αναφέρει το προηγούμενο διάστημα σε ρεπορτάζ η “Νέα Κρήτη”, μεταξύ άλλων η πλευρά του Γιάννη Στεφανάκη κάνει λόγο για σημαδεμένα ψηφοδέλτια (μικρά σημαδάκια), ενώ στηλιτεύεται η διαδικασία που φέρεται να έλαβε χώρα από δικαστική αντιπρόσωπο για «πολλαπλές παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας» σε συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, βρίσκεται σε εξέλιξη η προκαταρκτική εξέταση που είχε ζητήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη ληφθεί οι πρώτες καταθέσεις.

Πάντως, από την πλευρά του νυν δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργου Αθανασάκη επισημαίνεται πως όσα αναφέρονται στην ένσταση της πλευράς Στεφανάκη είναι «εντελώς αβάσιμα και δεν ισχύουν».

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του εκλεγμένου δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου κ. Δημήτρης Μηλαθιανάκης δήλωσε ότι η «βούληση του λαού του Οροπεδίου Λασιθίου εκφράστηκε διά των αποτελεσμάτων της εκλογής, όπως αυτή επικυρώθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Λασιθίου. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα αποφύγαμε να προβούμε σε οποιεσδήποτε δηλώσεις και δημοσιεύσεις σε οποιοδήποτε Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης ή στα social media, παρά τη στάση της απέναντι πλευράς».

Όπως τόνισε ο κ. Μηλαθιανάκης, η πλευρά του Γιώργου Αθανασάκη έχει «πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη για την αξιολόγηση των σχετικών ενστάσεων και την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος. Η κυρίαρχη βούληση του λαού του Οροπεδίου Λασιθίου επιβεβαιώνεται από τα θεσμικά όργανα, την ελληνική Δικαιοσύνη και όχι από ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις».

Πότε αναμένεται η απόφαση

Τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα;

Όπως προβλέπει ο νόμος, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη οι δύο πλευρές μπορούν να καταθέτουν υπομνήματα και την αντίκρουσή τους. Από τις 27 Μαρτίου κι έπειτα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση της απόφασης του Εκλογοδικείου, η οποία αναμένεται μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, προχθές Τρίτη, παραμονή της συζήτησης της υπόθεσης, οπότε κι έληγε η σχετική προθεσμία, η πλευρά του πρώην δημάρχου υπέβαλε αρμοδίως επιπλέον ισχυρισμούς που περιλάμβαναν έγγραφα περίπου 80 σελίδων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά Στεφανάκη έχει αιτηθεί στο δικαστήριο την εξέταση δύο μαρτύρων, χωρίς ωστόσο το Εκλογοδικείο να έχει ακόμη αποφανθεί σχετικά. Σε περίπτωση που το εν λόγω αίτημα γίνει δεκτό, οι καταθέσεις των μαρτύρων μπορούν να γίνουν είτε προφορικά (αλλά όχι δημόσια), είτε μέσω υπομνήματος. Όπως είχε γράψει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ η “Νέα Κρήτη”, σε τελείως υποθετικό-θεωρητικό επίπεδο, εάν το δικαστήριο δεχτεί την ένσταση κατά του εκλογικού αποτελέσματος, δυνητικά μπορεί να διεξαχθούν νέες εκλογές σε κάποια τμήματα, αλλά και να ανατραπεί το εκλογικό αποτέλεσμα που έδωσε τη μεγάλη νίκη στον Γιώργο Αθανασάκη, χωρίς να διενεργηθούν καν νέες εκλογές. Εάν το Εκλογοδικείο απορρίψει την ένσταση, το εν λόγω εκλογικό αποτέλεσμα θα παραμείνει αμετάβλητο.

Ας σημειωθεί ότι και οι δύο πλευρές, αναλόγως την απόφαση του Εκλογοδικείου, έχουν δικαίωμα προσφυγής στον Άρειο Πάγο.

ΠΗΓΗ neakriti.gr