Κρήτη

Ανάσα ανακούφισης για 135 συμβασιούχους του Δήμου Ηρακλείου (photos)

Με χειροκροτήματα έγινε δεκτή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Μία μεγάλη ανακούφιση και ένα πρώτο σημαντικό βήμα αναφορικά με την παραμονή 135 συμβασιούχων του Δήμου Ηρακλείου στις θέσεις εργασίας τους ελήφθη ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη συνεδρίαση του Σώματος, όπου συζητήθηκε το θέμα, “το παρών” έδωσαν πλήθος συμβασιούχων καθώς και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Στέλιος Βοργιάς και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου κ. Μιχάλης Καρασάββας.

Οι συμβασιούχοι παρατασιούχοι προσελήφθησαν στο διάστημα 2020- 2022 με οκτάμηνες συμβάσεις οι οποίοι ζητούν την παραμονή τους στην εργασία (εργάζονται σε πολλές υπηρεσίες του Δήμου). Το αίτημα ζητούσε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου να λάβει απόφαση στην οποία θα αναγνωρίζεται η επείγουσα και επιτακτική ανάγκη παραμονής των εργαζομένων στην εργασία τους για λόγους δημοσίου συμφέροντος προς άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών καθώς και να χορηγηθεί εντολή προς τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου να συναινέσει σε αίτημα αναβολής με διατήρηση της χορηγηθείσας προσωρινής διαταγής.

Ο Στέλιος Βοργιάς έθεσε μία νέα διάσταση στο φλέγον ζήτημα, που απασχολεί 135 συμβασιούχους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, λέγοντας πως υπάρχουν υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου όπου όλοι οι εργαζόμενοι ανήκουν στην κατηγορία των συμβασιούχων η υπόθεση των οποίων πρόκειται να συζητηθεί στο Πρωτοδικείο του νομού Λασιθίου, στη Νεάπολη, στις 15 Μαΐου.

«Πρώτη φορά είναι τόσο αναγκαίοι οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι καθώς υπάρχουν υπηρεσίες όπου όλοι οι εργαζόμενοι ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία. Οπότε εκφράζουμε την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση μας που το Σώμα συναίνεσε στην αναβολή του δικαστηρίου και την παραμονή των συμβασιούχων στις θέσεις εργασίας τους» ανέφερε ειδικότερα ο ίδιος.

 

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Αλέξης Καλοκαιρινός αναγνώρισε τις ανάγκες που υπάρχουν στον Δήμο και ότι οι εργαζόμενοι είναι χρήσιμοι. Από την άλλη πλευρά υπογράμμισε ότι «το καθεστώς παρατάσεων των συμβάσεων, το οποίο έχει μία στρεβλότητα, θέτει σε ομηρία και τους εργαζομένους και τον Δήμο. Είναι μία κατάσταση διπλής ομηρίας».

 

«Καλοδεχόμαστε την αποδοχή του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συναίνεση στο αίτημα αναβολής που θα συζητηθεί στις 15/5 με διατήρηση της προσωρινής διαταγής για παραμονή στις θέσεις εργασίας τους των 135 συμβασιούχων» δήλωσε στο Cretalive ο κ. Ρήγας Πετράκης, ο οποίος θα παρασταθεί στο δικαστήριο.

Ο κ. Μιχάλης Καραμαλάκης ανέφερε ότι πρόκειται για την καλύτερη δυνατή λύση «για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου στην παρούσα χρονική στιγμή» προσθέτοντας ότι η παράταξη του «Ηράκλειο, η πόλη μας» συναινεί στο αίτημα των εργαζομένων.

Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος κα. Αντιγόνη Ανδρεάκη απευθύνθηκε προς μία μητέρα που βρίσκονταν στην αίθουσα κρατώντας αγκαλιά το μικρό παιδί της λέγοντας «ζητάω συγγνώμη για την υποκρισία του να σας υποχρεώνουν να περνάτε αυτή την αίθουσα κάθε πέντε και λιγάκι και μετά άλλες αίθουσες όπως αυτές των δικαστηρίων για να εξυπηρετηθεί το αυτονόητο: το δικαίωμα σας στην εργασία».

Σημειώνεται ότι η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποδοχής του αιτήματος των συμβασιούχων έγινε δεκτό με χειροκροτήματα και φωνές ανακούφισης από την πλευρά των εργαζομένων που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση.

symbasiouxoi dimos

symbasiouxoidimos2

symbasiouxoidimos3