Κρήτη

Αναζήτηση Ο καιρός και η μείωση στις τιμές … έστειλαν τους καταναλωτές για πετρέλαιο!

Αναζήτηση Ο καιρός και η μείωση στις τιμές ... έστειλαν τους καταναλωτές για πετρέλαιο!

Παρά τη σχετική αύξηση της ζήτησης, οι ποσότητες που καλούνται να καλύψουν οι πρατηριούχοι παραμένουν πολύ μικρές

Αυξητικές τάσεις καταγράφονται στη ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κάτι που αποδίδεται αφενός στην πτώση των τιμών κι αφετέρου στην πτώση της θερμοκρασίας.

Κατά την έναρξη της περιόδου πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης η ζήτηση στο Ηράκλειο τουλάχιστον ήταν μηδενική, ενώ ακόμα και τον μήνα Νοέμβριο δεν υπήρχε κανένα απολύτως ενδιαφέρον ζήτησης, δημιουργώντας μειώσεις πωλήσεων συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2017, που ξεπέρασαν ακόμα και το 90 %. Με τις πρώτες μειώσεις ωστόσο των τιμών και πριν ακόμα η θερμοκρασία αρχίσει να πέφτει αισθητά στην Κρήτη, άρχισαν και οι παραγγελίες πετρελαίου.

Τα καιρικά φαινόμενα “έστειλαν” πολλούς καταναλωτές στο νομό Ηρακλείου στα πρατήρια, με την αύξηση σε σχέση με πέρυσι να ορίζεται περίπου στο 10%.

«Οι μειώσεις των τιμών σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες έφεραν μια κατ’ αρχάς εντυπωσιακή αύξηση στη ζήτηση το τελευταίο δεκαήμερο» αναφέρει στην εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” ο πρόεδρος του Συλλόγου Πωλητών Υγρών Καυσίμων Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης για να προσθέσει: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι πριν από μια μικρή αύξηση που φθάνει το 10% είχαμε τον μισό Οκτώβριο και σχεδόν όλο τον Νοέμβριο πολύ μεγάλες μειώσεις και σχεδόν μηδενική ζήτηση, που πρέπει να συνυπολογιστούν για να έχουμε την πλήρη εικόνα. Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται ότι οι καταναλωτές θα αγοράσουν το φθηνό πετρέλαιο και θα γυρίσουν την πλάτη σε τιμές που είναι πολύ υψηλές είτε λόγω φόρων είτε λόγω κάποιων άλλων συνθηκών».

Παρά τη σχετική αύξηση της ζήτησης ωστόσο, οι ποσότητες που καλούνται να καλύψουν οι πρατηριούχοι παραμένουν πολύ μικρές. Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που καλούνται να τροφοδοτήσουν με πετρέλαιο θέρμανσης πολυκατοικίες, ενώ οι συνηθέστερες παραγγελίες
αφορούν κυρίως μονοκατοικίες ή μικρές οικογενειακές πολυκατοικίες, με τις ποσότητες κατά κανόνα να περιορίζονται σε κάτω από τον μισό τόνο.