Κρήτη

Ανθρώπινα Δικαιώματα – Ο Δήμος Χανίων νικητής της Ευρώπης

Ανθρώπινα Δικαιώματα – Ο Δήμος Χανίων νικητής της Ευρώπης

Ο Δήμος Χανίων αναγνωρίστηκε πανευρωπαϊκά για την δράση του στον ευαίσθητο τομέα στήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η βράβευση του για τη νέα υπερσύγχρονη δομή του, το «Δημοτικό Κοινωνικό Πλυντήριο» αποτελεί παράδειγμα στήριξης ευάλωτων και ευπαθών ομάδων πληθυσμού
Την κορυφαία διάκριση για τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, απέσπασε ο Δήμος Χανίων, στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών βραβείων καινοτομίας, όπου τιμήθηκε για το έργο του ανάμεσα σε υποψηφιότητες 9 χωρών της Ευρώπης.

Ο Δήμος Χανίων αναδείχθηκε μεγάλος νικητής στην κατηγορία «Ανθρώπινα Δικαιώματα», για τη νέα υπερσύγχρονη δομή του, το «Δημοτικό Κοινωνικό Πλυντήριο», στα Πανευρωπαϊκά Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική, μετά από την ψήφο 1.032 πολιτών απ’ όλη την Ευρώπη.

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022, στην τελετή απονομής των βραβείων στο Στρασβούργο, όπου τον Δήμο εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ελένη Ζερβουδάκη.

Το βραβείο απένειμαν στην κα Ζερβουδάκη, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς-Μπούριτς, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Αλσατίας της Γαλλίας, Φρεντερίκ Μπιερί και εκπρόσωποι του θεσμού των βραβείων, οι οποίοι υπερτόνισαν τη σημασία του έργου για την τοπική κοινωνία και συνεχάρησαν τον Δήμο Χανίων για την πρωτοπόρα δράση του.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Χανίων αναδείχτηκε πρώτος στην επιλογή των πολιτών στη συγκεκριμένη κατηγορία, έχοντας απέναντί του εξαιρετικά ενδιαφέροντα έργα από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την Ελβετία, τη Σουηδία, την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος Χανίων ξεκίνησε τη λειτουργία του πρώτου Κοινωνικού Πλυντηρίου στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2021 ως δομή ολιστικής φροντίδας υγιεινής. Η δομή παρέχει εντελώς δωρεάν τις υπηρεσίες της, με δικαιούχους τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αστέγους, Ρομά και ωφελούμενους των κοινωνικών προγραμμάτων (ΚΕΑ, ΤΕΒΑ, Κοινωνικό Παντοπωλείο) και όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, βάσει των κριτηρίων της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Στόχος είναι να εξυπηρετεί ευάλωτους πολίτες – δημότες Χανίων που, είτε έχουν πρόβλημα πρόσβασης σε βασικές παροχές, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα ή το νερό, είτε δε διαθέτουν καθόλου οικοσκευή.

Περισσότερες πληροφορίες για τα βραβεία και τον θεσμό, βρείτε εδώ: innovationinpolitics.eu

ΠΗΓΗ in.gr