Κρήτη

Απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη

Απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη

Την απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίου ζητούν οι συνδικαλιστικές ενώσεις και τα σωματεία – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις

Δυναμικές σε παλμό ήταν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Κρήτη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ αντιδρώντας στην ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου.

Στο Ηράκλειο, έγιναν  δύο συγκεντρώσεις, από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας και στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Ακούστε τί δήλωσαν στην κάμερα του Cretalive οι: Στέλιος Βοργιάς, πρόεδρος ΕΚΗ, Γιώργος Κωστάκης πρόεδρος νοσοκομειακών ιατρών Ν.Ηρακλείου , Γιώργος Μακράκης πρόεδρος συλλόγου Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Μιχάλης Ριζικιανάκης πρόεδρος συλλόγου επισιτισμού και Νίκος Κοκολάκης πρόεδρος ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου.

Δείτε φωτογραφίες από τη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

ergatiko kentro Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου @cretalive.gr ergatiko kentro Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου @cretalive.gr ergatiko kentro Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου @cretalive.gr 

Σωκράτης Βαρδάκης: «Η Κρήτη στέλνει σήμερα ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη – Απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου εδώ και τώρα»

Στις κινητοποιήσεις κατά του εργασιακού νομοσχεδίου, που είχαν σήμερα σημείο συγκέντρωσης το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, βρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, απ΄ όπου δήλωσε: «Το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ από την επόμενη των εκλογών του 2019, σε μία περίοδο, μάλιστα, βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, μείωσης εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας. Για την Αριστερά, σε όλες τις εκφάνσεις της, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς της, της ιστορίας και των αγώνων της και εκφράζουν τις αξίες της για ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία. Η εργασία αποτελεί πεδίο που αναδεικνύεται με σαφήνεια η διαχωριστική γραμμή με τον νεοφιλελευθερισμό και την ακραία δεξιά πολιτική. Αποτελεί μάχη ιδεών και πολιτικών ανάμεσα σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετους κόσμους και αντιλήψεις. Η προάσπιση της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων αφορά το σύνολο της κοινωνίας, αφορά όλους εμάς που έχουμε υποχρέωση να μην επιτρέψουμε να μας γυρίσουν 100 χρόνια πίσω».

vardakis

Συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας και πορεία από τα σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ

ΠΑΜΕ Ηράκλειο

Στην ανακοίνωσή τους τα Σωματεία αναφέρουν:

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η απεργιακή κινητοποίηση των σωματείων που είχαν δώσει απεργιακό ραντεβού στην Πλατεία Ελευθερίας. Εκατοντάδες εργαζόμενοι έδωσαν αγωνιστική συνέχεια στις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από τις 6 Μάη κόντρα στην Κυβέρνηση της ΝΔ και την εργοδοσία που φέρνουν στη βουλή το νόμο – έκτρωμα.

Η μαζική παρουσία εργαζόμενων από δεκάδες κλάδους στο απεργιακό Συλλαλητήριο δίνει νέα δυναμική στον αγώνα ο οποίος θα κλιμακωθεί την επόμενη εβδομάδα με νέα απεργία.
Από νωρίς το πρωί τα σωματεία έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας σε εργοστάσια στη ΒΙ.ΠΕ.Η, στο κλάδο του εμπορίου, των τροφίμων – ποτών και στη χημική βιομηχανία, σε εμπορικά καταστήματα, στα μεγάλα εργοτάξια του Ηρακλείου και στο αεροδρόμιο Καστελλίου, στα ξενοδοχεία καθώς και στα νοσοκομεία. Ξεχωριστή μαζική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε έξω από το κατάστημα του Jumbo ενάντια στις 3 εκδικητικές απολύσεις!
Στο Συλλαλητήριο παραβρέθηκαν δεκάδες μαζικοί φορείς και συνδικαλιστές, εργαζόμενοι από μεγάλους χώρους δουλειάς.  Ξεχώρισαν απεργοί εργαζόμενοι από τα μεγάλα εργοτάξια, τα ξενοδοχεία, τα Σούπερ Μάρκετ, μεγάλα εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις τροφίμων, εργαζόμενοι από τα δύο νοσοκομεία, εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ.
Χαιρετισμό απεύθυναν ο Βουρλιώτης Δημήτρης, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών, ο Κριαράς Αντρέας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Βρύσαλης Δημήτρης, πρόεδρος του σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, η Σιώσιου Φωτεινή, γραμματέας των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ και ο Καρύδης, μέλος ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Την Κεντρική ομιλία έκανε ο Σαλούστρος Δημόκριτος, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Από βήματος της απεργίας δόθηκε ηχηρό μήνυμα καταδίκης του νομοσχεδίου αλλά και κλιμάκωσης για τη συνέχεια, ενώ καταγγέλθηκε για άλλη μία φορά η κατάπτυστη απόφαση του Προέδρου αλλά και μελών του ΔΣ του ΕΚΗ να σύρει δύο συνδικαλιστές της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μελών του ΔΣ του ΕΚΗ στα δικαστήρια καθώς όπως αναφέρουν «θίχτηκε η τιμή και η υπόληψη τους!!» από την δημόσια κριτική που άσκησε το σωματείο μας για τη στάση τους, τις πρακτικές και τις ευθύνες τους σε μια σειρά ζητήματα..
Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δυναμώσουν τον αγώνα τους, τις συλλογικές διαδικασίες τους, να φτάσουν σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη συνέχεια. Να προχωρήσουν σε απόφαση για νέα απεργία ενάντια στο νόμο – έκτρωμα στις 16 Ιουνίου !
Απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει πίσω το αντεργατικό έκτρωμα.
Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσάκισαν μισθούς, δικαιώματα, ασφάλιση, συντάξεις.
Να καταργηθούν οι νόμοι της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Παλεύουμε και διεκδικούμε σταθερή και μόνιμη δουλειά, 7ωρο- 35ωρο- 5νθήμερο.
Απαιτούμε να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που πέρασαν εν’ μέσω πανδημίας, το λεγόμενο «μίνι εργασιακό» του κου Χατζηδάκη.
Κανένας περιορισμός και εμπόδιο στη δράση των συνδικάτων, το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων.

ΠΑΜΕ Ηράκλειο

pame

Μεγάλη συγκέντρωση και στα Χανιά

Με τη συμμετοχή σειράς σωματείων εργαζομένων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, ημέρα πανελλαδικής απεργίας, στα Χανιά, το συλλαλητήριο κατά των αλλαγών στην εργασιακή νομοθεσία που προωθούνται από την κυβέρνηση.

Εκπρόσωποι εργαζομένων, μιλώντας στη συγκέντρωση, τόνισαν ότι ο νόμος Χατζηδάκη κάνει ακόμα χειρότερη την θέση όσων εργάζονται. Μίλησαν για κατάργηση στην πράξη του οκτάωρου, εξαιτίας του συστήματος με τις απλήρωτες υπερωρίες που θα αμείβονται με ρεπό και κάλεσαν σε αντίσταση κατά των αντεργατικών, όπως τις χαρακτήρισαν, αλλαγών

xaniaΗ απεργιακή συγκέντρωση στα Χανιά – @news247.gr 

 

Ψήφισμα για την απεργιακή κινητοποίηση επέδωσε στην Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου

Ρέθυμνο Λιονή Εργατικό Κέντρο

Την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, επισκέφτηκε σήμερα αντιπροσωπεία των μελών του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου στο πλαίσιο των σημερινών πανελλαδικών κινητοποιήσεων  για το εργασιακό νομοσχέδιο.
Η αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου επέδωσε στην Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης ψήφισμα των εργατοϋπαλλήλων, ανέργων και συνταξιούχων του Ρεθύμνου στο οποίο μεταξύ άλλων καταγγέλλουν το νέο εργασιακό νομοσχέδιο  προς ψήφιση γιατί εντείνει την επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και συρρικνώνει το εργατικό εισόδημα μειώνοντας το χρόνο ανάπαυσης.
Η κα Λιονή εξέφρασε τη συμπαράστασή της και τόνισε ότι τα εργασιακά δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες ετών των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτα και το δικαίωμα στην εργασία και οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίες πρέπει να προασπιστούν με κάθε τρόπο.