Κρήτη

Aπίστευτη καταγγελία: Αστυνομικοί τις εξανάγκασαν να βγάλουν τα εσώρουχά τους!

Aπίστευτη καταγγελία: Αστυνομικοί τις εξανάγκασαν να βγάλουν τα εσώρουχά τους!

«Χυδαία καταπάτηση των δικαιωμάτων» καταγγέλλεται από γυναίκες στο Ηράκλειο

Αλγεινές εντυπώσεις έχει προκαλέσει η καταγγελία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και σχετίζεται με περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας στο Ηράκλειο. Στην επίμαχη καταγγελία, οι κοπέλες που προέβησαν στη δημοσιοποίηση του φερόμενου συμβάντος, κάνουν – μεταξύ άλλων – λόγο για αναίτια προσαγωγή τους από αστυνομικούς στο τμήμα, όπου, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες, υπεβλήθησαν σε σωματικό έλεγχο κατά τον οποίο εξαναγκάστηκαν να βγάλουν τα εσώρουχά τους.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η οποία φέρει την υπογραφή “Οι καλλιτέχνιδες της γειτονιάς σας”, το επίμαχο περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της 3ηΦεβρουαρίου, την ώρα που οι κοπέλες περπατούσαν σε δρόμο του Ηρακλείου, έχοντας μαζί τους τις απαραίτητες βεβαιώσεις μετακίνησης.

«Καταγγέλλουμε δημόσια μια ακόμα εμπειρία κατάχρησης εξουσίας και αυθαιρεσίας από την Ελληνική Αστυνομία. Συγκεκριμένα, στις 3/2/2021, μετά τις 21:00, κι ενώ βρισκόμασταν πεζή σε δρόμο του Ηρακλείου, 4 αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. μας ακινητοποίησαν. Μας ζήτησαν βεβαιώσεις μετακίνησης και αστυνομικές ταυτότητες, που τις επιδείξαμε αμέσως. Έπειτα, μας ανάγκασαν να παραμείνουμε καθιστές, έκαναν έλεγχο στα σακίδιά μας και παρότι δε βρέθηκε τίποτα παράνομο, κάλεσαν περιπολικό για τη μεταφορά μας στο τμήμα. Ρωτήσαμε πολλές φορές τον λόγο της προσαγωγής μας και οι απαντήσεις ήταν “μην αγχώνεστε”, “δεν είναι τίποτα” και “θα δούμε λίγο τα στοιχεία σας και θα σας αφήσουμε”».

«Πέντε άτομα στο περιπολικό»

«Γνωρίζουμε πως δεν υπήρχε κανένας νόμιμος λόγος γι’ αυτήν την προσαγωγή, αφού δεν ειπώθηκε καμία κατηγορία εις βάρος μας. Παρ’ όλα αυτά, μας ανάγκασαν να μπούμε στο περιπολικό και να μεταβούμε στο τμήμα υπό την απειλή της κατηγορίας για απείθεια σε περίπτωση μη συνεργασίας μας. Να σημειωθεί ότι στη διαδρομή προς το τμήμα ήμασταν πέντε άτομα μέσα στο περιπολικό, πράγμα αστείο, αν σκεφτεί κανείς ότι επικείμενο πρόστιμο που μας επιβλήθηκε ήταν για την “αντιμετώπιση” της πανδημίας», αναφέρεται αρχικά στην καταγγελία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε, στο αστυνομικό τμήμα έλαβαν χώρα έκνομες ενέργειες σε βάρος των γυναικών, με «αποκορύφωμα τον εξαναγκασμό αφαίρεσης των εσωρούχων μας».

«Στο τμήμα ακολούθησε μια σειρά από άλλες παράνομες ενέργειες: προσωπικές ερωτήσεις, φωτογράφιση των προσωπικών μας αντικειμένων, απομάκρυνση των κινητών μας και σωματικός έλεγχος, με αποκορύφωμα τον εξαναγκασμό αφαίρεσης των εσωρούχων μας.

Η αυθαιρεσία συνεχίστηκε με τη δίωρη παραμονή μας σε κελί προσωρινής κράτησης, χωρίς τα πράγματά μας ή κάποιο μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Το πρόσχημα για την αναμονή μας ήταν “η εξακρίβωση από την Αθήνα ότι δεν εκκρεμεί κάτι εις βάρος μας”. Κάθε φορά που διαμαρτυρόμασταν για τις διαδικασίες στις οποίες εκείνοι μας υπέβαλαν, οι απαντήσεις ήταν οι εξής: “δεν είμαστε εμείς οι αρμόδιοι”, “αυτή είναι η διαδικασία που προβλέπεται”, “παρακαλούμε να συνεργαστείτε” και συγκεκριμένα σχετικά με την παράνομη κράτηση: “δεν υπάρχει άλλος αστυνομικός να σας επιβλέπει” και “είστε πάρεργο, έχουμε να ασχοληθούμε με σημαντικότερες υποθέσεις”.

Κατόπιν της δίωρης κράτησης, μας άφησαν να φύγουμε, αφού μας επέβαλαν πρόστιμο 300 ευρώ στην καθεμία, με την αιτιολογία “κίνηση χωρίς σχετική βεβαίωση μετακίνησης”, πράγμα που δεν ίσχυε. Όταν αντιδράσαμε για το πρόστιμο, μας είπαν να στείλουμε ένσταση σε μια διεύθυνση e-mail, την οποία και έδωσαν λανθασμένη (η σωστή διεύθυνση είναι η εξής: tad.dairakleiou@astynomia.gr), μια πάγια τακτική που ακολουθεί η Αστυνομία Ηρακλείου. Η ένσταση προφανώς απορρίφθηκε, επιβεβαιώνοντας την τακτική που ακολουθείται από την Ελληνική Αστυνομία, να επιβάλλει άσκοπα πρόστιμα, ως εισπρακτικά μέσα με παράλληλο σκοπό τον εκφοβισμό και την καταστολή», καταγγέλλουν οι κοπέλες.

«Χυδαία καταπάτηση των δικαιωμάτων μας»

«Όλα τα παραπάνω που βιώσαμε αποτέλεσαν ξεκάθαρα μια προσπάθεια ψυχολογικού πολέμου από την πλευρά της Αστυνομίας, διότι τολμήσαμε να βγούμε από το σπίτι μας μετά τις 21:00. Το κράτος, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες εν μέσω πανδημίας και φοβούμενο τις συνέπειες της κοινωνικής δυσαρέσκειας, επιτίθεται μέσω της ΕΛ.ΑΣ. – και όχι μόνο – με χυδαίο τρόπο στα κατοχυρωμένα μας δικαιώματα, επενδύει στην καταστολή και τη βία, αστυνομεύει τις γειτονιές, σκορπάει τον τρόμο και απαγορεύει να κάνουμε το αυτονόητο: Να κυκλοφορούμε ελεύθερες και ελεύθεροι. Θέλουν να μας κάνουν να εμπεδώσουμε πως όποιο σηκώνει κεφάλι, διαμαρτύρεται, κυκλοφορεί στον δρόμο τις απαγορευμένες ώρες και μη, θα τιμωρείται και θα εξευτελίζεται.

Η ατομική μας ευθύνη απέναντι σε αυτήν την κατάσταση που προσπαθούν να μας επιβάλλουν είναι οι συλλογικοί αγώνες για τις ζωές μας. Τέτοια περιστατικά οφείλουμε να τα γνωστοποιούμε και να τα καταγγέλλουμε», αναφέρουν, κλείνοντας, οι κοπέλες, που υπογράφουν ως “Οι καλλιτέχνιδες της γειτονιάς σας”.