Κρήτη

Χαμός στο Δημοτικό συμβούλιο για τα κυκλοφοριακά – Απειλές και ύβρεις!

Χαμός στο Δημοτικό συμβούλιο για τα κυκλοφοριακά - Απειλές και ύβρεις!

“Μην απειλείτε! Όχι απειλές” φώναξε ο Δήμαρχος- “Θα φέρουμε τα ταξί στη Λότζια”, προειδοποίησε ο Πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί και τα αίματα “άναψαν” στο Δημοτικό συμβούλιο- Προσωρινή διακοπή

Χαμός απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει αυτή την ώρα όταν ήρθε προς συζήτηση εκ νέου η πρόταση για τη νέα κυκλοφοριακή μελέτη στην Παλιά Πόλη του Ηρακλείου. Το θέμα ήρθε για 3η φορά στη συνεδρίαση, με τις αντιδράσεις να είναι εξαιρετικά έντονες και από τους ιδιοκτήτες ταξί που ετοίμασαν τη δική τους παρέμβαση! “‘Οχι μαγκιές σε μένα”, είπε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης όταν ο Πρόεδρος των ταξί απείλησε να φέρει τα οχήματα στη Λότζια. “Ποιον απειλείτε;” ρώτησε ο Δήμαρχος  και συνέχισε “Μην απειλείτε. Δεν το περίμενα αυτό από εσάς κ. Πετράκη”!Ο Αντιδήμαρχος Κώστας Βαρδαβάς ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση. Ο κ. Πετράκης κάλεσε τον Αντιδήμαρχο Γ. Αναστασάκη να παραιτηθεί…

Τα αίματα “άναψαν” αν και μέχρι εκείνη την ώρα, η συζήτηση διεξαγόταν σε καλό κλίμα με κάποιες μικροεντάσεις…Τελικά αποφασίστηκε η συνεδρίαση για το συγκεκριμένο θέμα να διακοπεί. Η ηρεμία επανήλθε μετά από παρέμβαση του Αντιδημάρχου Κώστα Βαρδαβά….

Οι ιδιοκτήτες ταξί σύμφωνα με όσα είπαν, διεκδικούν να μπαίνουν από τη Ζωγράφου – Χατζημιχάλη Γιάνναρη – Μεϊντάνι – 1821 μέχρι την Μονής Οδηγητρίας και εκεί να στρίβουν και εισέρχονται μέσα στην οδό – βγαίνουν στα φανάρια της Καλοκαιρινού και από εκεί πάλι δεξιά στη Γιαμαλάκη, όπως προβλέπει η κυκλοφοριακή μελέτη, είπαν χαρακτηριστικά.

meleti1H εισήγηση για την αναθεώρηση της κυκλοφοριακής μελέτης (αριστερά) και το σχέδιο (δεξιά)

dimotiko

dimotiko

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, αρχικά, αναφέρθηκε αναλυτικά στο σκεπτικό της εισήγησης για αναθεώρηση της κυκλοφοριακής μελέτης που ουσιαστικά οδηγεί σε ένα συμπέρασμα: “Ο ‘σταυρός’ της πόλης δεν θα πρέπει να είναι προσβάσιμος από τα οχήματα”. 

Αναφέρθηκε στο … χάος με τα παρκαρισμένα οχήματα σε όλο το Ηράκλειο κι επισήμανε ότι ο Δήμος θα επανέλθει στο θέμα της επαναλειτουργίας των δημοτικών χώρων στάθμευσης που τώρα είναι κλειστά ενώ, όπως ανέφερε, θα ληφθεί μέριμνα με συγκεκριμένους χώρους για τα δίκυκλα. Πάντως, φαίνεται πως ο Αντιδήμαρχος, με την εισήγησή του, έκλεισε το “μάτι” στους επαγγελματίες αυτοκινητιστές.

koumantakis

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Μ. Κουμαντάκης

Το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανώλης Κουμαντάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην πεζοδρόμηση του κέντρου του Ηρακλείου με την οποία όπως είπε οι έμποροι είναι απολύτως σύμφωνοι, ενώ ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να βρει έναν τρόπο να υπάρχον δύο σταθμοί για τα ηλεκτρικά μίνι bus και να υπάρχει μία διαδρομή μόνον για τα μίνι bus ώστε οι Ηρακλειώτες να έχουν πρόσβαση στην αγορά.

Ο κ. Κουμαντάκης προκάλεσε ένταση με την παρέμβαση του στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν είπε ότι τα ηλεκτρικά λεωφορεία μπορούν να μπαίνουν στους πεζόδρομους. Τότε ο πρόεδρος του σωματείου ραδιοταξί “Κνωσός” Μανώλης Ψυλλάκης αντέδρασε λέγοντας γιατί τα ηλεκτρικά λεωφορεία και όχι και τα ταξί… “Τα ταξί δεν μεταφέρουν κόσμο;”, αναρωτήθηκε.

psillakis

O κ. Μ. Ψυλλάκης

Ο Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ, Καλλέργος Βουλγαράκης, επισήμανε ότι είναι λάθος να μην μπαίνουν τα ταξί και τα μίνι bus στο κέντρο του Ηρακλείου.

petrakis

O κ. Πετράκης

Ο Πρόεδρος των επαγγελματιών ταξί Ηρακλείου, Λευτέρης Πετράκης, επιτέθηκε φραστικά στον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, λέγοντάς του “Θέλετε να υπάρξει ανάπτυξη αλλά να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα”! Ο ίδιος σημείωσε πάντως ότι οι αποστάσεις που υποστήριξε ο κ. Αναστασάκης ότι είναι μικρές δεν είναι για τις μεγάλες ηλικίες. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι ο κλάδος του δεν είναι αντίθετος με τις κυκλοφοριακές αλλαγές ενώ προανήγγειλε έντονες αντιδράσεις εάν απαγορευτεί η πρόσβαση στους ταξιτζήδες. “Θέλουμε τον συγκεκριμένο δρόμο που χάραξε ο μελετητής” είπε κλείνοντας την παρέμβασή του ενώ οι συνάδελφοί του τον χειροκρότησαν.

Ο κ. Χαρίτος Παπαδάκης πολιτικός μηχανικός και ιδιοκτήτης ιδιωτικού πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης σημείωσε μιλώντας στο Cretalive, ότι το σχέδιο δεν ταυτίζεται με την μελέτη. “Η εισήγηση Αναστασάκη είναι αναντίστοιχη με το τεχνικό σχέδιο”, είπε.

Κατά την παρέμβασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο ίδιος είπε ότι με βάση όσα λέει ο μελετητής “οι μονόδρομοι λαμβάνουν υπόψιν όλων των χώρων στάθμευσης” ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται ρητά η οδός Μπιζανίου.

“Αυτό λοιπόν που ζητάμε, προβλέπεται μέσα στη μελέτη. Η έξοδος μπορεί να γίνεται από την οδό 1821, όχι από τη Μονή Οδηγητρίας, διότι είναι στενός δρόμος και δημιουργείται πρόβλημα για την ασφάλεια οδηγών και πεζών (μητέρες και παιδιά που παίζουν στην πλ. Αγίας Αικατερίνης). Δε ζητάμε λοιπόν τίποτε άλλο από την εφαρμογή της μελέτης όπως έχει κατατεθεί και ψηφιστεί και από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής”, είπε.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο βρέθηκε και ο κ. Γιώργος Αναστασάκης πρόεδρος των καταστηματαρχών της οδού 1821 ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση των ιδιοκτητών ταξί να μπαίνουν οχήματα και ιδιοκτήτες καταστημάτων στη μικρή Έβανς, οι οποίοι επίσης αντιτίθενται στα ταξί.

Στο “κόκκινο” η ένταση 

Τα πνεύματα “άναψαν” όταν ο Αντιπρόεδρος των ραδιοταξί Κνωσός, Αναστάσης Κουρουγκιαβούρης σηκώθηκε όρθιος και αναρωτήθηκε: “Τον κ. Λαμπρινό ποιος τον φέρνει εδώ; Με αυτοκίνητο δεν έρχεται;”… Ο κ. Κουρουγκιαβούρης τόνισε: “Δεν με έχει προσβάλει άνθρωπος στη ζωή μου μέχρι σήμερα που με πρόσβαλε μία γιαγιά επειδή της αρνήθηκα μεταφορά μέχρι το Μεϊντάνι”…

Απαντώντας, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης, ανέλυσε το σκεπτικό του για κάθε μία παρέμβαση, τονίζοντας ότι στόχος είναι η ανάπτυξη.

Πολύ μεγάλη ένταση προκλήθηκε όταν ο Πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί, Λ. Πετράκης ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα για να συζητηθεί εκ νέου και απείλησε να έρθουν τα ταξι στη Λότζια!

Έντονη αντιπαράθεση στην αρχή της συνεδρίασης

Eπί της πιλοτικής εφαρμογής των νέων κυκλοφοριακών δεδομένων, υπήρξε, στην αρχή, ένταση μεταξύ του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Γιάννη Αναστασάκη και του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, Νίκου Γιαλιτάκη, ο οποίος μετά την παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες” Ηλία Λυγερού, επανέλαβε ότι είναι λάθος να έρθει το θέμα αυτό στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, καθώς, όπως είπε, δεν τέθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Τελικά

Ο κ. Γιαλιτάκης επισήμανε ότι είναι και δική τους πρόταση η όποια απόφαση παρθεί να έχει προσωρινή εφαρμογή, όμως, απόψε, τόνισε ότι δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση.

“Να συζητηθεί το πρώτο θέμα, να αποσυρθεί το πέμπτο, να παραπεμφθεί  για αύριο, να δημοσιευθεί στη Διαύγεια και να έρθει δια περιφοράς προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο”, πρότεινε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Καραντινός.

Σε παρέμβασή του, ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός τόνισε ότι εκδόθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου για την καταβολή περίπου 1 εκ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο για υπόθεση που έθεσε επί τάπητος η Δημοτική Αρχή κι επέμεινε σε αυτό ενώ  συμφώνησε με τον κ. Καραντινό για τη συζήτηση του πρώτου θέματος για τα κυκλοφοριακά.

Σε δεύτερο χρόνο, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο, όπως είπε, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης χειρίζεται τα θέματα του Δήμου και πρόσθεσε ότι υπάρχει σοβαρό θέμα και έντονες αντιδράσεις για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην Αλικαρνασσό.