Επικαιρότητα Κρήτη

Χανιά: Χιονοστιβάδα καταγγελιών για το γηροκομείο – Στοιχεία για την πιο ύποπτη μεταβίβαση ακινήτου (video)

Χανιά: Χιονοστιβάδα καταγγελιών για το γηροκομείο – Στοιχεία για την πιο ύποπτη μεταβίβαση ακινήτου (video)

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά, με τις καταγγελίες συγγενών θανόντων και πρώην εργαζομένων να πληθαίνουν, ενώ οι αστυνομικές έρευνες στρέφονται πλέον και στους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν οι ηλικιωμένοι που διέμεναν εκεί.

«Εγώ ήμουν πρώτη ξαδέρφη με τη συγχωρεμένη. Τώρα τα ανακάλυψαν αυτά; Αν έχουν λίγο προσωπικό, αυτά συμβαίνουν. Είχα την ξαδέρφη μου στο γηροκομείο αυτό. Όταν πας εκεί τον άνθρωπό σου, όλα είναι μέλι γάλα. Αλλά μετά, είδα άλλους δεμένους, άλλους να τους αφήνουν να κάθονται με τις ακαθαρσίες τους. Οι άνθρωποι πεινούσαν. Οι μερίδες ήταν για να χορτάσει ένα μωρό. Ο κόσμος ζητούσε φαγητό», περιέγραψε στο Mega η κ. Αργυρώ.

«Όλα αυτά θα απαντηθούν. Ήδη έχουν δοθεί απαντήσεις. Έχουμε καλέσει και 53 μάρτυρες. Υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες του γηροκομείου που έχει δοθεί στην αστυνομία. Τώρα να καθίσουμε να ασχοληθούμε με καταγγελίες που δεν στέκουν, δε θα το κάνουμε. Το μεσημέρι θα δείτε πράγματα, θα εμφανιστούν μηνύσεις απέναντι στους σήμερα καταγγέλλοντες εργαζόμενους που έχουν γίνει σε προγενέστερο χρόνο, για σοβαρά αδικήματα, και εξώδικα που έχουν αποσταλεί», απάντησε ο δικηγόρος του γηροκομείου, κ. Ρουσσόπουλος.

«Για την κ. Παπαδάκη που έχασε τον πατέρα της, το θέμα της έχει πάρει της το δρόμο της δικαιοσύνης. Ο πατέρας της είχε νοσηλευτεί για τρεις ημέρες στο γηροκομείο, και μετά από δύο μήνες που βγήκε απεβίωσε», συνέχισε ο ίδιος. «Κακώς βγήκε η κ. Μπακογιάννη και εξέφρασε άποψη σε μια υπό εξέλιξη έρευνα και ενώ δεν υπάρχει καμία κατηγορία. Είναι απαράδεκτο πολιτικός να επεμβαίνει σε έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, και μάλιστα στο στάδιο της προανακριτικής», τόνισε ο κ. Ρουσσόπουλος.

Καταγγελίες για ύποπτες μεταβιβάσεις περιουσίας ηλικιωμένων

Σε σχετική έρευνα σε οίκους ευγηρίας, ένα λογικό ποσοστό θανάτων είναι γύρω στο 20% των τροφίμων κάθε χρόνο. Στο συγκεκριμένο γηροκομείο 68 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 15μηνο από ανακοπή καρδιάς, σύμφωνα με τα πιστοποιητικά θανάτου που υπέγραφε ο ίδιος γιατρός. Σύμφωνα με γιατρούς, η ανακοπή καρδιάς δεν είναι αποδεκτό αίτιο θανάτου, είναι το αποτέλεσμα και πρέπει να υπάρχουν εξηγήσεις για το τι οδήγησε στην ανακοπή καρδιάς.

Πέρα από τις συνθήκες που ερευνώνται από τις αρχές, ελέγχεται και αν έχουν γίνει ύποπτες μεταβιβάσεις περιουσίας ηλικιωμένων. Υπάρχει περίπτωση ηλικιωμένης που έμενε στο γηροκομείο από το 2013 έως το 2017. Με πληρεξούσιο άτομο του γηροκομείου φέρεται να πούλησε το ακίνητο της ηλικιωμένης σε πρόσωπο του φιλικού της περιβάλλοντος. Το ακίνητο είχε αντικειμενική αξία 170 χιλιάδες ευρώ, και φαίνεται πως δόθηκε για 50 χιλιάδες ευρώ. Τα χρήματα αυτά φέρεται να δόθηκαν στην ηλικιωμένη ως μετρητά, που έπασχε από άνοια.

Στις καταγγελίες που έχουν οι αρχές στα χέρια τους, οι άνθρωποι μιλούν για μια περίεργη ομερτά, μια προσπάθεια αποξένωσης των οικογενειών των τροφίμων από τους δικούς τους ανθρώπους. Ακόμα, υπάρχουν καταγγελίες ότι ο γιατρός που υπέγραφε τα πιστοποιητικά θανάτου δεν ήταν στο γηροκομείο, αλλά και άλλες που κάνουν λόγο για διαγνώσεις μέσω τηλεφώνου, και εκτενή χρήση ψυχοφαρμάκων στους τροφίμους του γηροκομείο

Πρώην εργαζόμενη στο γηροκομείο, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι μέσα σε ένα οκτάμηνο είδε γύρω στους 25 με 30 θανάτους ηλικιωμένων. “Υπήρχαν εργαζόμενοι που κακομεταχειρίζονταν τους ηλικιωμένους. Αποκαλούσαν τρελούς τους ανθρώπους με άνοια. Κι αυτό βία είναι” είπε η μάρτυρας.
Παράλληλα, κατήγγειλε ότι είδε ηλικιωμένους να υπογράφουν με τη βία μεταβίβαση περιουσίας σε εργαζόμενους της δομής, παρουσία αστυνομικών που καλούνταν ως μάρτυρες! “Δεν ξέραμε τι υπογράφανε, δεν είχαμε πρόσβαση. Έτρεμε το χέρι τους και τους βοηθούσαν να υπογράψουν” πρόσθεσε.