Κρήτη

Χανιά: Τα πρώτα λόγια του 39χρονου Αιγύπτιου ιμάμη που συνελήφθη επειδή καλούσε σε ένοπλη Τζιχάντ

Χανιά: Τα πρώτα λόγια του 39χρονου Αιγύπτιου ιμάμη που συνελήφθη επειδή καλούσε σε ένοπλη Τζιχάντ

Σε… παρερμηνεία των λεγομένων του αποδίδει ο 39χρονος Αιγύπτιος τη σύλληψή του και τη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος του από την Αντιτρομοκρατική, καθώς ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν κάλεσε από τα Χανιά τους ομόθρησκούς του σε πράξεις βίας κατά του Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς.

Νωρίτερα σήμερα (8.11.2023) έγινε γνωστό πως η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σχημάτισε δικογραφία σε βάρος 39χρονου Αιγύπτιου που ζει στα Χανιά και προέτρεπε σε πράξεις βίας με αναρτήσεις του, αναφερόμενος στον πόλεμο που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και 33 ημέρες.

«Δεν κάλεσα σε πράξεις βίας, αλλά για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», ισχυρίσθηκε ο Αιγύπτιος, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA.

Ακόμη, υποστήριξε ότι δεν αναφερόταν σε τζιχάντ με όπλα αλλά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, επισημαίνοντας ότι παρερμηνεύθηκαν αυτά που είπε.

Ο 39χρονος βρίσκεται δέκα χρόνια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά. Φέρεται να επαινούσε στις αναρτήσεις του την οργάνωση Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, που είναι παρακλάδι της Χαμάς, και ότι καλούσε τους ομόθρησκους σε ένοπλη Τζιχάντ.

Χανιά: Τα πρώτα λόγια του 39χρονου Αιγύπτιου ιμάμη που συνελήφθη επειδή καλούσε σε ένοπλη Τζιχάντ

Ποιες είναι οι Ταξιαρχίες του Αλ Κασάμ

Οι Ταξιαρχίες του Αλ Κασάμ ιδρύθηκαν το 1992 και, σύμφωνα με εκτιμήσεις του CIA Factbook για το 2023, αριθμούν τουλάχιστον 20.000 ενόπλους. Η ονομασία τους προέρχεται από τον Σύρο ιεροκήρυκα Εζντίν Αλ Κασάμ, ο οποίος στις αρχές του 20ού αιώνα καλούσε σε ένοπλη αντίσταση κατά των «νέων σταυροφόρων» της αποικιοκρατίας και το 1935 σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με τη βρετανική αστυνομία.

Ορμητήριο των Ταξιαρχιών είναι το δαιδαλώδες σύστημα των τούνελ στη Γάζα, τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται για στοχευμένες επιθέσεις. Μέσα από ένα τέτοιο τούνελ είχε οργανωθεί το 2006 η απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος επέστρεψε στην οικογένειά του μετά από πέντε χρόνια, αφού «ανταλλάχθηκε» με …1027 Παλαιστίνιους κρατούμενους. Το 2014 οι Ταξιαρχίες του Αλ Κασάμ είχαν οργανώσει ακόμη και επίθεση από θαλάσσης στην πόλη Ασκελόν, την οποία απέκρουσαν οι ισραηλινές δυνάμεις.

To 2020 το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κατάφερε να «μπλοκάρει» δωρεές bitcoins με αποδέκτη τη Χαμάς. Λίγο πριν το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε δημοσιεύσει ονόματα υπόπτων για τη μεταφορά χρηματικών ποσών από τους «Φρουρούς της Επανάστασης» (την ελίτ των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων) στις Ταξιαρχίες του Αλ Κασάμ μέσω Χαμάς. Κομβικό ρόλο στις συναλλαγές, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, είχε μία τράπεζα στον Λίβανο, η οποία συνδέεται με την φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ.

ΠΗΓΗ newsit.gr