Επικαιρότητα Κρήτη

Χωρίς… ταμείο στις εκπτώσεις “Στενάζει” η αγορά:

Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα από σήμερα μέχρι την Πρωτοχρονιά

Μία από τις χειρότερες περιόδους της βιώνει η τοπική αγορά, που παρά το γεγονός ότι η χώρα θεωρητικά βρίσκεται εκτός μνημονίων, δεν βλέπει καμία απολύτως αναπτυξιακή προοπτική.

Η αυλαία των παρατεταμένων εκπτώσεων του χειμώνα μπορεί να πέφτει, ωστόσο η αποτίμηση του γράφεται με μελανά χρώματα. Για μία ακόμα φορά, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια της κρίσης, οι εκπτώσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ συνολικά η αγορά κάνει λόγο για «γκρίζο Γενάρη και μαύρο Φλεβάρη».

Μέσα σε όλο αυτό το δυσοίωνο κλίμα, τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, όσο και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, επιχειρούν να βρουν τη χρυσή τομή, που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της αγοράς.

Όπως διαπιστώνουν ωστόσο, χωρίς την απαιτούμενη υποστήριξη με συγκεκριμένα νομοθετήματα από την κυβέρνηση, χωρίς την μείωση των ασφυκτικών πιέσεων από τις τράπεζες και χωρίς οργανωμένο σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας, δεν φαίνεται πως υπάρχει κάποια ελπίδα.

ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανώλης Κουμαντάκης
Ο Μανώλης Κουμαντάκης

«Μετά από τόσα χρόνια κρίσης και με δεδομένο, ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση βγήκαμε από τα Μνημόνια θα έπρεπε να βλέπαμε τουλάχιστον μια χαραμάδα ελπίδας», αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μανώλης Κουμαντάκης για να προσθέσει:

«Τα πράγματα όμως στην αγορά δεν πηγαίνουν καλά και για πολλοστή φορά δεν διαπιστώνουμε να υπάρχει κάποια διάθεση από πλευράς κυβέρνησης ή υπουργείων να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και τομές που θα μπορέσουν να δώσουν μια ανάσα στην επιχειρηματικότητα».

Για τους λόγους αυτούς, τόσο η Ομοσπονδία, όσο και ο Σύλλογος κατέθεσαν προς την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων με στόχο την ανάκαμψη της αγοράς.

Στο πλαίσιο των προτάσεων εντάσσονται εισηγήσεις για συγκεκριμένα Σχέδια Νόμου που θα στηρίζουν κυρίως τη μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, για παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν ελαφρύνσεις από τις τράπεζες, καθώς και για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου που θα έχει στόχο του την ευρύτερη ανάπτυξη.

«Ευχόμαστε κι ελπίζουμε οι προτάσεις μας να εισακουστούν και να μπορέσουμε επιτέλους να δούμε μια αντιστροφή του κλίματος» επισημαίνει ο κ. Κουμαντάκης.

Χωρίς… ταμείο στις εκπτώσεις “Στενάζει” η αγορά: