Χριστουγεννιάτικα “μπιλιετάκια” 20ετίας στέλνουν Δήμοι της Κρήτης, λίγο πριν τις γιορτές, με τους δημότες να έχουν “παγώσει”… Τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν δημότες χρόνια μετά, για κλήσεις από τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά και πολεοδομικές παραβάσεις, είναι πραγματικά υπέρογκα, ενώ ταυτόχρονα πολλές κλήσεις αποτελούν “μυστήριο” για τους περισσότερους, αφού δεν είχαν ενημερωθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν.
Παράλληλα όμως, οι ανησυχίες μεγαλώνουν στον κίνδυνο δέσμευσης του οφειλόμενου ποσού από τις τράπεζες ή ακόμα και το “μπλοκάρισμα” των λογαριασμών… Στο Ηράκλειο, τα “ραβασάκια” για την ειδοποίηση οφειλών φτάνουν τις 31.000 και τα κατασχετήρια τα 5.000! Χθες, η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου “φράκαρε” από κόσμο, που έσπευσε να ξεκαθαρίσει την υπόθεσή του, με τους δύο-τρεις υπαλλήλους της υπηρεσίας, προφανώς, να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην κοσμοσυρροή. Η ώρα κοινού ως τις 12 το μεσημέρι… “άναψε τα αίματα” και “φούντωσε” τη δυσαρέσκεια!
Τα “μπιλιετάκια” του Δήμου Ηρακλείου έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που είτε δεν μπορούν να καλύψουν τις οφειλές τους, αφού οι προσαυξήσεις είναι πραγματικά αδιανόητες, είτε κάποιοι άλλοι δε γνώριζαν καν την ύπαρξη των προστίμων, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που δέχτηκαν κλήσεις 20ετίας. Την ώρα που ο Δήμος, τους περασμένους μήνες, όπως δήλωσε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ηρακλείου Γιώργος Αγριμανάκης, είχε προνοήσει για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις αποπληρωμές των προστίμων, ακόμα και αν έχουν βρεθεί πολλοί πολίτες στον “αέρα”.
Τα χριστουγεννιάτικα “μπιλιετάκια” ήρθαν σαν “κεραμίδα στο κεφάλι” των δημοτών.
«Εξωφρενική είναι η κατάσταση με τις απρόβλεπτες κλήσεις, καθώς Σάββατο βράδυ μού ήρθε μήνυμα στο κινητό, το οποίο επισήμανε πως έχω απλήρωτες κλήσεις από το 2006. Σαφώς εγώ τις αμφισβητώ και τις τρεις, καθότι δεν έχω πάρει ποτέ κλήση, ιδίως στις συγκεκριμένες περιοχές που αναγράφει η ενημέρωση. Εφόσον έχουν τον ΑΦΜ μας, γιατί δε μας ειδοποίησε κάνεις πως είμαστε παράνομοι από το 2006;», ανέφερε κάτοικος.
Η κ. Μαρία Μπουρλιδάκη, κάτοικος Ηρακλείου, τόνισε: «Μου ήρθαν δύο κλήσεις από το Τμήμα της Τροχαίας, που αυτό σημαίνει πως θα έπρεπε να με έχουν σταματήσει και να έχω υπογράψει το πρόστιμο, ενώ αυτό στην πραγματικότητα δεν έχει συμβεί. Ωστόσο, το 2012, όπου αναγράφεται στην ενημέρωση, εγώ προσωπικά είχα ένα μηχανάκι 50 κυβικών, την ίδια στιγμή που τώρα οι προσαυξήσεις κυμαίνονται στα 2.000 ευρώ. Δεν μπορώ καν να διανοηθώ τι παρανομία θα μπορούσα να έχω κάνει για να ανέβει τόσο πολύ το πόσο».
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως έχουν “γεννηθεί” αμφιβολίες για την εγκυρότητα των χριστουγεννιάτικων “εκπλήξεων” από τον Δήμο, αφού η κ. Αδαμαντία συμπλήρωσε: «Προπαραμονή των Χριστουγέννων έλαβα ένα μήνυμα, με κλήσεις από το 2012, οι οποίες ήταν παραβάσεις του ΚΟΚ. Παρ’ όλα αυτά βεβαιώθηκαν εν αγνοία μου, καθώς εγώ δεν το γνώριζα. Προσωπικά αμφιβάλλω πάρα πολύ για τις ημερομηνίες. Πώς μπορώ να ξέρω εγώ πως η ημερομηνία βεβαίωσης δε συμπληρώθηκε χθες;».
Όπως όμως σημειώνουν πολίτες, κάποιοι “ευνοημένοι” δεν έλαβαν καμία τέτοια ενημέρωση, ωστόσο οι υπόλοιποι βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατική αναλγησία…
Τι απαντάει ο Δήμος Ηρακλείου
Ο κ. Αγριμανάκης, αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Ηρακλείου, απαντάει σε όλα τα παραπάνω, τονίζοντας το γεγονός πως υπάρχει κατανόηση και ενσυναίσθηση από την πλευρά του Δήμου, αλλά οι αποπληρωμές των ανοιχτών οφειλών είναι κάτι που απαιτείται να γίνει καθώς εκπνέει ο νόμος, ενώ ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι «ο Δήμος Ηρακλείου έχει εκκινήσει από τον Απρίλιο μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης με όλα τα μέσα, με ό,τι εργαλεία διαθέτει, προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες, ώστε να μη φτάσουν σε αυτό το ξαφνικό σημείο της δέσμευσης είτε των λογαριασμών, είτε αυτής της προσωποποιημένης πληροφόρησης που αφορά τις ανοιχτές οφειλές. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής: ο νόμος εκπνέει, ο χρόνος λειτουργεί αντίστροφα για την Οικονομική Υπηρεσία».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Η Οικονομική Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη για τις οφειλές που τείνουν να λήξουν μέχρι το τέλος αυτού του έτους, αλλά μέχρι και τις 2 Μαρτίου, που έχει περιθώρια ο νόμος την 5ετία, να κινηθούν όλες οι διαδικασίες, έτσι ώστε να δεσμευτεί ξανά το ποσό έναντι του Δήμου, γιατί άμα περάσει το χρονικό διάστημα και φανεί πως ήταν πλημμέλεια ή αδυναμία της Υπηρεσίας, θα καταλογιστούν στους αρμόδιους που δεν έχουν κανένα λόγο να επιβαρυνθούν τέτοιο μεγάλο κόστος».
Βέβαια, ο κ. Αγριμανάκης ολοκλήρωσε την παρέμβασή του με μια προτροπή προς τους συνδημότες, ώστε να επωφεληθούν από τον νέο τροποποιημένο νόμο, που ενδεχομένως θα μπορούσε να ανακουφίσει τους πολίτες: «Όλοι οι δημότες μας μπορούν να έρθουν να επωφεληθούν από το ευεργετικό εργαλείο, το οποίο προβλέπει την αποπληρωμή πάσης φύσεως οφειλών σε 60 άτοκες δόσεις, ενώ ταυτόχρονα είναι σαφές πως όλοι οι συνδημότες μπορούν να κινηθούν σε ένσταση, αν και εφόσον νομίζουν πως οι βεβαιώσεις των κλήσεων είναι λάθος».
Ωστόσο, είναι λογικό πως όλα τα παραπάνω δεν ανακουφίζουν τους άναυδους πολίτες, αφού έχουν υπάρξει και περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν προσπαθήσει να κάνουν ενέργειες για τη μείωση των προσαυξήσεων, την ώρα που ο Δήμος δεν έχει δώσει απάντηση, όπως ομολογεί και η κ. Ελένη Σφακιανάκη: «Έκανα αίτηση πριν κάτι μήνες να διαγραφούν οι προσαυξήσεις, αλλά δεν έχω λάβει κάποια απάντηση από τον Δήμο, ενώ απ’ ό,τι όλα δείχνουν, δεν έχουν καμία διάθεση να δεχτούν τον διακανονισμό».
Και στον Δήμο Βιάννου
Η υπόθεση των οφειλών πάντως δεν αφορά μόνο τον Δήμο Ηρακλείου, αλλά και άλλους δήμους… Στον Δήμο Βιάννου, τον προηγούμενο μήνα δεσμεύτηκαν περίπου 3.500 ΑΦΜ, με τους οφειλέτες να σπεύδουν να αποπληρώνουν ή να ρυθμίζουν, με τα ΑΦΜ τους να αποδεσμεύονται αυθημερόν. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Δήμο φτάνει τα 2,1 εκατ. ευρώ.
Όπως τονίζει ο δήμαρχος της περιοχής Παύλος Μπαριτάκης, δεν είναι απόφαση του εκάστοτε δημάρχου το αν θα διεκδικήσει τις οφειλές, καθώς η “δαμόκλειος σπάθη” του Ελεγκτικού Συνεδρίου επικρέμαται πάνω από τους Δήμους και πρωτίστως τους υπηρεσιακούς φορείς, που θα αντιμετωπίσουν πειθαρχικό έλεγχο και θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί είτε δε βεβαίωσαν οφειλές, είτε δεν απαίτησαν την πληρωμή τους.
«Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα προχωρήσει σε καταλογισμούς. Υποχρεούνται οι Δήμοι σε μέτρα είσπραξης, καθώς θα ακολουθήσει καταλογισμός από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου», εξηγεί ο κ. Παύλος Μπαριτάκης.
Ανείσπρακτες οφειλές δεκαετιών φτάνουν τα 40 εκατομμύρια ευρώ
“Μπιλιετάκια” για χρέη ακόμη και τριών δεκαετιών στέλνει σε οφειλέτες ο Δήμος Χανίων, σε μια προσπάθεια να τακτοποιήσει παλιές εκκρεμότητες. Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί 10.000 emails, με τα οποία οι δημότες ενημερώνονται για το συνολικό χρέος τους και καλούνται να προβούν σε ρύθμιση, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εφορία.
Όπως στο Ηράκλειο, έτσι και στον νομό Χανίων, τα “φαντάσματα” των οφειλών προηγούμενων ετών έρχονται να “στοιχειώσουν” τους Κρητικούς. Σε κατάσταση σοκ βρέθηκαν πολλοί δημότες, που έλαβαν μηνύματα για οφειλές που πάνε ακόμη και τρεις δεκαετίες πίσω. Τα χρέη αυτά προέρχονται και στην περίπτωση των Χανίων από κλήσεις στάθμευσης μέχρι πολεοδομικές παραβάσεις και επανεμφανίζονται σε μία προσπάθεια του Δήμου Χανίων να τακτοποιήσει παλιές εκκρεμότητες.
Τα χιλιάδες emails που έχουν σταλεί ενημερώνουν τους πολίτες για το συνολικό τους χρέος και τους καλούν να το διευθετήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα. Η ώρα που ήρθαν αυτά τα μηνύματα δε θα μπορούσε να είναι χειρότερη, διότι βρισκόμαστε στο κατώφλι των γιορτών και πολλοί έχουν, δικαιολογημένα, εξαγριωθεί.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Χανίων κ. Αναστάσιος Αλόγλου, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, αποκάλυψε πως αυτή η επιλογή ήταν η μόνη που δε θα επηρέαζε αρνητικά τους δημότες.
«Ηθικά καταλαβαίνουμε απόλυτα πως αυτό το μέτρο δεν είναι το καλύτερο, όμως η εναλλακτική είναι ακόμη χειρότερη», τόνισε.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Χανίων, αυτό είναι το «πιο ελαφρύ σενάριο», καθώς οι Δήμοι δρουν υπό την πίεση του υπουργείου Εσωτερικών, που έχει λάβει όλα τα μέτρα για να πληρωθούν οι ανεξόφλητες οφειλές. Έχει δημιουργηθεί μία πλατφόρμα δέσμευσης ΑΦΜ από το υπουργείο, που εμφανίζει τους οφειλέτες και αναγκάζει όλους εκείνους που έχουν αφήσει ποσά απλήρωτα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους άμεσα.
«Αυτά τα emails που είδαν οι πολίτες είναι πληροφοριακού χαρακτήρα επικοινωνία, που συμπίπτει με αυτές τις ρυθμίσεις του υπουργείου. Αφορά χρέη που εκκρεμούν ακόμη, όχι που έχουν απλά επανεμφανιστεί», σημείωσε.
Σε “αγώνα δρόμου” φαίνεται να μπαίνουν οι Δήμοι, με τη λήξη της διορίας, τον Ιανουάριο, να πλησιάζει και μεγαλύτερες ποινές να έρχονται.
“Κούρεμα” προσαυξήσεων για όσους σπεύσουν να εξοφλήσουν
Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Χανίων κ. Αναστάσιος Αλόγλου, τα υπολειπόμενα χρέη είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τον Δήμο Χανίων, μεγάλο κομμάτι του οποίου είναι κληρονομικό.
Οι ανείσπρακτες οφειλές αγγίζουν τα 40 εκατομμύρια ευρώ και πάνω από το μισό ποσό αυτών, το 65% συγκεκριμένα, έχει μείνει από πριν το 2010, πριν καν αλλάξει το σύστημα χαρτογράφησης του νομού. Γι’ αυτούς τους λόγους, ο Δήμος Χανίων και πολλοί άλλοι ανά την επικράτεια έχουν προβεί στο να ενημερώσουν τους δημότες για τα χρέη τους: «Αναγνωρίζουμε ότι κακώς, πολύ κακώς, τόσα χρόνια δεν έχουν ενημερωθεί οι πολίτες. Ο Δήμος, όπως και οποιαδήποτε άλλη δημόσια υπηρεσία, θα έπρεπε εξαρχής να έχει τη δυνατότητα και θα έπρεπε συνετά να επικοινωνεί με τους πολίτες».
Ο Δήμος Χανίων συνεργάζεται στενά με το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, ώστε να το πετύχει αυτό, και προσφέρει ηλεκτρονική πλατφόρμα στους δημότες του για να ελέγχουν τα οφειλόμενά τους. Όμως, αν δεν εντατικοποιούσαν τις ενέργειές τους, δε θα μπορούσαν να ελέγξουν τι θα γινόταν μετά.
«Ευτυχώς μπορούμε και ελέγχουμε προς το παρόν τις προσαυξήσεις, ώστε οι Χανιώτες να πληρώνουν μόνο το κεφάλαιο του χρέους τους», ανέφερε.
Αυτό το ελαφρυντικό μέτρο θα ισχύει για όσους σπεύσουν να εξοφλήσουν τις οφειλές. Όντως, όπως φαίνεται από τα λεγόμενα του αντιδημάρχου, οι Χανιώτες έχουν ανταποκριθεί και λιγοστεύουν σιγά-σιγά οι χρεωμένοι. Φόβος των Δήμων είναι τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης του υπουργείου, που θα δεσμεύουν τα ΑΦΜ, όπως ειπώθηκε παραπάνω, αλλά και ποσά από τραπεζικούς λογαριασμούς σε επόμενο χρόνο.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, υπάρχει λόγος για ένα νόμο παραγραφής των οφειλών τριών χρόνων τον Μάρτιο του 2025, «όμως γι’ αυτούς που δεν έχουν πληρώσει ως τότε, οι Δήμοι θα κρατηθούν υπόλογοι», σχολίασε καταληκτικά ο κ. Αλόγλου.
ΠΗΓΗ neakriti.gr