Κρήτη

Δασικοί χάρτες: Οι πρώτες αντιδράσεις στην Κρήτη μετά την απόφαση του ΣτΕ

Δασικοί χάρτες: Παράταση έξι μηνών για υποβολή αντιρρήσεων και μείωση του τέλους κατά 50%

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των κρητικών μετά την απόφαση του ΣτΕ που ουσιαστικά αποτελεί δικαίωση για χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους και γεωπόνους, αφού κινδύνευαν από το πουθενά να χάσουν πατρογονικές εκτάσεις

Συγκρατημένη αισιοδοξία για απελευθέρωση των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από τους δασικούς χάρτες εκφράζουν στην Κρήτη, μετά τη δημοσιοποίηση της ιδιαίτερα σημαντικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, εκπρόσωποι των αγροτοκτηνοτρόφων αλλά και των γεωτεχνικών. Όπως αναφέρθηκε και χθες Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου, το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο, με μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμη και ιστορική, ανατρέπει το σκηνικό που είχε στηθεί με την κατάρτιση των δασικών χαρτών βάσει παλιών (και συχνότατα παρωχημένων) αεροφωτογραφιών, υποχρεώνοντας τις Αρχές να λάβουν υπόψη και άλλους παράγοντες. Αποτελεί, δηλαδή, ουσιαστικά δικαίωση για χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους και γεωπόνους, που κινδύνευαν από το πουθενά να χάσουν πατρογονικές εκτάσεις.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται με τον πιο επίσημο τρόπο, δηλαδή με απόφαση του ΣτΕ, η οποία συνιστά εντολή, και η οποία εκδόθηκε πριν ένα μήνα περίπου, όμως περιήλθε πρόσφατα με λεπτομέρεια σε γνώση των γεωπονικών Συλλόγων Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Φθιώτιδας Ευρυτανίας, οι οποίοι και πήγαν αντίθετα σε ΓΕΩΤΕΕ, ΠΕΔΔΥ και λοιπές οργανώσεις.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας έρχεται και κάνει δεκτό τον νόμο Χατζηδάκη, απορρίπτοντας τις προσφυγές των περιβαλλοντικών οργανώσεων», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλο Παπαδάκη, που εκφράζει τώρα συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σταδιακή επίλυση των προβλημάτων που είχαν ανακύψει με τους δασικούς χάρτες.

Αυτό που απομένει τώρα είναι και η νομοθετική τακτοποίηση της υπόθεσης, με βάση πάντα την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφέρει στην «ΝΚ».

«Είμαστε σε καλό δρόμο»

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέκος Στεφανάκης, ξεκαθαρίζει ότι, μετά από αυτή την εξέλιξη, ουσιαστικά δρομολογείται η σταδιακή επίλυση των ζητημάτων που δημιουργήθηκαν από τους δασικούς χάρτες. «Εδώ και χρόνια, οι δασικές υπηρεσίες που είναι υποστελεχωμένες αναλώνονταν αποκλειστικά σε χαρακτηρισμούς. Δεν προλάβαιναν οι άνθρωποι ούτε διαχείριση δασών να κάνουν, ούτε τίποτα. Σήμερα λοιπόν γίνεται μια προσπάθεια να αναρτηθούν και να κατοχυρωθούν οι δασικοί χάρτες. Ασφαλώς έγινε γρήγορα, πιεστικά, γιατί μάλλον πιέζει η Ε.Ε. να τους ολοκληρώσουμε. Και ασφαλώς υπήρξε προσφυγή από κάποιους φορείς για να καταργηθεί ο εφαρμοστικός νόμος του Χατζηδάκη, ο οποίος στην ουσία έδινε τη δυνατότητα για να φτιαχτεί ο χάρτης. Αυτό λοιπόν δεν καταρρίφθηκε στο ΣτΕ. Άρα, συνεχίζεται κανονικά η ανάρτηση των δασικών χαρτών».