Επικαιρότητα Εσωτερική Ασφάλεια Κρήτη

Δικογραφία από την Αντιτρομοκρατική για 39χρονο Αιγύπτιο στα Χανιά – Στήριζε το ένοπλο τμήμα της Χαμάς

Δικογραφία από την Αντιτρομοκρατική για 39χρονο Αιγύπτιο στα Χανιά – Στήριζε το ένοπλο τμήμα της Χαμάς

Δικογραφία σε βάρος 39χρονου Αιγύπτιου που ζει στα Χανιά και προέτρεπε σε πράξεις βίας με αναρτήσεις του, αναφερόμενος στον πόλεμο που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας, σχηματίστηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.).

Η δικογραφία για τον 39χρονο Αιγύπτιο υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για παράβαση του άρθρου  187Α παρ. 6 σε συνδυασμό με το άρθρο 98 του Ποινικού Κώδικα.

Πιο συγκεκριμένα, ο 39χρονος που βρίσκεται δέκα χρόνια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, επαινούσε την οργάνωση Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, που είναι παρακλάδι της Χαμάς, και καλούσε τους ομόθρησκους σε ένοπλη Τζιχάντ.

Ποιες είναι οι Ταξιαρχίες του Αλ Κασάμ

Οι Ταξιαρχίες του Αλ Κασάμ ιδρύθηκαν το 1992 και, σύμφωνα με εκτιμήσεις του CIA Factbook για το 2023, αριθμούν τουλάχιστον 20.000 ενόπλους. Η ονομασία τους προέρχεται από τον Σύρο ιεροκήρυκα Εζντίν Αλ Κασάμ, ο οποίος στις αρχές του 20ού αιώνα καλούσε σε ένοπλη αντίσταση κατά των «νέων σταυροφόρων» της αποικιοκρατίας και το 1935 σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με τη βρετανική αστυνομία.

Δικογραφία από την Αντιτρομοκρατική για 39χρονο Αιγύπτιο στα Χανιά – Στήριζε το ένοπλο τμήμα της Χαμάς

Ορμητήριο των Ταξιαρχιών είναι το δαιδαλώδες σύστημα των τούνελ στη Γάζα, τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται για στοχευμένες επιθέσεις. Μέσα από ένα τέτοιο τούνελ είχε οργανωθεί το 2006 η απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος επέστρεψε στην οικογένειά του μετά από πέντε χρόνια, αφού «ανταλλάχθηκε» με …1027 Παλαιστίνιους κρατούμενους. Το 2014 οι Ταξιαρχίες του Αλ Κασάμ είχαν οργανώσει ακόμη και επίθεση από θαλάσσης στην πόλη Ασκελόν, την οποία απέκρουσαν οι ισραηλινές δυνάμεις.

To 2020 το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κατάφερε να «μπλοκάρει» δωρεές bitcoins με αποδέκτη τη Χαμάς. Λίγο πριν το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε δημοσιεύσει ονόματα υπόπτων για τη μεταφορά χρηματικών ποσών από τους «Φρουρούς της Επανάστασης» (την ελίτ των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων) στις Ταξιαρχίες του Αλ Κασάμ μέσω Χαμάς. Κομβικό ρόλο στις συναλλαγές, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, είχε μία τράπεζα στον Λίβανο, η οποία συνδέεται με την φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ.