Κρήτη

Διόδια με το… χιλιόμετρο και στο ΒΟΑΚ

Δυο "μνηστήρες" για την Creta Farms

Χρέωση ανάλογα με το πόσα χιλιόμετρα έχει διανύσει ένας οδηγός και όχι μέσω των σταθμών διοδίων προβλέπει το νέο σύστημα που προωθεί το Υπουργείο Υποδομών

Διόδια με το… χιλιόμετρο θα πληρώνουν οι οδηγοί όταν ολοκληρωθεί το νέο σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων που προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το νέο σύστημα θα αποσκοπεί στην χρέωση ανάλογα με το πόσα χιλιόμετρα έχει διανύσει ένας οδηγός και όχι μέσω των σταθμών διοδίων που ισχύει σήμερα και μεταξύ των αυτοκινητοδρόμων που θα ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς είναι και ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης.

Στόχος είναι ο διαγωνισμός να βγει στον αέρα το 2022 και το έργο να ξεκινήσει το 2023. Σε κάθε περίπτωση λόγω και των περιορισμών της χρονικής διάρκειας των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα πρέπει να είναι έτοιμο στα τέλη του 2025 και λειτουργικό το 2026.

Με το νέο σύστημα διοδίων ο οδηγός θα χρεώνεται μόνο για τα χιλιόμετρα που διανύει (αναλογικό σύστημα δηλαδή) και θα πληρώνει μέσω ενός νέου συστήματος που θα καταγράφει το όχημα όταν εισέρχεται και όταν εξέρχεται από κάποιο αυτοκινητόδρομο με διόδια.

Το κόστος του διαγωνισμού εκτιμάται από 90-100 εκατ. ευρώ. Οι δρόμοι που θα ενταχθούν είναι: Αυτοκινητόδρομος Μορέας, Ιόνια Οδός, Εγνατία Οδος, Κεντρική Οδός Ε65, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ολυμπία Οδός, Νέα Οδός και μελλοντικά ο ΒΟΑΚ.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως ο παλαιότερος διαγωνισμός για την εγκατάσταση ηλεκτρονικών διοδίων δεν ευδοκίμησε. Αυτή η νέα προσπάθεια εκτιμάται από παράγοντες του χώρου πως υποστηρίζεται από το γεγονός χρηματοδότησης του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης με 65 εκατ. ευρώ.