Επικαιρότητα Κορωνοΐός Κρήτη

Διπλή προσοχή για να αποφευχθεί η συλλοίμωξη!

7 τα κρούσματα στον ΟΛΗ - Κλειστές οι υπηρεσίες για το κοινό

“Έχουμε το πλεονέκτημα ότι τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, ισχύουν και για την γρίπη: Δηλαδή, η μάσκα και οι αποστάσεις μάς βοηθάνε και για την γρίπη” υπενθυμίζει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Μανόλης Λουμπούνης

Η (απευκταία) συνύπαρξη (ή συλλοίμωξη για να είμαστε ακριβείς σε επίπεδο επιστημονικών όρων) γρίπης και κορωνοϊού είναι ο μεγαλύτερος φόβος της επιστημονικής κοινότητας! Το κλίμα ανησυχίας όμως, μπορεί εύκολα να αντιστραφεί, κι αντί για διπλό κίνδυνο να έχουμε διπλό… καλό!

Διπλή προσοχή… ισούται με διπλή προφύλαξη!

“Έχουμε το πλεονέκτημα ότι τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, ισχύουν και για την γρίπη: Δηλαδή, η μάσκα και οι αποστάσεις μας βοηθάνε και για την γρίπη” υπενθυμίζει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Μανόλης Λουμπούνης.

Την τριάδα των μέτρων (αυτο)προστασίας κλείνει η φροντίδα της προσωπικής μας υγιεινής και οι απολυμάνσεις!

Σήμερα, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου έχουμε την επίσημη πρεμιέρα του αντιγριπικού εμβολιασμού.

Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι αρκετά αυξημένο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, προφανώς ελέω… Covid-19.

“Ο κόσμος είναι πιο ευαισθητοποιημένος εφέτος, γι’ αυτό και ζητήθηκε εφέτος μεγαλύτερη ποσότητα δόσεων” παρατηρεί ο κ. Λουμπούνης. “Όλοι οι λοιμωξιολόγοι λένε ότι δεν είναι καλό να έχουμε συλλοίμωξη μεταξύ των δύο ιών. Μπορεί αυτό να είναι πολύ επιβαρυντικό για ορισμένους ανθρώπους. Σήμερα, μάλιστα, διάβασα σε ένα περιοδικό, ότι ανακοινώθηκε μία περίπτωση τέτοια: συλλοίμωξη γρίπης και κορωνοϊού. Ήταν όμως σε έναν άνθρωπο με πάρα πολύ επιβαρυμένη υγεία: Με κακοήθη νοσήματα, για τα οποία έπαιρνε ανοσοκατασταλτικά”.

Οπότε, ας είμαστε, τουλάχιστον, θωρακισμένοι (με εμβολιασμό) έναντι της γρίπης – όσο για τον κορωνοϊό, βλέπουμε και… προσευχόμαστε να βγει γρήγορα το εμβόλιο, το φάρμακο, μια αποτελεσματική τέλος πάντων θεραπεία που θα σκοτώνει… ο,τι μας σκοτώνει τους τελευταίους μήνες την καθημερινότητά μας, σε όλες τις πτυχές της!

Για το αντιγριπικό εμβόλιο:

-Είναι υποχρεωτική η συνταγογράφησή του (δεν αγοράζεται!).

– Η διάθεση γίνεται σιγά σιγά.

-Οι πρώτοι που πρέπει να το κάνουν, είναι οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. “Εφέτος, προστέθηκαν κι εκείνοι που φροντίζουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή όσοι διαβιούν μαζί τους – πέρυσι ήταν μόνο οι φροντιστές” σημειώνει ο κ. Λουμπούνης, λέγοντας ότι “οι υπόλοιποι πηγαίνουν με σειρά προτεραιότητας”.

ΠΗΓΗ