Κρήτη

Δολοφονία καρδιολόγου στη Σητεία: Κρίνεται ξανά… η ελευθερία της “μαύρης χήρας” – Είχε αποφυλακιστεί τον Ιανουάριο

Στις 3 Απριλίου η συζήτηση της έφεσης του εισαγγελέα Εφετών Χαλκίδας για την υφ’ όρων απόλυσή της έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής της
Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της επιστροφής στη φυλακή βρίσκεται η 43χρονη χήρα του αείμνηστου καρδιολόγου Χριστόδουλου Καλαντζάκη, η οποία έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 15 ετών για την εμπλοκή της στην υπόθεση δολοφονίας του συζύγου της, τον Οκτώβριο του 2017, στα Πιλαλήματα Σητείας.
Όπως είχαν αποκαλύψει το neakriti.gr και η “Νέα Κρήτη” τον περασμένο Ιανουάριο, η 43χρονη από τη Βουλγαρία αποφυλακίστηκε με όρους, καθώς είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής της με ευεργετικό υπολογισμό και, σύμφωνα με πληροφορίες, εκδήλωση καλής διαγωγής εντός της φυλακής.
Η υπό όρους αποφυλάκιση (υφ’ όρον απόλυση) της χήρας του γιατρού ήρθε μέσω του σχετικού βουλεύματος που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θηβών.
Εντούτοις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα ο εισαγγελέας Εφετών Χαλκίδας άσκησε έφεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θηβών, με το οποίο αποφυλακίστηκε με όρους τον περασμένο Ιανουάριο η 43χρονη γυναίκα.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του neakriti.gr και της “Ν.Κ.”, η έφεση έχει οριστεί να συζητηθεί από το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας, την ερχόμενη Τετάρτη 3 Απριλίου. Εκείνη την ημέρα, με λίγα λόγια, αναμένεται να αποφασιστεί αν η 43χρονη θα επιστρέψει (ή όχι) στη φυλακή.
Εάν η έφεση του εισαγγελέως γίνει δεκτή από το Συμβούλιο Εφετών και ακυρωθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θήβας μέσω του οποίου αποφυλακίστηκε η χήρα Καλαντζάκη, η τελευταία θα πρέπει να επιστρέψει στη φυλακή. Σε διαφορετική περίπτωση, θα συνεχίσει να απολαμβάνει την ελευθερία της.
Η 43χρονη γυναίκα από τη Βουλγαρία, η οποία είχε εκτίσει σημαντικό μέρος της ποινής της, αφέθηκε τον περασμένο Ιανουάριο ελεύθερη υπό όρους κι επέστρεψε στην αγκαλιά του παιδιού που είχε αποκτήσει με τον αδικοχαμένο γιατρό. Ειδικότερα, η 43χρονη αποφυλακίστηκε με όρους, καθώς έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής της με ευεργετικό υπολογισμό και, σύμφωνα με πληροφορίες, εκδήλωση καλής διαγωγής εντός της φυλακής.
Υπενθυμίζεται ότι η γυναίκα παρέμεινε συνολικά περίπου 5,5 χρόνια στη φυλακή: Από τον Οκτώβριο του 2017 (χρόνος τέλεσης του εγκλήματος) έως τον Μάρτιο του 2018 (οπότε κι αποφυλακίστηκε υπό όρους) κι από τον Φεβρουάριο του 2019 (οπότε κρίθηκε ένοχη με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου) μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο.

Ισόβια και στους δύο πρωτόδικα

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό είχε διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2019 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου, το οποίο έκρινε ομόφωνα ένοχους τόσο τη 43χρονη χήρα του αδικοχαμένου γιατρού, όσο και τον 42χρονο πρώην εραστή της: Και στους δύο επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Το δικαστήριο είχε κρίνει ένοχο τον 42χρονο πρώην αστυνομικό, σύμφωνα με το κατηγορητήριο (ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση).
Αναφορικά με τη 43χρονη συμπατριώτισσά του, η Έδρα διαφοροποιήθηκε από το κατηγορητήριο, αλλά και από την εισαγγελική πρόταση που είχε προηγηθεί. Η 43χρονη είχε παραπεμφθεί να δικαστεί για την πράξη της άμεσης συνέργειας στην ανθρωποκτονία σε βάρος του συζύγου της, ενώ ο εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει να μετατραπεί η κατηγορία που της είχε αποδοθεί από άμεση συνέργεια σε απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου μετέτρεψε την κατηγορία από άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία σε ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία. Τελικά, τακτικοί και λαϊκοί (ένορκοι) δικαστές έκριναν ομόφωνα ένοχη τη 43χρονη για την πράξη της ηθικής αυτουργίας στην ανθρωποκτονία του άνδρα της και η χήρα του καρδιολόγου καταδικάστηκε – και αυτή – σε ισόβια κάθειρξη.

Ποινή 15 ετών από το Εφετείο
Εντούτοις, τον περασμένο Νοέμβριο, η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης (Ηράκλειο). Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο τον 42χρονο πρώην αστυνομικό της βουλγαρικής αστυνομίας για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, όπως είχε συμβεί και πρωτόδικα: Του επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη (συν ποινή φυλάκισης 4 ετών και 6 μηνών, αλλά και χρηματική ποινή 1.800 ευρώ για παραβάσεις περί όπλων).
Ωστόσο, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο διαφοροποιήθηκε από την πρωτόδικη απόφαση αναφορικά με τη 43χρονη γυναίκα από τη Βουλγαρία και την έκρινε ένοχη για συνέργεια στην ανθρωποκτονία, επιβάλλοντάς της τελικά ποινή κάθειρξης 15 ετών. Όπως είχαν γράψει τότε η “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr μετά από την εν λόγω εξέλιξη, η γυναίκα ουσιαστικά μετρούσε αντίστροφα για να αποφυλακιστεί, όπως και τελικά συνέβη τον περασμένο Ιανουάριο.

Η εν ψυχρώ “εκτέλεση” του καρδιολόγου
Τον Οκτώβριο του 2017, ο 62χρονος καρδιολόγος “εκτελείται” εν ψυχρώ από τον 42χρονο πρώην αστυνομικό βουλγαρικής καταγωγής. Το φονικό σημειώθηκε στα Πιλαλήματα Σητείας, στην επαρχιακή οδό Ιεράπετρας-Σητείας. Ο δράστης πυροβόλησε τρεις φορές με κυνηγετικό όπλο εναντίον του καρδιολόγου. Η πρώτη βολή τον πέτυχε στο κεφάλι, ενώ στη συνέχεια, και αφού το αυτοκίνητο του γιατρού είχε εκτραπεί από την πορεία του και βγήκε εκτός δρόμου, ο 42χρονος φέρεται να πυροβόλησε δύο ακόμη φορές τον 62χρονο, σκοτώνοντάς τον ακαριαία.

ΠΗΓΗ neakriti.gr