Κρήτη

Ένα Ανατομείο διεθνών προδιαγραφών αποκτά η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ένα Ανατομείο διεθνών προδιαγραφών αποκτά η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Το κτήριο είναι έτοιμο, αναζητείται η πηγή χρηματοδότησης για τον εξοπλισμό του.

Πριν από λίγους μήνες ολοκληρώθηκε η ανέγερση του κτηρίου και του περιβάλλοντα χώρου, όπου θα στεγαστεί ένα υπερσύγχρονο Ανατομείο για την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην πανεπιστημιούπολη Ηρακλείου, στις Βούτες.

Πρόκειται για ένα έργο ύψους περίπου 1 εκ ευρώ ενώ το επόμενο βήμα είναι ο εξοπλισμός του που απαιτεί, για αρχή, αντίστοιχη χρηματοδότηση ενώ συνολικά χρειάζεται 1,5 ευρώ για να είναι έτοιμο.

Ο αντιπρύτανης Οικονομικών και Υποδομών, καθηγητής Κωνσταντίνος Σπανουδάκης αναφέρει στο Cretalive πως το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα «Hellenic Universities 1» με περισσότερο του 1 εκ ευρώ. Όμως, χρειάζεται ένα αντίστοιχο ποσό, ως και 1,5 εκ ευρώ, προκειμένου να εξοπλιστεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Σχολής.

Όπως εξηγεί, εδώ και ενάμιση χρόνο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μεταπίπτει στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και έχουν «παγώσει» όλες οι τροποποιήσεις έργων ή οι εντάξεις νέων έργων. Η ελπίδα της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι να «τρέξει» το «Hellenic Universities 2».

Σπανουδάκης αντιπρύτανηςο κ.ΣπανουδάκηςΟ κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γιώργος Κοχιαδάκης, αναφέρει πως το Ίδρυμα βρίσκεται στη διαδικασία εξεύρεσης χρηματοδότησης για να εξοπλιστεί το κτήριο που διαθέτει όλες τις προδιαγραφές ενός υπερσύγχρονου ανατομείου.

Έχει αίθουσες προπλασμάτων, ειδικό τμήμα για καύσεις, στον προγραμματισμό της Σχολής είναι να λειτουργήσει ένα σύγχρονο αποτεφρωτήριο στον χώρο, ίσως το μοναδικό στο νησί.

Ο κ. Κοχιαδάκης τονίζει πως με δεδομένο ότι το επόμενο έτος θα λειτουργήσει το Αγγλόφωνο Τμήμα, το ανατομείο είναι κάτι απαραίτητο για την Ιατρική.

Σημειώνει πως το μάθημα της ανατομίας είναι βασικό για τους φοιτητές από τα πρώτα έτη και στο εξής θα μπορούν να εφαρμοστούν νέες μέθοδοι διδασκαλίας.

Κοχιαδάκηςο κ. ΚοχιαδάκηςΟ αναπληρωτής καθηγητής Ανατομίας Γιάννης Τσιαούσης σημειώνει πως φιλοδοξία της Σχολής είναι να καταστεί ένα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο στην κλινική και χειρουργική ανατομία, όπου θα εκπαιδεύονται γιατροί σε νέες χειρουργικές τεχνικές και νέα υλικά. Θα μπορεί να προσελκύσει γιατρούς από την ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου.

Σε συνδυασμό με την πολύ υψηλού επιπέδου ποιότητας προπτυχιακή εκπαίδευση που προσφέρεται, θα προστεθεί ένα ακόμα σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο.

Τσιαούσης Ιατρικήο κ. ΤσιαούσηςΣτην ανατομία, παρέχεται σημαντική προπτυχιακή αλλά και μεταπτυχιακή εκπαίδευση, είναι ένας τομέας που εξελίσσεται και εξασκούνται διαρκώς στα νέα δεδομένα ειδικευόμενοι αλλά και ειδικευμένοι γιατροί. Από το ανατομείο περνούν χειρούργοι διαφόρων ειδικοτήτων, ορθοπεδικοί, ογκολόγοι, νευροχειρούργοι, που εκπαιδεύονται σε νέα βιομηχανικά υλικά.

Στο κτήριο υπάρχει αίθουσα προπλασμάτων, χειρουργικής ανατομίας, εργαστήρια για τις ερευνητικές δραστηριότητες του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου.

Ήδη, έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από δωρητές σώματος.

Της Κατερίνας Μυλωνά

Κεντρική φωτογραφία Μ. Νικολακάκης

Πηγή:cretalive.gr