Κρήτη

Έρευνα για αδήλωτους θανάτους στο γηροκομείο στα Χανιά – Τι λέει ο ψυχίατρος της δομής

Χανιά: Νέες σοκαριστικές καταγγελίες για το «γηροκομείο του τρόμου» (video)

Αυξάνονται καθημερινά οι καταγγελίες και οι καταθέσεις για όσα συνέβαιναν στο γηροκομείο στα Χανιά, που κατηγορείται για αξιόποινες πράξεις κατά των ηλικιωμένων τροφίμων του.

Όπως μετέδωσε η Ευτυχία Πενταράκη την Τετάρτη στο δελτίο ειδήσεων του Open TV, η έρευνα φέρεται να έχει εντοπίσει και άλλους θανάτους ανθρώπων στο ίδρυμα, οι οποίοι δεν είχαν γίνει γνωστοί νωρίτερα. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις αρχές του 2020 μπορεί να πλησιάσει ακόμα και τους 80.

Σύμφωνα με το OPEN υπάρχει μια οικογένεια με τον πιο πρόσφατο θάνατο τροφίμου. Ο άνδρας ήταν 58 ετών και απεβίωσε τον Ιανουάριο. Οι συγγενείς του κατέθεσαν και ζήτησαν να γίνει εκταφή του.

«Ψευδέστατο να λέγεται ότι ασθενείς πέθαναν από υπερδοσολογία σε ψυχοφάρμακα»

Το Flashnews.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον ψυχίατρο της Μονάδας Ηλικιωμένων, δεδομένων των καταγγελιών που υπήρξαν τις προηγούμενες μέρες από συγγενή τρόφιμου που απεβίωσε, ο οποίος απέδωσε τον θάνατο σε ισχυρή χορήγηση ψυχοφαρμάκων που έλαβε μέσα στη δομή.

«Εάν κάποιος φωτογραφίζει τον ψυχίατρο, ουδεμία σχέση έχει με όλα αυτά, ούτε και για συγκεκριμένα πράγματα, πόσο μάλλον σε σχέση με μια καταγγελία κάποιου κυρίου που μίλησε για χορήγηση Stedon. Ουδέποτε πρότεινα ή χορήγησα φάρμακο της κατηγορίας των βενζοδιαζεπινών, τύπου Stedon στη συγκεκριμένη ασθενή. Αν συνταγογράφησα κάποιες φορές φάρμακα αυτής της κατηγορίας ήταν, είτε γιατί τα έπαιρναν από πριν, είτε γιατί τους χορηγήθηκαν αλλά όχι από μένα» λέει.

Ο ψυχίατρος της δομής, που σημειώνεται ότι εργαζόταν και εξακολουθεί να εργάζεται σε αυτήν ως εξωτερικός συνεργάτης, επισημαίνει ότι ποτέ δεν υπήρξε υπερδοσολογία, ποτέ λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή, ποτέ παρενέργειες τέτοιες που να οδηγήσουν στο θάνατο κάποιον ή κάποιους τρόφιμους. «Είναι ψευδέστατο να λέγεται ότι ασθενείς πέθαναν από υπερδοσολογία σε ψυχοφάρμακα» τονίζει χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά έχει εμπειρία 30 ετών σε πάσχοντες ανθρώπων τρίτης ηλικίας, με σημαντικές διακρίσης επί της επιστήμης του. Οι βενζοδιαζεπίνες, επισημαίνει, είναι φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται απο ψυχιάτρους και πόσο μάλλον κάτι τέτοιο δεν έγινε από τον ίδιο. «Τα φάρμακα που συνταγογραφούσα στην μονάδα ήταν στα πλαίσια των παθήσεών τους, και χορηγούνταν με πολλή φειδώ», επισημαίνει.

Και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν ήμουν ο γιατρός της μονάδας. Ούτε συντονιστής της θεραπευτικής ομάδας. Ποτέ δεν πρότεινα και δεν χορήγησα κάποιο φάρμακο. Άλλο αν συνταγογράφησα κατόπιν παραγγελίας. Είμαι πολέμιος κατά αυτών των φαρμάκων.Ήμουν περισσότερο εξωτερικός συνεργάτης».