Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Κρήτης αναγνώρισε ελαφρυντικό στον 54χρονο που σκότωσε τον αδερφό του το 2019, μειώνοντας την ποινή του
Ανατροπή στην πολύκροτη υπόθεση του αδελφοκτόνου της Ασή Γωνιάς, καθώς το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Κρήτης αποφάσισε να μειώσει την ποινή του 54χρονου, ο οποίος το καλοκαίρι του 2019 πυροβόλησε θανάσιμα τον 72χρονο αδελφό του.
Το δικαστήριο, αργά το μεσημέρι, τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ωστόσο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, επιβάλλοντας του κάθειρξη 15 ετών αντί της ισόβιας που είχε πρωτοδίκως επιβληθεί.
Η δίκη σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε στις 29 Σεπτεμβρίου, με την απολογία του κατηγορουμένου να συγκινεί τους παρευρισκόμενους. Ο 54χρονος, απευθυνόμενος στους συγγενείς του θύματος, ζήτησε συγγνώμη, υποστηρίζοντας ότι «δεν άντεχε ψυχολογικά» και ότι εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε κατάσταση σύγχυσης.
Πρωτόδικα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων είχε απορρίψει τους ισχυρισμούς περί ψυχιατρικών προβλημάτων, καταδικάζοντάς τον σε ισόβια κάθειρξη χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Το Εφετείο, ωστόσο, έκρινε διαφορετικά, θεωρώντας ότι μετά το έγκλημα ο κατηγορούμενος επέδειξε θετική στάση και συνεργασία με τις αρχές, γεγονός που συνεκτιμήθηκε στην τελική απόφαση.
Το φονικό είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2019, στην κεντρική πλατεία της Ασή Γωνιάς. Ήταν μεσημέρι, όταν ο 72χρονος καθόταν κάτω από τη σκιά ενός πλατάνου. Τότε, ο αδελφός του —τότε 49 ετών— τον πλησίασε και ακολούθησε έντονος καβγάς. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ο δράστης έβγαλε πιστόλι και τον πυροβόλησε στο κεφάλι, σκοτώνοντάς τον ακαριαία.
Ο δράστης διέφυγε από το σημείο, ωστόσο συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα από αστυνομικούς του Τμήματος Αποκορώνου. Στην κατοχή του βρέθηκε πιστόλι, ενώ σε έρευνα στο σπίτι του οι αρχές εντόπισαν ένα κυνηγετικό όπλο και δεκάδες φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων.
ΠΗΓΗ neakriti.gr

