Κρήτη

Έτσι θα γίνεται η κυκλοφορία στο κέντρο του Ηρακλείου, μετά τις αναπλάσεις

Έτσι θα γίνεται η κυκλοφορία στο κέντρο του Ηρακλείου, μετά τις αναπλάσεις

Χωρίς κίνηση οχημάτων σε Δικαιοσύνης, Ίδης και Καλοκαιρινού μέχρι την Γιαμαλάκη
«Λευκός καπνός» βγήκε χθες από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κυκλοφορίας του Δήμου Ηρακλείου, όπου – όπως αναφέρει η εφημερίδα “Πατρίς”, μετά από μια έντονη συζήτηση που αρχικά κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, συμφώνησε η πλειοψηφία των μελών σε σχέση με το πώς θα οργανωθεί η κίνηση πεζών και οχημάτων στον πυρήνα της παλιάς πόλης.
Το τελικό σχέδιο της συμφωνίας σε αδρές γραμμές προβλέπει την πεζοδρόμηση του άξονα Δικαιοσύνης Ίδης Καλοκαιρινού (στο πρώτο κομμάτι μέχρι Γιαμαλάκη) από όπου δεν θα επιτρέπεται καμία κίνηση οχημάτων.

Αντίστοιχα, στη διαδρομή Ζωγράφου – Χατζημιχάλη Γιάνναρη και στο πρώτο τμήμα της 1821 μέχρι την Οδηγητρίας δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των ΙΧ παρά μόνο των μέσων μαζικής μεταφοράς. Την ίδια στιγμή πεζοδρομείται η Ιδομενέως ενώ το δεύτερο τμήμα της Καλοκαιρινού, από Γιαμαλάκη μέχρι Χανιώπορτα, θα λειτουργεί ως δρόμος διπλής κυκλοφορίας.

Επίσης, καταργείται ο κόμβος στην πλατεία 18 Άγγλων, καταργούνται τα φανάρια στην Καινούρια Πόρτα και δημιουργούνται νέοι κυκλικοί κόμβοι σε διάφορα σημεία της πόλης. Ακόμα τίθεται σε προτεραιότητα η ανάπλαση της Μ.Οδηγητρίας και της Καζάνη για την εξασφάλιση της ήπιας κυκλοφορίας.

Διαδικαστικά, η τελική πρόταση της Επιτροπής Κυκλοφορίας θα περάσει από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής θα ακολουθήσει διαβούλευση και τελικά το θέμα θα τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

-Μόνο μέσα μαζικής μεταφοράς σε Ζωγράφου, Χατζημιχάλη Γιάνναρη και τμήμα της 1821

Οι αλλαγές που φέρνει η κυκλοφοριακή μελέτη

Σύμφωνα με τη μελέτη, γίνεται πεζοδρόμηση του άξονα των οδών: Δικαιοσύνης- Ίδης- Καλοκαιρινού και με τον τρόπο αυτό διευρύνεται ο κοινόχρηστος χώρος των δύο πλατειών Ελευθερίας και Ανεμογιάννη. Επίσης προβλέπεται η πεζοδρόμηση οδών Έβανς, Σμύρνης και των κάθετων σε αυτές οδών Γιαννιτσών, Τζαγκαράκη, Ρούσου Χούρδου και Κοζύρη. Η μελέτη περιλαμβάνει την ανάπλαση και μετατροπή σε ήπιας κυκλοφορίας των οδών Άλμπερ- Βιάννου, και αντιδρόμηση οδού Βιάννου.

Προτείνεται η άμεση εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης αναθεώρησης του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής της Αγίας Τριάδας της ΠΠΗ η οποία περιλμβάνει μία σειρά πεζοδρομήσεων. Επίσης επιτρέπεται η εκτέλεση διαμπερών κινήσεων στην 25ης Αυγούστου. Προβλέπεται πεζοδρόμηση οδού Ιδομενέως από πλατεία Ελευθερίας μέχρι οδό Μεραμβέλλου. Πρόσθετες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι η αντιδρόμηση της οδού Μεραμβέλλου από την οδό Ξανθουδίδου μέχρι την οδό Ιδομενέως και από την αρχή της οδού μέχρι την οδό Υγείας και η αντιδρόμηση των οδών Ιδομενέως και Μαλικούτη από τη Μεραμβέλλου προς την Αριάδνης.

Προβλέπεται η διαμόρφωση διαπλάτυνση πεζοδρομίων και θέσεων στάθμευσης στις οδούς Ι. Μητσοτάκη & Σοφ. Βενιζέλου και η διαμόρφωση πεζοδρομίων και θέσεων στάθμευσης στην οδό Δούκος Μποφώρ και η κατασκευή ποδηλατόδρομου στη δεξιά πλευρά της οδού.

Στην πλατεία 18 Άγγλων επιλέχθηκε η λύση της κατάργησης της κυκλικής πορείας και ο περιορισμός του χώρου κυκλοφορίας των οχημάτων, η διαμόρφωση δύο λωρίδων κυκλοφορίας για κάθε κατεύθυνση, οι οποίες θα διαχωρίζονται με κεντρική διαχωριστική νησίδα, και η διαμόρφωση εσοχών για την στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων. (Πηγή: Εφημερίδα Πατρίς)

ΠΗΓΗ cretalive.gr