Σύσκεψη για την διάσωση και ανάδειξη παλαιοντολογικών ευρημάτων στον Τράχηλο Κισσάμου Κισσάμου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, την Τρίτη 14 Μαΐου 2024, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκου Καλογερή.
Στην σύσκεψη μετείχαν ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Μυλωνάκης Γιώργος και ο Αντιδήμαρχος Ιναχωρίου κ. Μακράκης Γιώργος, κ. Αθανάσιος Αθανασίου Γεωλόγος Παλαιοντολόγος, της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας, η κ. Μαρία Σκόρδου, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, ο κ. Χαράλαμπος Φασουλάς, Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ο κ. Βαζάκας Αλέξανδρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης, ο κ. Δημήτριος Μιχελογιάννης, ειδικός Σύμβουλος Περιφερειάρχη Κρήτης και ο κ. Κουμάκης Νεκτάριος ειδικός Σύμβουλος του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων.
Στην σύσκεψη παρουσιάστηκε η υφιστάμενη κατάσταση όσο αφορά στα απολιθωμένα ίχνη ανθρωπίνων όντων στον Τράχηλο Κισσάμου, τα οποία σύμφωνα με σχετικές μελέτες χρονολογούνται περίπου έξι εκατομμύρια χρόνια.
Συζητήθηκαν τρόποι προστασίας και ανάδειξης των πολύ σημαντικών παλαιοντολογικών ευρημάτων και συμφωνήθηκε να ετοιμαστεί πρόταση για την σύνταξη σχετικής μελέτης από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας.
Τα ίχνη βάδισης του Τραχήλου είναι απολιθωμένα ίχνη που βρέθηκαν σε ιζηματογενή πετρώματα στον Τράχηλο, κοντά στο Καστέλι Κισάμου, στη Δυτική Κρήτη. Τα ίχνη χρονολογούνται από 5,7 με 6 εκατομμύρια χρόνια πριν, στο Μειόκαινο. Θεωρείται ότι τα άφησαν δίποδα όντα, πιθανόν του κλάδου των ανθρωπίνων.
ΠΗΓΗ neakriti.gr