Γ.Ε.ΕΘ.Α. Κρήτη

Ευ. Αποστολάκης: Ένας Κρητικός στην προμετωπίδα της ελληνοτουρκικής κρίσης

Ευ. Αποστολάκης: Ένας Κρητικός στην προμετωπίδα της ελληνοτουρκικής κρίσης

Από τα «βατράχια»…στην ηγεσία του ΓΕΕΘΑ

Η επικίνδυνη κλιμάκωση με την Τουρκία έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, ενώ από τα τηλεοπτικά πάνελ παρελαύνουν διαρκώς πρώην στρατιωτικοί, ακόμα και επίτιμοι αρχηγοί Επιτελείων, προκειμένου να αναλύσουν τα δεδομένα που διαμορφώνονται. Την συνολική ευθύνη των χειρισμών, όμως, έχει ένας εξαιρετικά έμπειρος αξιωματικός, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο κ. Αποστολάκης είναι «βατράχι».Απόφοιτος του Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών, του γνωστού και ως ΔΥΚ στους στρατιωτικούς κυκλους, ο ναύαρχος πέρασε και από το εξωτερικό, μετεκπαιδευόμενος στο Βέλγιο, αλλά και στις ΗΠΑ. Εκεί μάλιστα ξεκινούν και οι αγαστές σχέσεις του με τον αμερικανικό παράγοντα, οι οποίες συνεχίζονται ως και σήμερα. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι προ ολίγων ημερών μόλις ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ένας έντονα «πολιτικός» πρέσβης με αντίληψη του momentum, εμφανίστηκε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση στο Πεντάγωνο, προκειμένου να συναντηθεί τόσο με τον κ. Αποστολάκη, όσο και με τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή-ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, διατηρεί επίσης εξαιρετικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Και, σε αυτή τη συγκυρία, ο κ. Πάιατ έμεινε στο γραφείο του Α/ΓΕΕΘΑ επί δίωρο, κάτι που σημαίνει ότι δεν επρόκειτο για μια συνάντηση ρουτίνας ή απλώς ενημερωτική, παρά το ότι δεν έχει διαρρεύσει τίποτε από το εν λόγω ραντεβού.

Πολύπειρος αξιωματικός του Πολεμικού μας Ναυτικού, ο κ. Αποστολάκης είχε σταθερή ανέλιξη. Δεν ήταν «γραφειάτος», αλλά αντίθετα έχει υπηρετήσει ως μάχιμος κυβερνήτης σε πολλά πλοία του Π.Ν., όπως στο Αταλάντη, στο Κίσσα στις αρχές της δεκαετίας του ’90, αλλά και στη γνωστή πλέον φρεγάτα Αταλάντη από το 2003 ως το 2004. Έχει περάσει ακόμα από τη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου και τον Ναύσταθμο Κρήτης, στο αρχηγείο Στόλου ως Υπαρχηγός, αλλά και στο ΓΕΕΘΑ ως Επιτελάρχης και ως Υπαρχηγός. Ακόμα, ο κ. Αποστολάκης έχει σταθερό δίαυλο με το ΝΑΤΟ και είδε, εν τέλει, την πορεία του να τον οδηγεί στα ανώτατα κλιμάκια του στρατεύματος το 2013: τότε, επί κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου-Σαμαρά και με υπουργό Άμυνας τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο κ. Αποστολάκης αναλαμβάνει αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Θα μείνει σε αυτή τη θέση για δυόμιση χρόνια, ενώ στο ΓΕΕΘΑ υπηρετεί εις εκ των ικανότερων Α/ΓΕΕΘΑ, ο Μιχάλης Κωσταράκος, ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το όνομά του θα ακουστεί αρκετές φορές για τη διαδοχή του κ. Κωσταράκου, αν και είχε ικανούς αντιπάλους, όπως ο Α/ΓΕΣ ε.τ. Χρήστος Μανωλάς, ο οποίος καρατομήθηκε αιφνιδίως στις πρώτες κρίσεις που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ήδη από την αρχή της θητείας της. Εν τέλει, τα σενάρια τελεσφόρησαν λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όταν με απόφαση του ΚΥΣΕΑ ο κ. Αποστολάκης τοποθετήθηκε στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ.

Ο κ. Αποστολάκης είναι ένας αρχηγός που δεν μένει στο γραφείο του. Εκδράμει τακτικά σε μονάδες του στρατεύματος ανά την Ελλάδα και, σε αντίθεση με αρκετούς προκατόχους του, δεν παρακολουθεί απλά ασκήσεις, αλλά πολλές φορές συμμετέχει και σε αυτές, πέφτοντας για παράδειγμα αρκετές φορές με αλεξίπτωτο. Ο κ. Αποστολάκης, κατά τα άλλα, διατηρεί καλές σχέσεις με τον πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείου Άμυνας Πάνο Καμμένο, κάτι που είναι κομβικό για τις ισορροπίες στο Πεντάγωνο, δοθέντος και του πολλάκις εκρηκτικού χαρακτήρα του κ. Καμμένου.

Ένα ενδιαφέρον περιστατικό της θητείας του κ. Αποστολάκη ήταν η θεσμική, πλην δυναμική απάντηση που είχε δώσει τον Φεβρουάριο του 2016, σε προβοκάτσια βουλευτών της Χρυσής Αυγής κατά την ανάγνωση διαβαθμισμένων εγγράφων στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στη Βουλή. «Οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας είναι υπερήφανοι για την αποστολή που τους έχει αναθέσει ο Ελληνικός λαός και -αν χρειαστεί- θα πράξουν το καθήκον τους με την ίδια αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση που οι πατεράδες τους πολέμησαν τον φασιστικό και ναζιστικό εισβολέα, αποσπώντας τον παγκόσμιο σεβασμό και αναγνώριση», απαντούσε τότε ο κ. Αποστολάκης, πράγμα όχι και τόσο σύνηθες για Αρχηγό Επιτελείου, πλην όμως επιβεβλημένο από τις συνθήκες.

Κατά τα άλλα, ο Αρχηγός έχει ιδιαίτερους δεσμούς με την Κρήτη και ειδικά με το χωριό του, το Γεράνι Ρεθύμνου, από το οποίο έλκει επίσης και την καταγωγή του ο γνωστός επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης, με τον οποίο έχουν μακρινή συγγένεια και καλή σχέση. Ο κ. Αποστολάκης είναι πολλά χρόνια μαζί με τη σύζυγό του Δέσποινα, η οποία διατηρεί σχολή καταδύσεων στο Ρέθυμνο, ενώ έχουν δύο γιους. Μάλιστα, ένας από τους γιους του είναι ο γνωστός σεφ Γιάννης Αποστολάκης, ο οποίος αναδείχθηκε από το Master Chef προ ετών, ενώ εκτοτε σταδιοδρομεί σε γνωστά εστιατόρια και σε τηλεοπτικές εκπομπές.