Κρήτη

Φεύγει από το Ηράκλειο το NOKA – Στ’ αμπάρια του είχαν βρεθεί ναρκωτικά 100 εκατ. ευρώ

Φεύγει από το Ηράκλειο το NOKA - Στ' αμπάρια του είχαν βρεθεί ναρκωτικά 100 εκατ. ευρώ

Έγινε δεκτή η έφεση περί απόδοσης του κατασχεθέντος πλοίου στην ιδιοκτήτρια εταιρεία αλλά και των κατασχεμένων εμπορευμάτων στους κατόχους τους.

“Πράσινο φως” για να αναχωρήσει από το λιμάνι του Ηρακλείου το κατασχεμένο φορτηγό πλοίο ΝΟΚΑ, το οποίο βρέθηκε να μεταφέρει κοντέινερς με ναρκωτικά αξίας 100.000 εκατομμυρίων ευρώ, έδωσε την Τετάρτη το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης που έκανε δεκτή την έφεση περί απόδοσης του κατασχεθέντος πλοίου στην ιδιοκτήτρια εταιρεία αλλά και των κατασχεμένων εμπορευμάτων στους κατόχους τους.

Το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση της μεταφοράς των ναρκωτικών (ο καπετάνιος και το δεκαμελές πλήρωμα αθωώθηκαν) και είχε αποδειχθεί ότι τόσο η πλοιοκτήτρια εταιρεία όσο και οι εταιρείες με τα εμπορεύματα ουδεμία εμπλοκή είχαν με τα ναρκωτικά.

Αντιθέτως, οι υποψίες έπεσαν στην εταιρεία που διέθεσε τα κοντέινερ για τη μεταφορά των εμπορευμάτων και γι’ αυτό το δικαστήριο διατηρεί την κατάσχεση τους. Το αίτημα όμως απορρίφθηκε χωρίς να διατυπωθεί συγκεκριμένη αιτιολογία και έτσι ασκήθηκε έφεση.
Βαγγέλης ΣτρατουδάκηςΟ κ. Βαγγέλης Στρατουδάκης
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος Βαγγέλης Στρατουδάκης, ο οποίος εκπροσωπεί την πλοιοκτήτρια εταιρεία και είχε αναλάβει με έτερο συνάδελφο του την υπεράσπιση των μελών του πληρώματος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.

«Η απόφαση έρχεται να συμπληρώσει όσα είχε δεχτεί το πρωτοβάθμιο δικαστήριο» τόνισε. Το πλοίο ΝΟΚΑ παραμένει ακινητοποιημένο στο λιμάνι του Ηρακλείου από τον Δεκέμβριο του 2018 με κίνδυνο βύθισης του με σοβαρές οικολογικές επιπτώσεις καθώς είναι ένα παλιό πλοίο (κατασκευασμένο το 1978) που έχει υποστεί εκτεταμένες φθορές και μάλιστα είχε κριθεί από τότε ως μη αξιόπλοο. Σύμφωνα με τον κ. Στρατουδάκη εκτιμάται ότι περίπου σε ένα μήνα θα έχει καθαρογραφεί η απόφαση του δικαστηρίου οπότε και θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από την πλοιοκτήτρια εταιρεία για την αποκατάσταση-επιδιόρθωση των ζημιών που έχει υποστεί το πλοίο για να καταστεί και πάλι αξιόπλοο. Γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση από το Λιμεναρχείο. Εκτίμησε πάντως ότι σε αντίθεση με άλλα ακινητοποιημένα πλοία στην συγκεκριμένη περίπτωση οι διαδικασίες θα κινηθούν ταχύτερα.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρά πέντε του απόπλου, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου ανακάλυψαν ότι 8 από τα 18 μεταφερόμενα κοντέινερ είχαν κρυφούς διπλούς πάτους από τους οποίους «ξετρύπωσαν» περισσότερους από έξι τόνους χασίς σε μορφή «σοκολάτας» και τρία εκατομμύρια Captagon, το διεγερτικό χάπι των Τζιχαντιστών όπως είναι γνωστό.