Κρήτη Πυρκαγιές

Φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο: Κίνηση “ματ” της Πυροσβεστικής

Πώς σώθηκαν τα Ακούμια και τα Σαχτούρια – Εντυπωσιακή και η παλλαϊκή συμμετοχή των πολιτών στις προσπάθειες κατάσβεσης

Με τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων να παραμένει μεγάλος και τις ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής να συνεχίζουν την μάχη στη φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο, αποκαλύπτεται το σημείο-κλειδί που βοήθησε ώστε η πύρινη λαίλαπα, που λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε γρήγορα διαστάσεις να μην αποβεί μοιραία για τους οικισμούς της περιοχής.

Όπως αναφέρει στο Cretalive o Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Αρχιπύραρχος Μιχάλης Σεληνιωτάκης, αυτό που συνέβαλλε αποφασιστικά στο να περιοριστεί γρήγορα το πύρινο μέτωπο, ήταν η μεταφορά στην περιοχή μιας δεξαμενής νερού, 36 τόνων, από την οποία μπορούσαν γρήγορα και εύκολα να ανεφοδιαστούν οχήματα αλλά και ελικόπτερα και να μην “χάνεται” πολύτιμος χρόνος. 
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αρχιπύραρχο, οι πυροσβέστες είχαν μεν εκπαιδευτεί με τη μέθοδο αυτή, ωστόσο τώρα εφαρμόστηκε τώρα για πρώτη φορά σε μεγάλης έκτασης πυρκαγιά. 

Δείτε το σχετικό βίντεο: 

Ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης δεν παρέλειψε να επισημάνει, στις δηλώσεις του στο Cretalive, τον μεγάλο κίνδυνο που “παραμόνευε” σε όλη τη διάρκεια της μάχης με την πυρκαγιά, λόγω της συνεχούς μεταβλητότητας της διεύθυνσης του ανέμου. Δεν ήταν λίγες οι φορές που κινδύνευσαν οι πυροσβέστες, επεσήμανε, ενώ επιβεβαίωσε ότι στη διάρκεια της νύχτας οι φλόγες απείλησαν και τους οικισμούς, όπως τα Σαχτούρια και την Κρύα Βρύση.

Ο κ. Σεληνιωτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εντυπωσιακή “παλλαϊκή” συμμετοχή των πολιτών στις προσπάθειες κατάσβεσης του πύρινου μετώπου. Εθελοντές, κάτοικοι, επισκέπτες και φυσικά οι τοπικοί φορείς βρέθηκαν άμεσα επί ποδός για να συνδράμουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ο Δήμος Αγίου Βασιλείου έστειλε 16 οχήματα.

Τα ξημερώματα ήχησε το «112» με μήνυμα προς τους πολίτες, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα, ωστόσο δεν χρειάστηκε να εκκενωθούν οικισμοί.

Μιχάλης Σεληνιωτάκης
Ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης,  Αρχιπύραρχος Μιχάλης Σεληνιωτάκης

Πηγή:www.cretalive.gr