Κρήτη

Φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ σε περιοχή των Αρχανών

Στα Περιβόλια υπερέχει

Σε κινητοποίηση η Πυροσβεστική, μετά από φωτιά που ξέσπασε σε περιοχή των Αρχανών

Συναγερμός στην Πυροσβεστική μετά από φωτιά που ξέσπασε σε περιοχή των Αρχανών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεσή της.

Με τη φωτιά να κατακαίει χαμηλή βλάστηση, οι πυροσβέστες έχουν να αντιμετωπίσουν τους ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Υψηλός ο δείκτης επικινδυνότητας

Υπενθυμίζεται ότι είναι σήμερα Τρίτη, πολύ υψηλός (κατηγορία 4) ο Δείκτης Επικινδυνότητας για πρόκληση πυρκαγιάς σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας είναι σε κατάσταση επιφυλακής. Υπενθυμίζονται, η απαγόρευση καύσης και χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, όπως και η προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων από ώρα 00:00  έως και 24:00, στα δάση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Κρήτης, η οποία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως για παράδειγμα:

– το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,

– η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,

– η χρήση υπαίθριων ψησταριών,

– το κάπνισμα μελισσών,

– η ρίψη αναμμένων τσιγάρων,

– η στάθμευση πάνω από ξηρά χόρτα

– η απόρριψη σκουπιδιών και εύφλεκτων υλικών στην ύπαιθρο κ.α.

Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν ύποπτους καπνούς ή φλόγες, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στον αριθμό κλήσης 199 ή 112 (η κλήση είναι χωρίς χρέωση). Θα πρέπει οι πληροφορίες που θα δώσουν, να είναι συγκεκριμένες όσον αφορά το ακριβές σημείο εκδήλωσης πυρκαγιάς και εφόσον είναι βέβαιοι για την ευρύτερη περιοχή, να αναφέρουν τρόπους πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) καθώς και την αντίστοιχη ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος (www.fireservice.gr).