Κρήτη Πολιτισμός

Γιορτάζει το αρχαιότερο ξωκκλήσι στην περιοχή της Ανώπολης

Γιορτάζει το αρχαιότερο ξωκκλήσι στην περιοχή της Ανώπολης

Ανάμεσα στους οικισμούς της Ανώπολης, των Γουρνών και του Καινούριου Χωριού είναι κτισμένο το αρχαιότερο εξωκκλήσι της περιοχής μας, το οποίο ΑΝΗΚΕΙ ΕΝΟΡΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΑΝΩΠΟΛΗΣ.

Ο μικρός ναός φέρει στο εσωτερικό του τοιχογραφίες σε μέτρια κατάσταση, που εντοπίζονται σε δύο φάσεις. Η πρώτη χρονολογείται στα τέλη του 12ου αιώνα και η δεύτερη στον 14ο αιώνα. Ο περιβάλλων χώρος του ναού έχει διαμορφωθεί με τοιχία. Από το μοναστήρι, που αποτέλεσε ΜΕΤΟΧΙ της μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Ανώπολη, σώζονται ακόμη ίχνη από τα κελιά, το φούρνο και ένας τάφος μοναχού.
Πριν μερικές δεκαετίες σαν σήμερα, αρκετοί πιστοί από τη γύρω περιοχή προσερχόταν στο εξωκκλήσι με τα γαϊδουράκια τους ή πεζοπόροι, για να γιορτάσουν τη Χάρη του Αγίου και παρέμεναν στο χώρο μέχρι αργά το βράδυ για να απολαύσουν την ομορφιά του τοπίου γευματίζοντας με νηστίσιμα και καλό κρασί που έφερναν μαζί τους.

Σήμερα, ημέρα της γιορτής της ΑΠΟΤΟΜΗΣ της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστή. αρκετοί ήταν οι πιστοί που παρευρέθηκαν στο αρχαίο και γραφικό εξωκκλήσι για να παρακολουθήσουν τη Θεία λειτουργία και να προσευχηθούν στη Χάρη του.

 

 

www.1069.gr