Κρήτη

Ηράκλειο: Αγωνιούν οι καταστηματάρχες για τα έργα στην οδό 1821 – Το χρονοδιάγραμμα (βίντεο)

Ηράκλειο: Αγωνιούν οι καταστηματάρχες για τα έργα στην οδό 1821 - Το χρονοδιάγραμμα (βίντεο)

Το εργοτάξιο θα αναπτυχθεί στην οδό 1821, στην συμβολή της με την οδό Αγίου Μηνά και Κυρίλλου Λουκάρεως μέχρι την οδό Καρτερού

Από την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου και όχι στα τέλη του Ιανουαρίου, όπως προέβλεπε η σχετική σύμβαση, θα ξεκινήσουν τελικά οι εργασίες καθαίρεσης και ανακατασκευής των πεζοδρομίων στην οδό 1821 στο πλαίσιο συνέχισης του έργου ανάπλασης του ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου, οι εργασίες στο πλαίσιο του έργου: «Διαμόρφωση οδών άξονα Δικαιοσύνης, Ίδης, Λ. Καλοκαιρινού» συνεχίζονται κανονικά και από την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου το εργοτάξιο θα αναπτυχθεί στην οδό 1821, από τη συμβολή της με την οδό Αγίου Μηνά και Κυρίλλου Λουκάρεως μέχρι την οδό Καρτερού, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό 1821 θα διεξάγεται μέσω της οδού Καρτερού, με έξοδο στη οδό Μονής Οδηγητρίας.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου στην επίμαχη οδό εξακολουθούν να αντιδρούν, καθώς όπως λένε, τινάζονται στον αέρα τα έσοδα τους, χάνοντας ουσιαστικά τους δύο πιο εμπορικούς μήνες του χειμώνα και του έτους.

Παράλληλα σημειώνουν ότι είναι άδικο η οδός 1821 να είναι εργοτάξιο τους μήνες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου και τη στιγμή που έχουν ήδη παραλάβει τα εμπορεύματά τους και που έχουν κόψει επιταγές πληρωμής.

Να σημειωθεί ότι η σύμβαση προσδιόριζε χρονικά την τμηματική εκτέλεση του έργου στην επίμαχη οδό από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα τέλη Μαϊου ενώ η έναρξη του έργου φέρνει τα πάνω κάτω στον εμπορικό δρόμο.

Όπως τονίζουν, ο οικονομικός τους προγραμματισμός τινάζεται στον αέρα και όπως έκαναν σαφές , το έργο θα πρέπει να ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου και να ολοκληρωθεί στις 24 Μαϊου όπως προβλέπει η σχετική σύμβαση.

Την ίδια ώρα, έμποροι του κέντρου διαμαρτύρονται για τους αργούς ρυθμούς στις εργασίες πλακοστρώσεων.

Όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Θεοχάρης Παπαδάκης, «ιδίως για τα εποχικά καταστήματα αυτοί οι δυο μήνες είναι οι πιο εμπορικοί, και σε έναν δρόμο που ενδεχομένως δεν θα υπάρχει πρόσβαση σε καροτσάκι, θα υπάρξει λάσπη λόγω των βροχών, αντιλαμβανόμαστε ότι μειώνεται η εμπορικότητα του».

Για σολομώντεια λύση έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ηρακλείου, Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος περιέγραψε το νέο πλάνο των εργασιών και των χρονοδιαγραμμάτων, με τη δέσμευση ότι το όλο έργο θα έχει ολοκληρωθεί πολύ πριν την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν. Ειδικότερα, αναφέρει πως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν καθαιρεθεί και ανακατασκευαστεί τα πεζοδρομία στην οδό 1821, ενώ θα έχουν κατασκευαστεί και οι υποδομές κάτω από το οδόστρωμα της κεντρικής οδού, ώστε να μην υπάρχουν εκσκαφείς, μπουλντόζες και φορτηγά μέσα στην εορταστική περίοδο.

«Εννοείται πως θα συνεχίζονται οι πλακοστρώσεις εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί στο σημείο που εργαζόμαστε τώρα, και νομίζω πως αυτή είναι μια σολομώντεια λύση που θεραπεύει τις ανησυχίες των επιχειρηματιών αλλά δεν θέτει σε νομικό κίνδυνο την εκτέλεση της σύμβασης», τόνισε ο Γιάννης Αναστασάκης.