Κρήτη

Ηράκλειο: Δικαίωση 12 χρόνια μετά για την οικογένεια αδικοχαμένου νέου

Ηράκλειο: Δικαίωση 12 χρόνια μετά για την οικογένεια αδικοχαμένου νέου

Ο Δήμος Ηρακλείου καλείται να πληρώσει αποζημίωση 117.000 ευρώ στους συγγενείς του αδικοχαμένου νέου, που πνίγηκε εγκλωβισμένος στο αμάξι του μέσα στον Γιόφυρο τον Νοέμβριο του 2010

Η τραγωδία που είχε συγκλονίσει τον Νοέμβριο του 2010 την ηρακλειώτικη, και όχι μόνο, κοινωνία δεν ξεγράφεται… Ο τόσο νέος άνθρωπος που χάθηκε τόσο άδοξα σε ηλικία μόλις 32 ετών τότε, βρίσκοντας τραγικό πνιγμό μέσα στο αυτοκίνητό του στον Γιόφυρο ποταμό τον Νοέμβριο του 2010, φυσικά δε γυρίζει πίσω. Ο πόνος των δικών του ανθρώπων δεν απαλύνεται σε καμία περίπτωση…

Όμως, έστω και 12 χρόνια μετά, ήρθε η δικαίωση και στα αστικά δικαστήρια για την οικογένεια του άτυχου Μ.Γ., καθώς, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «ΝΚ», ο Δήμος Ηρακλείου καλείται με τη βούλα της Δικαιοσύνης να καταβάλει συνολικό ποσό ύψους 117.000 ευρώ στους χαροκαμένους συγγενείς. Αυτό είναι το ποσό που επιδίκασε, κάνοντας εν μέρει δεκτή την αγωγή αποζημίωσης των στενών συγγενών του θύματος το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου, αναγνωρίζοντας πως υπάρχει ευθύνη και συνυπαιτιότητα του Δήμου Ηρακλείου για τον τραγικό θάνατο που βρήκε ο 32χρονος εγκλωβισμένος μέσα στο αυτοκίνητό του, που έπεσε στον ποταμό, συνυπαιτιότητα που έγκειται στην κακή κατάσταση του οδοστρώματος και στην έλλειψη προστατευτικού τοιχίου στο σημείο της γέφυρας που οδηγεί από το Γιόφυρο στην οδό Χριστομιχάλη Ξυλούρη.

Μάλιστα, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου αποφάσισε ομόφωνα τις προάλλες να μην ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου, κρίνοντας ότι δε συντρέχει η νομική βάση για την άσκηση ένδικων μέσων, ενώ αποδεκτή έχει γίνει η δικαστική απόφαση και από την πλευρά των συγγενών, που έχουν ξεκαθαρίσει στον Δήμο ότι δεν προτίθενται να την προσβάλουν.

Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι κλείνει πλέον και το αστικό σκέλος της δικαστικής υπόθεσης (είχαν προηγηθεί πριν λίγα χρόνια οι καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος αρμόδιων πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου) και η Λότζια καλείται προσεχώς να καταβάλει στους άμεσους συγγενείς (γονείς, αδελφό, παππού και γιαγιά) του αδικοχαμένου Μ.Κ. ένα συνολικό ποσό 117.000 ευρώ. Μια εξέλιξη που φυσικά δε σβήνει επουδενί τον ανείπωτο πόνο της εν λόγω οικογένειας, ούτε απαλύνει το μέγεθος της τραγωδίας, αλλά αποτελεί μια δικαίωση και συνάμα έναν «φάρο» για να διεκδικούν οι πολίτες εδώ στο νησί μας το δίκιο τους σε περιπτώσεις που διοικητικές αβλεψίες, καθυστερήσεις και απούσες ή ελλιπείς υποδομές «στοιχίζουν» τραυματισμούς ή ανθρώπινες ζωές.

Η απόφαση για την αποζημίωση

Στις 28 Μαρτίου 2022 επιδόθηκε στον Δήμο Ηρακλείου η με αριθ. 281/2022 απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου, με την οποία το Δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή αποζημίωσης των…. κ.λπ. (σύνολο 6) λόγω θανάτου από πρόσκρουση του αυτοκινήτου του…. (γιου τους), που οδηγούσε ο ίδιος επί της οδού Μεσαράς (περιοχή Γιόφυρο) της πόλης του Ηρακλείου, το οποίο επέπεσε στο αριστερό τμήμα (πριν την είσοδο στην παλαιά γέφυρα) του κατεστραμμένου τοιχίου και διά αυτού πέρασε το αυτοκίνητο και κατέπεσε στη συνέχεια αναποδογυρισμένο στην κοίτη του ποταμού Γιόφυρο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του, λόγω πνιγμού, ο παραπάνω οδηγός.

Με την αγωγή των οι ενάγοντες αρχικά ζητούσαν ποσό 109.250 ευρώ ο πρώτος και η δεύτερη (γονείς), ποσό 100.000 ευρώ ο τρίτος (αδελφός), και 50.000 ευρώ οι λοιποί παππούς και γιαγιά. Ο Δήμος για την αντίκρουση της αγωγής αυτής πρότεινε νόμιμα (με την Έκθεση Απόψεων και το Υπόμνημα που κατέθεσε) τις σχετικές ενστάσεις και τους ισχυρισμούς του στο Δικαστήριο ως προς τη συνυπαιτιότητα του παθόντος (τον έκρινε συνυπαίτιο 70%), οι οποίες έγιναν δεκτές. Για τον λόγο αυτό το Δικαστήριο δεν επιδίκασε τα αρχικώς αιτούμενα υπέρογκα ποσά στους ενάγοντες, αλλά πολύ λιγότερα και ειδικότερα επιδίκασε αντίστοιχα ποσό 30.000 ευρώ σε καθένα από τους γονείς του αποβιώσαντος, ποσό 27.000 ευρώ στον αδελφό του και στους παππού και γιαγιά αυτού από 15.000 ευρώ.

Δεν άσκησε προσφυγή ο Δήμος

Στη τελευταία συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου αποφάσισε ομόφωνα ότι δε συντρέχουν λόγοι άσκησης ένδικων μέσων (προσφυγής) κατά της δικαστικής απόφασης για την καταβολή αποζημίωσης στους συγγενείς, με βάση το σχετικό σκεπτικό της Νομικής Υπηρεσίας, όπου επισημαίνονταν, μεταξύ άλλων, τα εξής: «H άσκηση εφέσεως δεν είναι βέβαιο ότι θα ανατρέψει τα κριθέντα από την ως άνω απόφαση, δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία περί μη ευθύνης του Δήμου ή άλλως περί μειώσεως αυτής, σε αντίθεση με τα αποδεικτικά μέσα που κατατέθηκαν στο Δικαστήριο από τους αντιδίκους και ιδίως από την ποινική δικογραφία της Τροχαίας, που καταλογίζει ευθύνη εις βάρος του Δήμου για μη συντήρηση του οδοστρώματος και του τοιχίου.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι καταδικάστηκαν από το Ποινικό Δικαστήριο (με την 199/2018 απόφαση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης) ο διευθυντής της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου και ο αρμόδιος τότε αντιδήμαρχος σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή καθένας των για ανθρωποκτονία από αμέλεια του οδηγού… Αντιθέτως, η τυχόν άσκηση εφέσεως θα επιβαρύνει οικονομικά τον Δήμο με επιπλέον τόκους και δικαστικά έξοδα».

Το τραγικό συμβάν

Το τραγικό δυστύχημα είχε λάβει χώρα τον Νοέμβριο του 2010 στο γεφυράκι της οδού Μεσαράς, με θύμα τον 32χρονο μηχανολόγο μηχανικό Μ.Γ. Ήταν ξημερώματα, ανήμερα του Αγίου Μηνά, το 2010, όταν ο άτυχος άνδρας, με καταγωγή από το Τυμπάκι, επέστρεφε στο σπίτι τού αδερφού του μετά από νυχτερινή διασκέδαση. Ο 32χρονος, ο οποίος διέμενε μόνιμα στο Λονδίνο, επιχείρησε να διασχίσει το γνωστό γεφυράκι που οδηγεί από το Γιόφυρο στην οδό Χριστομιχάλη Ξυλούρη.

Το αυτοκίνητο έπεσε στο ποτάμι με την οροφή, με αποτέλεσμα ο οδηγός του, ο οποίος δεν είχε αναπτύξει ταχύτητα και φορούσε ζώνη ασφαλείας, να εγκλωβιστεί μέσα στο όχημα και να πνιγεί παγιδευμένος στη θέση του οδηγού.

Δυστυχώς, ενώ έμεινε αλώβητος από τη βουτιά του αυτοκινήτου, το μισό μέτρο νερού που υπήρχε στο σημείο στο οποίο κατέληξε αναποδογυρισμένο το Ι.Χ. στάθηκε αρκετό για να πνιγεί.

Περίοικοι και περαστικοί της περιοχής, που είδαν το Ι.Χ. μέσα στο ποτάμι, ειδοποίησαν την Αστυνομία λίγο μετά τις 6 το πρωί. Όμως, όταν έφτασαν τα σωστικά συνεργεία, ήταν πλέον πολύ αργά. Οι προσπάθειες που κατέβαλλαν κλιμάκια της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ για να ανασύρουν εγκαίρως τον οδηγό αποδείχτηκαν μάταιες, καθώς ήταν από ώρα νεκρός…

ΠΗΓΗ neakriti.gr